Plus d'environnements sans tabac, parcs d'attractions sans tabac

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

05 April 2024

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren. 

Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.

 
Wat betekent dit nieuwe wetsvoorstel?


Vanaf 31 december 2024 worden verschillende omgevingen waar kinderen en jongeren samenkomen rookvrij. Denk aan locaties zoals kinderboerderijen, speeltuinen, pretparken, dierentuinen en sportvelden. 

Verder zullen ook sportevenementen, in- en uitgangen van zorg- en onderwijsinstellingen en openbare bibliotheken een rookvrije zone van 10 meter hebben.
 

En hoe dragen de maatregelen bij aan een rookvrije toekomst?
 

Het invoeren van rookvrije omgevingen is cruciaal voor de gezondheid van kinderen en jongeren. Door rookvrije zones te creëren, beschermen we hen niet enkel tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook, maar voorkomen we ook dat ze roken als normaal gaan beschouwen. Want we weten: zien roken, doet roken. Bovendien dragen rookvrije zones bij aan een schonere en veiligere omgeving voor iedereen.


Doe mee voor een rookvrije toekomst!


Wil jij ook een steentje bijdragen aan een rookvrije toekomst voor onze kinderen en jongeren? Sluit je dan aan bij Generatie Rookvrij en help ons rookvrije omgevingen realiseren. Onder ‘Wat kan ik doen?’ op deze website ontdek je hoe je dat doet.
 

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Door een recente wetswijziging worden omgevingen waar kinderen en jongeren komen rook- en dampvrij per 31 december 2024. Het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal is toegelaten op de wettelijk rookvrije terreinen op basis van de huidige wetgeving en het beleid van de FOD, als het een verwijzing naar de wet bevat.

Meer dan 1 op 2 vapende jongeren grijpt ook naar de sigaret

Hieronder bespreken we een aantal opvallende resultaten van het onderzoek. Wil je het volledig rapport lezen? Dat vind je op de website van Kom op tegen Kanker. Vapen als deel van het dagelijks leven van jongeren Vapen maakt deel uit van het dagelijks leven voor veel jongeren tussen de 12 en de 26 jaar. 9% experimenteerde er al eens…
Lees volledig artikel

Ontdek hier de voordelen van Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal!

  Je wil een terrein rookvrij maken? Super! Maar hoe doe je dat? Het moet voor bezoekers duidelijk zijn dat jullie terrein rookvrij is. Daarom moeten rookvrije zones aangeduid worden met signalisatiemateriaal en kies je best voor het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal.   Voordelen van Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal…
Lees volledig artikel

Werelddag zonder Tabak 2024: samen(gebonden) gingen we voor een rookvrije wereld

Op 31 mei was het weer zover: Werelddag zonder Tabak! Dit jaar hebben we een nieuwe campagne op poten gezet waarbij we iedereen aanspoorden om de vingers samen te binden. Zo maken we duidelijk dat daartussen geen ruimte is voor sigaretten en vapes. Veel lokale besturen, organisaties en (sport)clubs deden enthousiast mee en deelden leuke foto’s op…
Lees volledig artikel