Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Door een recente wetswijziging worden omgevingen waar kinderen en jongeren komen rook- en dampvrij per 31 december 2024. Het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal is toegelaten op de wettelijk rookvrije terreinen op basis van de huidige wetgeving en het beleid van de FOD, als het een verwijzing naar de wet bevat.

Geen nieuwe labels meer vanaf juli 2024

Door een recente wetswijziging worden omgevingen waar kinderen en jongeren komen rook- en dampvrij vanaf 31 december 2024. Dit omvat kinderboerderijen, speelterreinen, attractieparken, dierentuinen en sportterreinen. Daarnaast moeten onder andere sportevenementen, in- en uitgangen van zorg- en onderwijsinstellingen en openbare bibliotheken een rookvrije zone van 10 meter hanteren.

Meer informatie: De FOD Volksgezondheid publiceerde op haar website een document waarin de meest voorkomende vragen omtrent deze wetswijziging beantwoord worden. Raadpleeg hier het document.

 

Nieuw signalisatiemateriaal, zonder labelvereiste

Het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal is toegelaten op de wettelijk rookvrije terreinen op basis van de huidige wetgeving en het beleid van de FOD Volksgezondheid, als het een verwijzing naar de wet bevatten. Om iedereen aan te moedigen deel uit te maken van ons positief en inclusief verhaal, vereenvoudigen we het bestelproces voor signalisatiemateriaal via onze webshop. Vanaf nu kan je ook zonder Generatie Rookvrij-label een bestelling in de webshop plaatsen.

 

  Hieronder vind je meer informatie over hoe jij je voorbereidt op de wijziging van de wet van 2009 die ingaat op 31 december 2024.

  Signalisatiemateriaal voor de wettelijk rookvrije terreinen:

   

  Als je al Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal hebt:

  Vanaf 8 juli kan je in onze webshop een kleine sticker of volledige overstickering bestellen/downloaden. Deze (over)sticker(ing) bevat een verwijzing naar de wet van 2009, waardoor het huidige signalisatiemateriaal voldoet aan de nieuwe wetgeving die op 31 december 2024 ingaat.

  Als je nog geen Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal hebt of nieuw materiaal wil bestellen:

  Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal met verwijzing naar de wet van 2009 kan je vanaf 8 juli bestellen/downloaden in de webshop van Generatie Rookvrij. Je vindt er stickers, (verkeers)borden, vlaggen … Naast ons betalend signalisatiemateriaal, bieden we ook gratis downloadbaar signalisatiemateriaal aan (pdf versie). Dat kan je zelf (laten) afdrukken. De (verkeers)borden zijn nog altijd personaliseerbaar (vb. eigen logo toevoegen).

   

  Signalisatiemateriaal voor terreinen die niet onder de wet vallen:

  Dit materiaal moet geen verwijzing naar de wet van 2009 bevatten. Als je al signalisatiemateriaal hebt hangen op deze terreinen, moet je niets doen. Wil je nog nieuwe materiaal bestellen? Je vindt ze onderaan in de webshop terug.

  Heb je vragen over het einde van het label of over ons signalisatiemateriaal? Contacteer ons dan via ons contactformulier of stuur een mailtje naar info@generatierookvrij.be.

  Gelieve je te registreren of in te loggen om de checklist te zien en om het label aan te vragen.