5 redenen om te kiezen voor een rookvrije sportclub

5 redenen om te kiezen voor een rookvrije sportclub

15 June 2023

Een match van de Duiveltjes U8 en supporters die aan de kant van het veld staan te roken. Een gek beeld voor een sportclub die gezondheid uitstraalt, niet? Ontdek de vijf redenen om je sportclub rookvrij te maken en zet jouw club positief op de kaart! 👇

1.    Geef het goede voorbeeld want zien roken, doet roken 

Sporten is goed voor iedereen. Het verbetert je conditie, het boost je zelfvertrouwen en sportclubs zijn de plek bij uitstek om al sportend nieuwe vrienden en vriendinnen te maken. Bovendien leer je de kleine lesjes van het leven: samen werken naar één doel, omgaan met sterke emoties en verantwoordelijkheid opnemen. Het is daarom niet verwonderlijk dat steeds meer mensen in België zich aansluiten bij een sportclub: in 2021 waren 1,4 miljoen Vlamingen lid van een club, dat is 13% meer dan in 2014. Kinderen tussen 6 en 12 jaar zijn het best vertegenwoordigd. 

De aanwezige volwassenen vervullen dus een belangrijke voorbeeldfunctie. Want kinderen en jongeren kopiëren het gedrag van de mensen naar wie zij opkijken, zoals hun ouders, trainers, populaire sportfiguren, andere supporters of bezoekers. Dat geldt ook voor roken. En dat is zorgelijk, want zien roken, doet roken.

Het draagvlak voor rookvrije sportclubs in België is dan ook enorm: bijna 83% van de Belgen wil dat kinderen en jongeren kunnen sporten in rookvrije sportterreinen. Door je sportclub of terreinen rookvrij te maken, en waar enkel uit het zicht van kinderen wordt gerookt in daarvoor speciaal ingerichte rookzones, kom je als sportvereniging of -dienst tegemoet aan de wensen van heel wat jongeren en hun ouders. En zo geef je een positieve boost aan je vereniging!

2.    Kritische en weerbare generatie jongeren

In België vinden wekelijks tientallen jongeren hun weg naar de (e-)sigaret. Elke rokende jongere is er eentje te veel. Door tabak minder normaal te maken en kinderen een ander sociaal beeld van tabak te geven, leer je ze dat roken niet oké is. En geef je hen het zelfvertrouwen en de weerbaarheid om later ‘neen’ te zeggen tegen de sigaret

Roken begint vaak al op jonge leeftijd. Van de dagelijkse rokers is bijna één op vijf (19%) begonnen voor de leeftijd van 16 jaar, en 48% tussen 16 en 18 jaar. En hoe jonger iemand begint met roken, hoe moeilijker het op latere leeftijd wordt om ermee te stoppen. 

3.    Sigarettenrook, het laatste waar je longen naar verlangen 

Als kinderen en jongeren in de buurt van een brandende sigaret staan, roken ze al meteen mee. Er is geen ‘veilige’ hoeveelheid voor het inademen van tabaksrook, ook niet in de buitenlucht. Kinderen en jongeren zijn extra kwetsbaar voor de schadelijke stoffen in tabaksrook, omdat hun organen en longen nog volop in ontwikkeling zijn. De stoffen hebben ook een impact op de werking van hun afweersysteem, dat hen beschermt tegen allerlei infecties. Een rookvrije sportclub voorkomt kort gezegd dat kinderen en jongeren meeroken en beschermt hen tegen de effecten van passief roken

Bovendien helpt een rookvrije sportclub mensen die aan het stoppen zijn met roken om niet in de verleiding te komen een sigaretje op te steken en opnieuw te beginnen roken. Ook blijkt dat een rookvrije sportclub rokers oproept om stil te staan bij hun rookverslaving. Het is een goede trigger om rokers te stimuleren te stoppen met roken. Dubbele win dus!

4.    Peuken slingeren niet meer rond 

Een rookvrije sportclub draagt bij aan minder rondslingerende sigarettenpeuken en -pakjes op jouw terrein. Rookzones uit het zicht van kinderen met bijhorende asbakken centraliseren al het peukenafval. Gevolg: minder schoonmaakkosten!

Zo draagt je club ook bij aan een blijere natuur. Peuken zijn wereldwijd de grootste bron van zwerfvuil. De filters zijn niet gemaakt van watten of katoen, wat vaak wordt gedacht. Ze bestaan uit niet-biologisch afbreekbare plastic en het duurt zo’n 10 tot 15 jaar eer een filter uit elkaar valt in microplastics . Die deeltjes vervuilen de bodem, de zeeën en oceanen. 

5.    Veilig en gezond sporten

Iedereen wil dat kinderen gezond kunnen opgroeien. Roken en sporten, dat past gewoon niet bij elkaar. Een rookvrij sportterrein biedt een gezonde sportomgeving voor iedereen. Bovendien draag je als rookvrije club bij aan het realiseren van Generatie Rookvrij: een generatie kinderen die volledig rookvrij kan opgroeien. Een initiatief dat al 100% wordt ondersteund door heel wat clubs en sportfederaties, zoals Sport Vlaanderen, Voetbal Vlaanderen en Atletiek Vlaanderen. Geweldig, toch? 

>> Wil je met je sportclub- of dienst aan de slag met rookvrije sportterreinen? Super! Met onze handige starterskit helpen we jou stap voor stap op weg naar rookvrije terreinen. Download hem nu!
>> Kan je wel wat hulp gebruiken bij het lanceren van rookvrije sportterreinen? De Vlaamse Logo’s helpen je graag op weg. Contacteer ze vrijblijvend .
 

Website evalueren

Beste bezoeker,

We nodigen je graag uit om onze website te evalueren. Zo kunnen we ervoor zorgen dat onze website zo goed mogelijk aansluit bij jouw wensen en noden.

Help jij ons een handje? Het invullen van de vragenlijst kost slechts 5 minuten.

Alvast bedankt!

Werelddag zonder tabak: woensdag 28 mei

Samen(gebonden) voor een rookvrije wereld! Ook dit jaar zetten we ons in voor een rookvrije toekomst! Op woensdag 28 mei, tijdens Werelddag zonder Tabak, vragen we extra aandacht voor een gezonde omgeving waarin kinderen en jongeren rookvrij kunnen opgroeien. En jij kan meedoen! Sluit je aan bij onze actie door je wijs- en middelvinger samen te…
Lees volledig artikel

Steeds meer vrouwen stoppen met roken tijdens (en zelfs voor) hun zwangerschap

Voor veel vrouwen is een zwangerschap hét moment om te stoppen met roken. Uit onderzoek van KU Leuven blijkt dat 7% van de vrouwen die zwanger werden zelfs al stopte vóór een positieve zwangerschapstest. In het jaar voor de zwangerschap rookte nog 10% van de ondervraagde vrouwen, maar dit percentage daalde snel: in het eerste trimester rookte nog…
Lees volledig artikel

Stoppen met roken: 9 tips

Stoppen met roken: geen eenvoudige beslissing, maar wel de beste die je kan maken voor jouw gezondheid en die van anderen. We geven je graag enkele praktische tips. Tip 1: Vraag advies Een goed startpunt: de websites van Tabakstop en Tabakologen.be. Je vind er heel wat informatie over hoe je kan stoppen met roken en hoe verslaving precies werkt…
Lees volledig artikel