Wie zijn wij

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Door een recente wetswijziging worden omgevingen waar kinderen en jongeren komen rook- en dampvrij per 31 december 2024. Het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal is toegelaten op de wettelijk rookvrije terreinen op basis van de huidige wetgeving en het beleid van de FOD, als het een verwijzing naar de wet bevat.

Generatie Rookvrij is een brede beweging van burgers en organisaties die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken.

Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien!

Generatie Rookvrij wil ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook, zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en kinderen een andere norm rond roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. 

Tegelijkertijd willen we rokers stimuleren om te stoppen met roken en hen effectieve hulp aanbieden bij hun stoppogingen. De meeste rokers willen stoppen met roken en willen niet dat hun kinderen later gaan roken.

Waarom?

Eén simpele reden: zien roken, doet roken.

Kinderen en jongeren spiegelen zich aan hun voorbeelden. Ze kopiëren gedrag. En dus ook rookgedrag. Als ze (jong)volwassenen zien roken, dan wekt dat de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving.

Er zijn nog heel wat redenen om te kiezen voor rookvrije omgevingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van minder peuken?


Rookvrije omgevingen voor alle kinderen

Generatie Rookvrij wil daarom zoveel mogelijk plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken: denk aan speeltuintjes, sportterreinen, jeugdorganisaties, kinderboerderijen, …

Door ervoor te zorgen dat rookvrij de norm wordt in de samenleving, zullen kinderen en jongeren weerbaarder worden tegen de sigaret. Het beschermt hen tegen de verleiding om later zelf te beginnen roken en dus tegen tabaksverslaving. Hierbij hebben we ook de hulp van rokers nodig en vragen hen om uit het zicht van kinderen te roken. Wist je trouwens dat 74% van de rokers niet wil dat hun kinderen beginnen met roken?

Tientallen middenveld – en gezondheidsorganisaties, bedrijven, gemeenten, … steunen intussen Generatie Rookvrij en engageren zich om samen met hun leden werk te gaan maken van een rookvrije generatie.

 

Iedereen kan helpen

In samenwerking met overheden, middenveldorganisaties, bedrijven, particulieren … wil Generatie Rookvrij zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Jong en oud, rokers en niet-rokers: iedereen kan een steentje bijdragen aan dit verhaal. Door er samen werk van te maken en onze kinderen en jongeren te omringen met goede voorbeelden, waken we over de gezondheid van ieder kind en elke jongere.

Doe je mee?

  • Download de routekaart en ontdek in welke omgevingen kinderen in de loop van hun leven opgroeien en wat het zou betekenen als deze stuk voor stuk rookvrij waren.
  • Meer weten over Generatie Rookvrij? Deze presentatie vat het verhaal samen.


Download de routekaart  Download de presentatie

Generatie Rookvrij

Wij zijn samen op weg naar een rookvrije toekomst
Ontdek hier alle rookvrije omgevingen

Generatie Rookvrij is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving vzw.

Het project Generatie Rookvrij is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving vzw en wordt gefinancierd door Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker, met actieve ondersteuning van: het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, de Belgische Cardiologische Liga, het Fonds des affections respiratoires, de Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme en het Observatoire de la Santé du Hainaut. Intussen is er een groeiende groep van organisaties die Generatie Rookvrij steunen.

Stichting tegen Kanker   Kom op tegen Kanker    logo billingue sous le coeur NL   FARES  Gezond Leven   Sept VRGT   Logo Observatoire de la Santé du Hainaut