Ambassadeur rookvrij stadion

Rookvrij voetbal? Steeds meer een feit dankzij onze partners!

05 October 2023

Voetbal is en blijft een populaire sport. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen en jongeren. Volgens cijfers van Voetbal Vlaanderen zijn er in 2023 zelfs een recordaantal min 18-jarigen lid van een voetbalclub. Wij kunnen dit natuurlijk enkel toejuichen, want sporten is gezond. Om voetballen mogelijk te maken in gezonde en rookvrije (buiten)lucht, zet Generatie Rookvrij zich samen met haar partners in voor rookvrije stadions en voetbalvelden. Benieuwd welke initiatieven er al werden genomen? Lees dan zeker verder en ontdek een aantal rookvrije voetbalweetjes.

 

Wist je dat …

… zowel de Koninklijke Belgische Voetbalbond - KBVB, Voetbal Vlaanderen, l’Association des Clubs Francophones de Football - ACFF als de Pro League het Generatie Rookvrij-charter hebben ondertekend? Zij werden hiermee partner van Generatie Rookvrij en engageren zich om werk te maken van een eerste rookvrije generatie.

… de Rode Duivels en de Red Flames sinds 2018 hun wedstrijden in rookvrije stadions spelen? Onder het motto ‘Zien roken, doet roken’ engageert de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zich om gezonde gewoontes te promoten en de gezondheid van supporters te beschermen. Want passief roken is ook schadelijk voor de gezondheid.

… 74,8% van de Nederlandstalige voetbalsupporters en 81,2% van de Franstalige voetsupporters achter een rookverbod in voetbalstadions staan? De voornaamste redenen zijn het beschermen van supporters tegen passief roken en het voorkomen dat kinderen en jongeren beginnen te roken. (Jaarlijkse enquête KBVB)

… vrijwilligers worden opgeleid tot rookvrije ambassadeurs die tijdens wedstrijden mee instaan voor het rookvrij houden van de stadions. Ze sensibiliseren het publiek en delen flyers of gadgets uit die de aandacht vestigen op het rookvrije beleid in het stadion. Heb je interesse om zelf ambassadeur te worden tijdens wedstrijden van de nationale voetbalploegen? Meer informatie vind je terug op de website van de Koninklijke Belgische Voetbalbond of bij de Stichting tegen Kanker.

… 74% van de rokende supporters die aangesproken worden beleefd reageren en er geen probleem van maken om hun sigaret te doven? (jaarlijkse enquête KBVB 2020)

… de stadions van de Pro League sinds het seizoen 2021-2022 rookvrij zijn? Roken kan enkel in de daartoe voorziene rookzones, uit het zicht van kinderen. Met de steun van Stichting tegen Kanker wordt er signalisatiemateriaal aangebracht in de stadions en zal er meer aandacht besteed worden aan de handhaving van het rookvrij beleid.

… 10 (amateur)voetbalclubs het Generatie Rookvrij-label al hebben aangevraagd en gekregen? Onder andere KSK Heist, FC Schaarbeek, Union Saint Gilloise en KAA Gent kunnen we tot onze labelhouders rekenen.

… de ACFF, als onderdeel van haar back-to-school dagen, flyers heeft uitgedeeld aan amateurclubs om ze aan te moedigen onze starterskit te downloaden?

Cercle Brugge al in 2018 hun eerste rookvrije match speelden? Dit was een vriendschappelijke wedstrijd tegen AS Monaco.

… het rookvrije beleid van KVV Duffel zodanig gesteund wordt, dat de rokers hun ambassadeurs zijn geworden.

Deze weetjes zijn maar een greep uit alle initiatieven op voetbalvlak. Ook op lokaal niveau gebeurt er al veel zodat kinderen en jongeren in een rookvrije omgeving van voetbal kunnen genieten. Bij het overzicht van rookvrije omgevingen vind je de voetbalclubs terug die zich al geëngageerd hebben om rookvrij te worden en daarom ons label hebben gekregen. Hieronder vind je alle tips en tricks om zelf aan de slag te gaan.

 

Ga zelf aan de slag om een rookvrije voetbalclub te worden

Ben jij enthousiast om rookvrij te voetballen of te supporteren, maar is jouw voetbalclub nog niet rookvrij? In dit artikel lees je 5 redenen om te kiezen voor een rookvrije sportclub. Overtuigd om aan de slag te gaan? Download hier onze starterskit voor sportclubs. Hij bevat heel wat concrete informatie over hoe je je voetbalclub of sportinfrastructuur rookvrij maakt. Als bonus krijg je er tof communicatiemateriaal bij, zoals posters en tips over hoe je een roker op jouw rookvrij terrein best aanspreekt.

Is jouw voetbalclub al rookvrij in de praktijk en wil je dit in de spotlight plaatsen? Fantastisch! Vraag dan zeker het Generatie Rookvrij-label aan. Op deze pagina vind je meer informatie over de aanvraagprocedure. Clubs die het label hebben behaald, verschijnen nadien in ons overzicht met rookvrije omgevingen.

7 jaar Generatie Rookvrij in Mechelen: ervaringen en tips

Dat Mechelen zeer geëngageerd is in het kader van Generatie Rookvrij is geen geheim. Op onze sociale media komen er geregeld nieuwe Mechelse labelhouders voorbij en ook in onze nieuwsbrief werden ze al meerdere keren vernoemd. Maar wist je dat Mechelen een van de eerste steden was die het label Generatie Rookvrij behaalden? En dat ze al zeven jaar…
Lees volledig artikel

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren.  Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.   Wat betekent dit nieuwe…
Lees volledig artikel

Welkom Manon en Anabel!

Team Generatie Rookvrij krijgt versterking! 💪 Vanaf nu ondersteunen ook Manon en Anabel jouw acties om een rookvrije generatie te realiseren. Zij stellen zich graag zelf aan je voor:   Hey allemaal! Ik ben Manon, de nieuwe projectverantwoordelijke bij Generatie Rookvrij. Ik ben ongelofelijk enthousiast om me aan te sluiten bij dit…
Lees volledig artikel