Liés pour un monde sans tabac_Generations sans tabac_31 mai IHH Kalmthout

Werelddag zonder Tabak 2024: samen(gebonden) gingen we voor een rookvrije wereld

11 June 2024

Op 31 mei was het weer zover: Werelddag zonder Tabak! Dit jaar hebben we een nieuwe campagne op poten gezet waarbij we iedereen aanspoorden om de vingers samen te binden. Zo maken we duidelijk dat daartussen geen ruimte is voor sigaretten en vapes. Veel lokale besturen, organisaties en (sport)clubs deden enthousiast mee en deelden leuke foto’s op sociale media. Daarnaast organiseerden een aantal van onze labelhouders ook toffe lokale acties om hun engagement voor een rookvrije toekomst kenbaar te maken. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende acties. Een dikke merci aan iedereen die deelnam! 

 

Lokale besturen


De gemeente Mol was er snel bij dit jaar en organiseerde op 22 mei al een (zwerfvuil)actie in het kader van Werelddag zonder Tabak. De kinderraad verzamelde zwerfvuil op en rondom de rookvrije sportsite Den Uyt en deed mee aan onze actie met een heleboel samengebonden vingers.


In Begijnendijk werden er op 31 mei bellen geblazen om aandacht te vragen voor de negatieve effecten van roken op de gezondheid. De gemeente Hemiksem bracht dan weer markeringen aan om een rookvrije zone van 10 meter aan te geven rond haar lagere scholen. Het lokale bestuur van Anzegem verdeelde onze kleurplaat met een illustratie van Emma Thyssen onder de schoolkinderen in de gemeente. Ingekleurde tekeningen konden in de bibliotheken ingeruild worden voor een kleine attentie. En in Dilbeek zette het gemeentebestuur haar schouders mee onder Generatie Rookvrij en lanceerden ze hun campagne met de slogan ‘Roken, skip da!’.


Aan de kust zetten twee van onze labelhouders eveneens acties op poten. De gemeente Bredene plaatste de recent rookvrije Manege Greet Minne in de kijker. In Oostende werd een campagne gelanceerd rond rookvrije schoolomgevingen, in aanloop naar de wetswijziging die van kracht gaat op 31 december van dit jaar.


In Limburg gaf nieuwe labelhouder Dilsen-Stokkem de aftrap van Generatie Rookvrij in hun stad. Naast rookvrije evenementen zoals een babyborrel en de buitenspeeldag, streeft het stadsbestuur er ook naar om alle speeltuintjes, school- en sportomgevingen rookvrij te maken. 


Aan de andere kant van de taalgrens organiseerde de stad Charlerloi een heuse actiedag op 29 mei in het kader van de Werelddag zonder Tabak. Hun doel was mensen informeren en sensibiliseren aan de hand van een leuke en positieve dag, vol activiteiten zoals bellenblazen en andere activiteiten rond (beter) ademen.

 

Ziekenhuizen


Ook ziekenhuizen deden dit jaar gretig mee op 31 mei. Ziekenhuis CHRSM in Namen vervoegde Generatie Rookvrij als labelhouder en maakte dit wereldkundig tijdens een persmoment. Er werden Generatie Rookvrij-markeringen aangebracht om de zones aan te duiden waar niet meer gerookt mag worden.


In Vlaanderen toonden zowel ziekenhuizengroep AZORG in en rond Aalst als Ziekenhuis Geel hun steun voor Generatie Rookvrij door hun terreinen volledig rookvrij te maken. In beide ziekenhuizen mag er enkel nog gerookt worden in de daartoe voorzien rookzones. AZ Herentals en Jan Yperman Ziekenhuis Ieper bood dan weer rookstopbegeleiding- en advies aan op hun campus. Wat een prachtig initiatief! En in AZ Rivierenland en AZ Sint-Elisabeth Zottegem werden er enthousiast vingers samengebonden voor een rookvrije wereld.

 

Scholen


Sinds kort heeft de provincie West-Vlaanderen er een heleboel rookvrije scholen bij. Scholengroep SKOBO kreeg recent het Generatie Rookvrij-label en plaatse op 31 mei het eerste Generatie Rookvrij-bord op het terrein van Vrije School Haverlo in Brugge. Tegen 1 september worden er eveneens borden geplaatst bij de andere scholen van de scholengroep.


In Stabroek maakte men zich zorgen over groeiende trend van vapen op lagere scholen. Daarom kwam professor Philip Lardon de zesdejaars van de lagere scholen in de gemeente informeren over de gevaren van roken en vapen. Nadien werden er bellen geblazen en vingers samengebonden om hun steun voor Generatie Rookvrij te tonen.


Het gemeentebestuur van Heers bezocht op 30 en 31 mei alle basisscholen in de gemeente. Samen met de leerlingen bonden ze hun vingers samen om te tonen dat ze voor een rookvrije wereld willen gaan.


De groep NT2 Treshold van Ligo Maasmechelen ging op bezoek in alle klassen. Daar legden ze uit dat er tussen twee samengebonden vingers geen plaats is voor een sigaret. Ze vertelden ook over de nadelen van roken. Hier en daar werden nog wat extra vingers samengebonden.


Tot slot organiseerde het Instituut Heilig Hart in Kalmthout in het kader van Werelddag zonder Tabak een wedstrijd voor haar leerlingen. De anti-rookcampagne van klas 2B kwam als winnaar uit de bus. Zij mogen na hun examens een dagje naar Bobbejaanland op kosten van de gemeente.

 

Bedankt allemaal voor de enthousiaste inzet! 


Ook aan al wie we (nog) niet vermeldden in dit artikel of op onze communicatiekanalen: een dikke merci!
 

Realisaties van de Generatie Rookvrij-community in 2023

Vorig jaar was bijzonder voor Generatie Rookvrij! De federale regering keurde 10 belangrijke maatregelen goed voor een rookvrije toekomst. Daarnaast bleef onze community geweldig groeien, scheerde onze bekendheid hoge toppen en ging het aantal rookvrije omgevingen met wel 65% omhoog! Hieronder zie je de kerncijfers van onze gezamenlijke…
Lees volledig artikel

Jongeren en vapen: een alarmerende trend

De onderzoeksgroep 'Mijn gedacht' van de Universiteit Antwerpen heeft recent een studie uitgevoerd onder meer dan 11.000 jongeren van 15 tot 18 jaar in Vlaanderen en Brussel. Uit deze studie blijkt dat 11% van de jongeren wekelijks vapen, waarvan 8% dagelijks. Dit is opmerkelijk hoog in vergelijking met het aantal jongeren dat aangeeft dagelijks…
Lees volledig artikel

Jaarlijkse bevraging bij lokale besturen: grote bekendheid in Vlaanderen, Wallonië zet inhaalbeweging in

Naar jaarlijkse gewoonte stuurde Generatie Rookvrij weer een bevraging naar lokale besturen over hun ervaring met onze werking. Kom op tegen Kanker stelde de bevraging op. Ons doel? Peilen hoe het zit met de bekendheid van Generatie Rookvrij, hoeveel omgevingen de steden en gemeenten rookvrij maakten en op welke drempels ze nog botsen. Op basis…
Lees volledig artikel