Plus d'environnements sans tabac, parcs d'attractions sans tabac

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

05 April 2024

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren. 

Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.

 
Wat betekent dit nieuwe wetsvoorstel?


Vanaf 31 december 2024 worden verschillende omgevingen waar kinderen en jongeren samenkomen rookvrij. Denk aan locaties zoals kinderboerderijen, speeltuinen, pretparken, dierentuinen en sportvelden. 

Verder zullen ook sportevenementen, in- en uitgangen van zorg- en onderwijsinstellingen en openbare bibliotheken een rookvrije zone van 10 meter hebben.
 

En hoe dragen de maatregelen bij aan een rookvrije toekomst?
 

Het invoeren van rookvrije omgevingen is cruciaal voor de gezondheid van kinderen en jongeren. Door rookvrije zones te creëren, beschermen we hen niet enkel tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook, maar voorkomen we ook dat ze roken als normaal gaan beschouwen. Want we weten: zien roken, doet roken. Bovendien dragen rookvrije zones bij aan een schonere en veiligere omgeving voor iedereen.


Doe mee voor een rookvrije toekomst!


Wil jij ook een steentje bijdragen aan een rookvrije toekomst voor onze kinderen en jongeren? Sluit je dan aan bij Generatie Rookvrij en help ons rookvrije omgevingen realiseren. Onder ‘Wat kan ik doen?’ op deze website ontdek je hoe je dat doet.
 

7 jaar Generatie Rookvrij in Mechelen: ervaringen en tips

Dat Mechelen zeer geëngageerd is in het kader van Generatie Rookvrij is geen geheim. Op onze sociale media komen er geregeld nieuwe Mechelse labelhouders voorbij en ook in onze nieuwsbrief werden ze al meerdere keren vernoemd. Maar wist je dat Mechelen een van de eerste steden was die het label Generatie Rookvrij behaalden? En dat ze al zeven jaar…
Lees volledig artikel

Welkom Manon en Anabel!

Team Generatie Rookvrij krijgt versterking! 💪 Vanaf nu ondersteunen ook Manon en Anabel jouw acties om een rookvrije generatie te realiseren. Zij stellen zich graag zelf aan je voor:   Hey allemaal! Ik ben Manon, de nieuwe projectverantwoordelijke bij Generatie Rookvrij. Ik ben ongelofelijk enthousiast om me aan te sluiten bij dit…
Lees volledig artikel

Recreatiedomeinen Oost-Vlaanderen rookvrij sinds 1 januari

Fantastisch nieuws uit Oost-Vlaanderen! De Provincie zette het jaar goed in met een nieuwe rookvrije maatregel. Het bestaande reglement van de provinciale recreatiedomeinen werd uitgebreid, waardoor die nu allemaal rookvrij zijn. Roken en vapen is enkel nog toegestaan in de daarvoor aangeduide zones. Met deze maatregel beschermt Provincie Oost-…
Lees volledig artikel