Résultats de notre enquête annuelle

Jaarlijkse bevraging bij lokale besturen: grote bekendheid in Vlaanderen, Wallonië zet inhaalbeweging in

14 May 2024

Naar jaarlijkse gewoonte stuurde Generatie Rookvrij weer een bevraging naar lokale besturen over hun ervaring met onze werking. Kom op tegen Kanker stelde de bevraging op. Ons doel? Peilen hoe het zit met de bekendheid van Generatie Rookvrij, hoeveel omgevingen de steden en gemeenten rookvrij maakten en op welke drempels ze nog botsen. Op basis van hun antwoorden evalueren we onze werking en sturen we bij waar nodig. In dit artikel ontdek je de resultaten voor het jaar 2023. Veel leesplezier!
 

Generatie Rookvrij in Vlaanderen

Bekendheid en acties

Goed nieuws uit Vlaanderen: Generatie Rookvrij heeft al grote bekendheid bij lokale besturen. Maar liefst 97% van de 70 lokale besturen die de vragenlijst invulden, had van Generatie Rookvrij gehoord. Dat merkten we ook aan de hoeveelheid labelaanvragen van steden en gemeenten. In 2023 mochten we een recordaantal nieuwe labelhouders verwelkomen!

Van de lokale besturen die ons al kenden, was 82% echt actief rond Generatie Rookvrij in 2023, zowel kleine als grote steden en gemeenten. De 17% steden en gemeenten die niet actief waren omtrent Generatie Rookvrij, gaven ‘geen tijd’ en ‘geen prioriteit’ als voornaamste redenen aan.

Bijna de helft van de lokale besturen lanceerde in 2023 nieuwe rookvrije omgevingen, vooral speel- en sportterreinen. Daarnaast maakten er een aantal ook jeugdverenigingen, sportclubs en kinderdagverblijven rookvrij.

Wanneer we de beschikbare cijfers bekijken voor alle gemeenten, dus niet enkel van de deelnemers aan de bevraging, werden vorig jaar in totaal 402 speelterreinen en 51 sportterreinen rookvrij gemaakt. Ook bij 205 scholen wordt sinds 2023 gevraagd om niet meer in de omgeving of aan de schoolpoort te roken of te vapen. Geweldige cijfers, al zeggen we het zelf! Het brengt de teller nu op 2018 speelterreinen en 364 sportterreinen in totaal.
 

Voordelen en vooruitzichten

De gemeenten merken veel voordelen op van het creëren van rookvrije terreinen. Zien roken, doet roken, en voor de volgende generatie moet roken en vapen niet de norm zijn. Naast het rookvrij opgroeien van kinderen, hebben rookvrije omgevingen nog andere voordelen. Het meest vernoemde pluspunt is dat er minder peuken liggen. Daartegenover staat als grootste moeilijkheid het overtuigen van jongeren om zich aan de rookvrije afspraken te houden. Ons signalisatiemateriaal wordt over het algemeen als voldoende ondersteunend ervaren, en onze jaarlijkse campagne voor Werelddag zonder tabak op 31 mei is gekend bij 80% van de respondenten.

Het merendeel (82%) van de bevraagde besturen gaf aan dat ze in 2024 verder zullen inzetten op Generatie Rookvrij. Meestal zijn ze van plan om dit jaar (nog) meer terreinen rookvrij te maken en een sensibiliseringscampagne uit te rollen. Dat kunnen wij enkel toejuichen! Hopelijk zien we het terug in de cijfers van de volgende bevraging.

 

‘Générations sans Tabac’ in Wallonië

De bevraging over het werkjaar 2023 is de eerste bevraging die we, met medewerking van de Stichting tegen Kanker, in heel Wallonië hebben uitgestuurd. Onze vragenlijst werd er ingevuld door 48 gemeenten.

De provincie Henegouwen loopt veruit op kop met 8 gemeenten die Generatie Rookvrij hebben geïmplementeerd. In vergelijking met Vlaanderen is Generatie Rookvrij in de rest van Wallonië minder gekend. Slechts 23% van de bevraagde lokale besturen had al van Generatie Rookvrij gehoord. Daartegenover staat wel dat de helft van de gemeenten die ons nog niet kennen interesse heeft in Generatie Rookvrij.

De gemeenten die Generatie Rookvrij kennen, maakten in totaal 38 speelterreinen en 5 schoolomgevingen rookvrij.

De meeste vernoemde voor- en nadelen in Wallonië zijn vergelijkbaar met die in Vlaanderen: minder peuken en de moeilijkheid om jongeren te overtuigen de rookvrije afspraken na te leven. Ook in Wallonië wordt ons signalisatiemateriaal goed onthaald.


Bedankt voor je mening!

Bedankt aan alle lokale besturen die onze bevraging hebben ingevuld! We nemen jullie ideeën en suggesties zeker mee. Heb jij nog feedback voor ons? Laat het ons weten op info@generatierookvrij.be.

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Door een recente wetswijziging worden omgevingen waar kinderen en jongeren komen rook- en dampvrij per 31 december 2024. Het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal is toegelaten op de wettelijk rookvrije terreinen op basis van de huidige wetgeving en het beleid van de FOD, als het een verwijzing naar de wet bevat.

Meer dan 1 op 2 vapende jongeren grijpt ook naar de sigaret

Hieronder bespreken we een aantal opvallende resultaten van het onderzoek. Wil je het volledig rapport lezen? Dat vind je op de website van Kom op tegen Kanker. Vapen als deel van het dagelijks leven van jongeren Vapen maakt deel uit van het dagelijks leven voor veel jongeren tussen de 12 en de 26 jaar. 9% experimenteerde er al eens…
Lees volledig artikel

Ontdek hier de voordelen van Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal!

  Je wil een terrein rookvrij maken? Super! Maar hoe doe je dat? Het moet voor bezoekers duidelijk zijn dat jullie terrein rookvrij is. Daarom moeten rookvrije zones aangeduid worden met signalisatiemateriaal en kies je best voor het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal.   Voordelen van Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal…
Lees volledig artikel

Werelddag zonder Tabak 2024: samen(gebonden) gingen we voor een rookvrije wereld

Op 31 mei was het weer zover: Werelddag zonder Tabak! Dit jaar hebben we een nieuwe campagne op poten gezet waarbij we iedereen aanspoorden om de vingers samen te binden. Zo maken we duidelijk dat daartussen geen ruimte is voor sigaretten en vapes. Veel lokale besturen, organisaties en (sport)clubs deden enthousiast mee en deelden leuke foto’s op…
Lees volledig artikel