Plus d'environnements sans tabac, parcs d'attractions sans tabac

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

05 April 2024

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren. 

Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.

 
Wat betekent dit nieuwe wetsvoorstel?


Vanaf 31 december 2024 worden verschillende omgevingen waar kinderen en jongeren samenkomen rookvrij. Denk aan locaties zoals kinderboerderijen, speeltuinen, pretparken, dierentuinen en sportvelden. 

Verder zullen ook sportevenementen, in- en uitgangen van zorg- en onderwijsinstellingen en openbare bibliotheken een rookvrije zone van 10 meter hebben.
 

En hoe dragen de maatregelen bij aan een rookvrije toekomst?
 

Het invoeren van rookvrije omgevingen is cruciaal voor de gezondheid van kinderen en jongeren. Door rookvrije zones te creëren, beschermen we hen niet enkel tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook, maar voorkomen we ook dat ze roken als normaal gaan beschouwen. Want we weten: zien roken, doet roken. Bovendien dragen rookvrije zones bij aan een schonere en veiligere omgeving voor iedereen.


Doe mee voor een rookvrije toekomst!


Wil jij ook een steentje bijdragen aan een rookvrije toekomst voor onze kinderen en jongeren? Sluit je dan aan bij Generatie Rookvrij en help ons rookvrije omgevingen realiseren. Onder ‘Wat kan ik doen?’ op deze website ontdek je hoe je dat doet.
 

Jaarlijkse bevraging bij lokale besturen: grote bekendheid in Vlaanderen, Wallonië zet inhaalbeweging in

Naar jaarlijkse gewoonte stuurde Generatie Rookvrij weer een bevraging naar lokale besturen over hun ervaring met onze werking. Kom op tegen Kanker stelde de bevraging op. Ons doel? Peilen hoe het zit met de bekendheid van Generatie Rookvrij, hoeveel omgevingen de steden en gemeenten rookvrij maakten en op welke drempels ze nog botsen. Op basis…
Lees volledig artikel

Verrassende voordelen van stoppen met roken

Stoppen met roken heeft massa’s voordelen op korte en lange termijn. Maar kende je ook deze voordelen al? 1.     Stralende lach en huid, glanzende haardos  Rokers hebben meer tandplak en meer tandvleesontstekingen. De teer in tabak zorgt voor gele verkleuring van de tanden. Maar na twee tot zes weken niet meer roken…
Lees volledig artikel

7 jaar Generatie Rookvrij in Mechelen: ervaringen en tips

Dat Mechelen zeer geëngageerd is in het kader van Generatie Rookvrij is geen geheim. Op onze sociale media komen er geregeld nieuwe Mechelse labelhouders voorbij en ook in onze nieuwsbrief werden ze al meerdere keren vernoemd. Maar wist je dat Mechelen een van de eerste steden was die het label Generatie Rookvrij behaalden? En dat ze al zeven jaar…
Lees volledig artikel