Liés pour un monde sans tabac_Generations sans tabac_31 mai IHH Kalmthout

Werelddag zonder Tabak 2024: samen(gebonden) gingen we voor een rookvrije wereld

11 June 2024

Op 31 mei was het weer zover: Werelddag zonder Tabak! Dit jaar hebben we een nieuwe campagne op poten gezet waarbij we iedereen aanspoorden om de vingers samen te binden. Zo maken we duidelijk dat daartussen geen ruimte is voor sigaretten en vapes. Veel lokale besturen, organisaties en (sport)clubs deden enthousiast mee en deelden leuke foto’s op sociale media. Daarnaast organiseerden een aantal van onze labelhouders ook toffe lokale acties om hun engagement voor een rookvrije toekomst kenbaar te maken. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende acties. Een dikke merci aan iedereen die deelnam! 

 

Lokale besturen


De gemeente Mol was er snel bij dit jaar en organiseerde op 22 mei al een (zwerfvuil)actie in het kader van Werelddag zonder Tabak. De kinderraad verzamelde zwerfvuil op en rondom de rookvrije sportsite Den Uyt en deed mee aan onze actie met een heleboel samengebonden vingers.


In Begijnendijk werden er op 31 mei bellen geblazen om aandacht te vragen voor de negatieve effecten van roken op de gezondheid. De gemeente Hemiksem bracht dan weer markeringen aan om een rookvrije zone van 10 meter aan te geven rond haar lagere scholen. Het lokale bestuur van Anzegem verdeelde onze kleurplaat met een illustratie van Emma Thyssen onder de schoolkinderen in de gemeente. Ingekleurde tekeningen konden in de bibliotheken ingeruild worden voor een kleine attentie. En in Dilbeek zette het gemeentebestuur haar schouders mee onder Generatie Rookvrij en lanceerden ze hun campagne met de slogan ‘Roken, skip da!’.


Aan de kust zetten twee van onze labelhouders eveneens acties op poten. De gemeente Bredene plaatste de recent rookvrije Manege Greet Minne in de kijker. In Oostende werd een campagne gelanceerd rond rookvrije schoolomgevingen, in aanloop naar de wetswijziging die van kracht gaat op 31 december van dit jaar.


In Limburg gaf nieuwe labelhouder Dilsen-Stokkem de aftrap van Generatie Rookvrij in hun stad. Naast rookvrije evenementen zoals een babyborrel en de buitenspeeldag, streeft het stadsbestuur er ook naar om alle speeltuintjes, school- en sportomgevingen rookvrij te maken. 


Aan de andere kant van de taalgrens organiseerde de stad Charlerloi een heuse actiedag op 29 mei in het kader van de Werelddag zonder Tabak. Hun doel was mensen informeren en sensibiliseren aan de hand van een leuke en positieve dag, vol activiteiten zoals bellenblazen en andere activiteiten rond (beter) ademen.

 

Ziekenhuizen


Ook ziekenhuizen deden dit jaar gretig mee op 31 mei. Ziekenhuis CHRSM in Namen vervoegde Generatie Rookvrij als labelhouder en maakte dit wereldkundig tijdens een persmoment. Er werden Generatie Rookvrij-markeringen aangebracht om de zones aan te duiden waar niet meer gerookt mag worden.


In Vlaanderen toonden zowel ziekenhuizengroep AZORG in en rond Aalst als Ziekenhuis Geel hun steun voor Generatie Rookvrij door hun terreinen volledig rookvrij te maken. In beide ziekenhuizen mag er enkel nog gerookt worden in de daartoe voorzien rookzones. AZ Herentals en Jan Yperman Ziekenhuis Ieper bood dan weer rookstopbegeleiding- en advies aan op hun campus. Wat een prachtig initiatief! En in AZ Rivierenland en AZ Sint-Elisabeth Zottegem werden er enthousiast vingers samengebonden voor een rookvrije wereld.

 

Scholen


Sinds kort heeft de provincie West-Vlaanderen er een heleboel rookvrije scholen bij. Scholengroep SKOBO kreeg recent het Generatie Rookvrij-label en plaatse op 31 mei het eerste Generatie Rookvrij-bord op het terrein van Vrije School Haverlo in Brugge. Tegen 1 september worden er eveneens borden geplaatst bij de andere scholen van de scholengroep.


In Stabroek maakte men zich zorgen over groeiende trend van vapen op lagere scholen. Daarom kwam professor Philip Lardon de zesdejaars van de lagere scholen in de gemeente informeren over de gevaren van roken en vapen. Nadien werden er bellen geblazen en vingers samengebonden om hun steun voor Generatie Rookvrij te tonen.


Het gemeentebestuur van Heers bezocht op 30 en 31 mei alle basisscholen in de gemeente. Samen met de leerlingen bonden ze hun vingers samen om te tonen dat ze voor een rookvrije wereld willen gaan.


De groep NT2 Treshold van Ligo Maasmechelen ging op bezoek in alle klassen. Daar legden ze uit dat er tussen twee samengebonden vingers geen plaats is voor een sigaret. Ze vertelden ook over de nadelen van roken. Hier en daar werden nog wat extra vingers samengebonden.


Tot slot organiseerde het Instituut Heilig Hart in Kalmthout in het kader van Werelddag zonder Tabak een wedstrijd voor haar leerlingen. De anti-rookcampagne van klas 2B kwam als winnaar uit de bus. Zij mogen na hun examens een dagje naar Bobbejaanland op kosten van de gemeente.

 

Bedankt allemaal voor de enthousiaste inzet! 


Ook aan al wie we (nog) niet vermeldden in dit artikel of op onze communicatiekanalen: een dikke merci!
 

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Door een recente wetswijziging worden omgevingen waar kinderen en jongeren komen rook- en dampvrij per 31 december 2024. Het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal is toegelaten op de wettelijk rookvrije terreinen op basis van de huidige wetgeving en het beleid van de FOD, als het een verwijzing naar de wet bevat.

Meer dan 1 op 2 vapende jongeren grijpt ook naar de sigaret

Hieronder bespreken we een aantal opvallende resultaten van het onderzoek. Wil je het volledig rapport lezen? Dat vind je op de website van Kom op tegen Kanker. Vapen als deel van het dagelijks leven van jongeren Vapen maakt deel uit van het dagelijks leven voor veel jongeren tussen de 12 en de 26 jaar. 9% experimenteerde er al eens…
Lees volledig artikel

Ontdek hier de voordelen van Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal!

  Je wil een terrein rookvrij maken? Super! Maar hoe doe je dat? Het moet voor bezoekers duidelijk zijn dat jullie terrein rookvrij is. Daarom moeten rookvrije zones aangeduid worden met signalisatiemateriaal en kies je best voor het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal.   Voordelen van Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal…
Lees volledig artikel

Realisaties van de Generatie Rookvrij-community in 2023

Vorig jaar was bijzonder voor Generatie Rookvrij! De federale regering keurde 10 belangrijke maatregelen goed voor een rookvrije toekomst. Daarnaast bleef onze community geweldig groeien, scheerde onze bekendheid hoge toppen en ging het aantal rookvrije omgevingen met wel 65% omhoog! Hieronder zie je de kerncijfers van onze gezamenlijke…
Lees volledig artikel