Verrassende voordelen van stoppen met roken

Verrassende voordelen van stoppen met roken

02 May 2024

Stoppen met roken heeft massa’s voordelen op korte en lange termijn. Maar kende je ook deze voordelen al?

1.     Stralende lach en huid, glanzende haardos 

Rokers hebben meer tandplak en meer tandvleesontstekingen. De teer in tabak zorgt voor gele verkleuring van de tanden. Maar na twee tot zes weken niet meer roken, heb je al een gezonder gebit, wittere tanden en een frissere adem!

Stoppen met roken zorgt voor een betere doorbloeding van je huid. Dat geeft je een frissere uitstraling. Zodra je stopt, veroudert je huid ook minder snel. Nicotine vernauwt de bloedvaatjes in je huid waardoor ze minder stevig en elastisch is. Kortom, een rookstop is een goedkope verjongingskuur.

Sigaretten laten liggen, heeft ook effect op je haardos! Hij wordt voller en krijgt meer glans. Door de betere zuurstoftoevoer worden je haren minder snel grijs. Bovendien ruiken ze lekkerder als je bent gestopt.

2.     In volle vorm!

Stoppen met roken is goed voor je fysieke conditie, dat moeten we jou vast niet vertellen. En dat merk je bijna meteen. Omdat er geen koolstofmonoxide meer in je bloed komt uit de sigarettenrook, krijg je meer zuurstof in je bloed. Daardoor ben je minder snel moe. Daarnaast verbetert je ademhaling: afvalstoffen worden beter afgevoerd uit je longen. Zo krijg je nóg meer energie! Wandelen, fietsen, met de kinderen spelen of de trap opgaan, wordt veel leuker.

Stoppen met roken bezorgt jou ook een betere en diepere slaap. Tijdens de eerste ontwenningsdagen kan je misschien moeilijk inslapen en wild dromen. Maar binnen een paar dagen verbetert je slaapkwaliteit. Je voelt je ‘s ochtends goed uitgeslapen. Je zit tijdens de dag dan ook beter in je vel en je krijgt meer gedaan.


3.    Meer geld voor leuke dingen 

Of je nu een gelegenheidsroker bent of een dagelijkse roker: tabak wordt elk jaar duurder. In 2022 kost een pakje sigaretten in België zo’n 7,75 euro. Rook je een pakje per dag, dan ben je jaarlijks 7,75 x 365 = 2.828,75 euro kwijt. Stel je maar eens voor wat je daarmee allemaal kunt doen! 

Wil je precies weten hoeveel geld je uitspaart als je stopt met roken? Ontdek het via de calculator van Tabakstop.

4.    Langer gezond leven  

Rokers leven gemiddeld 4 jaar minder langer dan niet-rokers en verkeren 7 jaar minder in goede gezondheid. Tabak kan aan de oorsprong liggen van chronische ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten of aandoeningen van de luchtwegen en kan bestaande medische problemen verergeren. 

Hartaandoeningen komen 70 maal meer voor bij rokers dan bij niet-rokers. Stoppen met roken heeft ongelooflijke resultaten op je cardiovasculaire gezondheid: 24 uur na je laatste sigaret begint je risico op een hartinfarct al te dalen, en vijf jaar na je laatste sigaret is het risico op een beroerte gelijk aan dat van iemand die nooit heeft gerookt!

Daarnaast is roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Het is de belangrijkste oorzaak van longkanker. Wie niet rookt, heeft 20 keer minder risico op longkanker. Na 10 jaar stoppen met roken, is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en ook het risico op andere kankers verminderd.

Als je nog maar pas gestopt bent met roken, zijn de gezondheidsvoordelen natuurlijk niet meteen merkbaar. Toch zijn er al positieve effecten vanaf de eerste dagen na je rookstop! En ook al rook je al héél lang en veel, stoppen is altijd een goed idee. Het risico op ziektes daalt elke dag dat je bent gestopt. Zelfs mensen die laat in hun leven stoppen met roken ervaren daarna nog meer gezonde levensjaren.  

5.    Goed voor jou en je baby 

Hebben jij en je partner een kinderwens? Dan is het best dat je als toekomstige mama én als partner stopt met roken. Daar zijn verschillende redenen voor.

Stoppen met roken heeft een positieve impact op de vruchtbaarheid van beide partners. Als mama stopt, vermindert het risico op complicaties tijdens de zwangerschap zoals miskramen, prematuriteit of groeiachterstand. Een baby van een niet-roker wordt ook gezonder geboren. Ook door als partner tijdig te stoppen met roken, beperk je het gevaar op complicaties, omdat je zwangere partner niet passief meerookt. 

Daarnaast garanderen jullie de baby een betere gezondheid in een rookvrije omgeving. Hoe eerder je stopt, hoe beter. Maar ook als je al zwanger bent, blijft het zinvol om nog te stoppen met roken.

6.    Meer genieten!  

Stoppen met roken, da’s ook meer genieten! Roken heeft een negatief effect op je reukzin. Eén à twee weken niet meer roken, zorgt ervoor dat je beter gaat ruiken. Sommige geuren die je vergeten was, komen helemaal terug.

Roken remt ook je smaakzin. Voedsel smaakt flauwer, waardoor rokers de neiging hebben om eerder zoute, zoete of vettige voeding te eten. 48 uur rookvrij geeft je smaakreceptoren de kans om te herstellen, zodat je smaakpapillen weer op scherp staan. Wat staat er dit weekend op jouw menu?

Daarnaast verbetert een rookstop je seksleven. CO-moleculen uit ingeademde sigarettenrook nemen de plaats in van zuurstofmoleculen in je bloed. Om het zuurstofgebrek te compenseren, produceert je lichaam meer rode bloedcellen. Je bloed wordt dus dikker en minder vloeibaar. De erogene zones, waar vele kleine bloedvaatjes lopen, zijn daardoor minder goed doorbloed en bijgevolg minder gevoelig. Mannen en vrouwen die stoppen met roken, hebben een betere bloedcirculatie en dus weer meer gevoel. Zin in … een rookstop?


7.    Beter in je vel, stressbestendiger en beter gezind 

De relatie tussen roken en depressie is ingewikkeld maar onmiskenbaar. Er zijn gemeenschappelijke risicofactoren, zoals stress of werkloosheid. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat roken de kans vergroot op depressie, en omgekeerd dat depressie de kans vergroot om te roken. Stoppen met roken loont de moeite voor je mentaal welzijn: het zorgt voor minder depressieve gevoelens, minder angst en stress en een beter humeur

Stoppen met roken is een manier om jezelf te bevrijden van een verslaving. Nicotine misleidt je hersenen, en laat ze denken dat je een sigaret nodig hebt. Gelukkig kan je dat herprogrammeren! De lichamelijke afhankelijkheid verdwijnt al na een aantal weken rookstop, na een iets langere tijd ben je ook van de psychische en gedragsmatige afhankelijkheid verlost. 

8.    Het goede voorbeeld

Stoppen met roken, da’s ook het goede voorbeeld geven aan alle kinderen en jongeren die naar jou opkijken. Als ze (jong)volwassenen zien roken, wekt het de indruk dat roken een normaal is, en aangenaam onderdeel van het leven, in plaats van een ongezonde verslaving. Door te stoppen met roken, maak jij hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken

Wil je stoppen met roken? Laat je helpen!

>> Contacteer Tabakstop op het gratis nummer 0800 111 00 voor alle informatie over rookstopbegeleiding of ga naar Tabakstop.be  voor meer informatie over de werking van verslaving en rookstop.
>> Ga naar Tabakologen.be  en vind een tabakoloog in jouw buurt die jou kan helpen.
Benieuwd naar hoe een tabakoloog precies werkt? Lees er hier meer over!  

Bronnen:

Alles over Kanker. Cijfers over roken en meeroken. Geraadpleegd op: https://www.allesoverkanker.be/cijfers-over-roken-en-meeroken

Fares. 10 bénéfices à l’arrêt du tabac. Geraadpleegd op: https://10benefices.be/

Ikstopnu. Je wordt (nog) mooier!. Geraadpleegd op:https://www.ikstopnu.nl/motivatie/5x-een-mooier-uiterlijk/#ogen

Rokeninfo. 10 voordelen van stoppen. Geraadpleegd op: https://www.rokeninfo.nl/effecten/10-voordelen

Sciensano. In een wereld zonder tabak leven we twee jaar langer. Geraadpleegd op: https://www.sciensano.be/nl/pershoek/een-wereld-zonder-tabak-leven-we-2-jaar-langer

Tabakstop.be. Stress, angst en depressie. Geraadpleegd op: https://www.tabakstop.be/waarom-stoppen/stress-angst-en-depressie

Trimbosinstituut. Roken, een aantal feiten op een rij. Geraadpleegd op: https://www.trimbos.nl/docs/2d0ce6ec-672b-4978-ad5d-618f3a56ec5d.pdf

Jaarlijkse bevraging bij lokale besturen: grote bekendheid in Vlaanderen, Wallonië zet inhaalbeweging in

Naar jaarlijkse gewoonte stuurde Generatie Rookvrij weer een bevraging naar lokale besturen over hun ervaring met onze werking. Kom op tegen Kanker stelde de bevraging op. Ons doel? Peilen hoe het zit met de bekendheid van Generatie Rookvrij, hoeveel omgevingen de steden en gemeenten rookvrij maakten en op welke drempels ze nog botsen. Op basis…
Lees volledig artikel

7 jaar Generatie Rookvrij in Mechelen: ervaringen en tips

Dat Mechelen zeer geëngageerd is in het kader van Generatie Rookvrij is geen geheim. Op onze sociale media komen er geregeld nieuwe Mechelse labelhouders voorbij en ook in onze nieuwsbrief werden ze al meerdere keren vernoemd. Maar wist je dat Mechelen een van de eerste steden was die het label Generatie Rookvrij behaalden? En dat ze al zeven jaar…
Lees volledig artikel

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren.  Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.   Wat betekent dit nieuwe…
Lees volledig artikel