KVV Duffel : « Nos fumeurs sont devenus nos ambassadeurs »

KVV Duffel: “Onze rokers zijn onze ambassadeurs geworden”

19 December 2022

Rond de sportvelden van KVV Duffel mag er sinds 2019 niet meer gerookt. “Wij vinden dat jongeren en roken niet samengaan,” verklaart Wies Van Den Broeck, lid van het jeugdbestuur. “Als één van de grootste sportclubs in onze kleine gemeente, dragen wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Drie jaar geleden namen drie geëngageerde vrijwilligers van de club, waarvan waaronder Wies, het initiatief om de club rookvrij te maken. “We hebben zo’n 20 jeugdploegen met meer dan 200 jeugdspelers,” vertelt Wies. “Zoals in vele Vlaamse amateurclubs ging de aandacht van onze werking vooral naar de eerste ploegen. In 2019 hebben we beslist om de jeugd op de eerste plaats te zetten, de visie op onze jeugdwerking te vernieuwen en Generatie Rookvrij voluit te integreren in die nieuwe visie. Als één van de grootste sportclubs in onze kleine gemeente, dragen wij als club een maatschappelijke verantwoordelijkheid en willen we het goede voorbeeld geven aan élke jonge sporter.” 

Nieuw kunstgrasveld als extra argument

De aanleg van een nieuw kunstgrasveld speelde ook een rol bij de lancering van rookvrije sportterreinen: “Veel mensen rookten op onze velden. Door de zone rond het nieuwe kunstgrasveld rookvrij te maken, konden we brandgevaar voorkomen. Een extra argument om ons idee kracht bij te zetten bij het bestuur.” En die laatste was meteen mee met het idee. “Nadien volgden gesprekken met de trainers en délégués en ten slotte met de ouders,” vertelt Wies.

Ambassadeursrol rokers

Vandaag is de afspraak om niet meer te roken rond de voetbalvelden. De club behield nog één rookzone, vlak bij de ingang van de kantine maar uit het zicht van kinderen. “Ik was aangenaam verrast om te zien dat de steun van de ouders danig groot dat zelfs de grootste rokers nu onze meest overtuigde ambassadeurs zijn. Wanneer ze iemand op het terrein zien roken, nodigen ze die mee uit naar de rookzone en lichten ze ons beleid toe,” zegt Wies trots.

Om de nieuwe beslissing bekend te maken, communiceerde KVV Duffel de afspraken rond de rookvrije terreinen via hun website en sociale media. De club zet haar rookvrij beleid regelmatig in de kijker met posts en video’s.

Veld KVV Duffel


Een voorbeeld voor andere sportclubs

Het handhaven van het rookvrij terrein blijft een proces van lange adem. “Het is niet gemakkelijk om externe bezoekers te sensibiliseren. Ons signalisatiemateriaal valt niet voldoende op.  Externe bezoekers die roken, gaan om die reden sneller in discussie wanneer je hen aanspreekt op hun rookgedrag,” merkt Wies op. Dat struikelblok pakt de club binnenkort aan door groter en opvallender signalisatiemateriaal te plaatsen: “Ik denk bijvoorbeeld aan grote spandoeken van 5 meter op 1 meter die bezoekers meteen zien. Dat gaat eenvoudiger zijn voor ons beheer.” De club hoopt een voorbeeld te zijn voor andere voetbalclubs zodat zij op verplaatsingen kunnen genieten van de vele voordelen om te sporten op een rookvrij terrein.

Wil jij ook met jouw sportclub aan de slag gaan met rookvrije sportterreinen? Ontdek onze starterskit met ons handig stappenplan, communicatiematerialen en andere tips en tricks.
 

7 jaar Generatie Rookvrij in Mechelen: ervaringen en tips

Dat Mechelen zeer geëngageerd is in het kader van Generatie Rookvrij is geen geheim. Op onze sociale media komen er geregeld nieuwe Mechelse labelhouders voorbij en ook in onze nieuwsbrief werden ze al meerdere keren vernoemd. Maar wist je dat Mechelen een van de eerste steden was die het label Generatie Rookvrij behaalden? En dat ze al zeven jaar…
Lees volledig artikel

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren.  Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.   Wat betekent dit nieuwe…
Lees volledig artikel

Welkom Manon en Anabel!

Team Generatie Rookvrij krijgt versterking! 💪 Vanaf nu ondersteunen ook Manon en Anabel jouw acties om een rookvrije generatie te realiseren. Zij stellen zich graag zelf aan je voor:   Hey allemaal! Ik ben Manon, de nieuwe projectverantwoordelijke bij Generatie Rookvrij. Ik ben ongelofelijk enthousiast om me aan te sluiten bij dit…
Lees volledig artikel