Arrêter ensemble :  Organisez un groupe pour dire stop à la cigarette dans votre commune

Stoppen in groep: organiseer een rookstopcursus in jouw gemeente

25 March 2022

Heel wat rokers willen stoppen met roken, maar zetten de stap niet of vinden de weg niet naar de hulp die voor hen het beste past. Als gemeente of OCMW-bestuur kan je zorgen dat rokers dit wél te weten komen, door informatie over rookstopbegeleiding te verspreiden, een lokale rookstopwedstrijd of -campagne of een groepscursus ‘stoppen met roken’ te organiseren. We leggen je graag uit hoe je zo’n groepscursus opzet.

Stoppen met roken heeft het meeste kans op slagen onder begeleiding, bijvoorbeeld met telefonische coachingsessies bij Tabakstop, individuele begeleiding bij een tabakoloog, of in een groepscursus.

Hoe werkt een groepscursus? 

In acht sessies stopt een groep mensen samen met roken, onder begeleiding van een erkende tabakoloog. Het voordeel is dat de stoppers steun vinden bij elkaar. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen en de mede-stoppers zijn elkaars buddy’s bij het stoptraject. Stoppers geven vaak aan dat het groepsgebeuren hen motiveert om niet meer te roken. Een sessie duurt zo’n anderhalf uur.

Hoe organiseer je een rookstopcursus?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde een praktisch draaiboek dat jou stap voor stap ondersteunt bij het organiseren van een rookstopcursus. Dit kan je doen voor je start met een groepscursus: 

1. Neem contact op met een Logo in je buurt

Als netwerkorganisaties voor LOkaal GezondheidsOverleg kunnen Logo’s jou ondersteunen bij de organisatie van de groepscursus. Ze kunnen jou ook in contact brengen met een erkende tabakoloog die de groepscursus kan organiseren.

2. Organiseer een infosessie ‘Stoppen met roken’

Organiseer voor de start van een groepscursus een infomoment met de tabakoloog waarmee je gaat samenwerken. Geïnteresseerden krijgen dan meer info over: 

  • Hoe verslaving precies werkt 
  • De voordelen van stoppen met roken
  • De verschillende effectieve manieren om te stoppen met roken – met speciale aandacht voor de groepscursus 
  • Het verloop van de groepscursus

De aanwezigen maken kennis met de tabakoloog en beslissen of ze zich willen inschrijven. Wanneer er voldoende inschrijvingen zijn, leg je samen met de tabakoloog  de verschillende data van de groepssessies vast.

3. Vind een geschikte locatie

Om de continuïteit te behouden, gaat de groepscursus het liefste door op dezelfde locatie. Zorg dat ze vlot bereikbaar is. Als je mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie wil bereiken, organiseer je de cursus best in hun vertrouwde omgeving, bijvoorbeeld in een buurtcentrum. 

Zorg voor een rustige locatie zonder storende elementen of omstandigheden. 

4. Maak je inwoners warm om deel te nemen aan de rookstopcursus

Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld zo: 

  • Neem contact op met het Logo in je buurt en bepaal samen hoe je de groepscursus zal promoten. Het Logo heeft een groot netwerk aan intermediairs om het aanbod mee bekend te maken, zoals huisartsen, apothekers, ziekenhuizen …
  • Maak de cursus bekend op de website tabakologen.be. Je vindt er een actueel overzicht van alle rookstopcursussen in Vlaanderen en Brussel.
  • Maak de cursus bekend via de kanalen van je gemeente of organisatie. Denk aan een artikel in het lokaal infoblad, nieuwsbrieven of blogs op de website. Je kan de cursus ook promoten door affiches en flyers te verspreiden in de bib, de apotheker, wachtkamer huisartsen,…. Maak de cursus ook bekend op sociale media. Vraag aan partners om het aanbod bekend te maken op hun website.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde handige sjablonen voor je communicatie.

Wat kost een rookstopcursus?

De gemeente komt tussen voor de organisatie van infosessies met tabakologen en hun verplaatsingskosten. Een tabakoloog geeft een infosessie voor max. 150 euro incl. btw. 

Jaarlijks hebben rokers recht op 12 uur begeleiding in groep tegen verminderd tarief. Er zijn verschillende mogelijkheden om een tarief te bepalen. De deelnemersbijdrage bedraagt maximum 48 euro (zonder verhoogde tegemoetkoming) of 24 euro (met verhoogde tegemoetkoming) voor een cursus van acht sessies. Je kan als gemeente of OCMW kiezen of je de ‘eigen bijdrage’ van de deelnemers op het einde van de groepscursus geheel, gedeeltelijk of niet terugbetaalt aan de deelnemers. Op die manier kan je de cursus helemaal kosteloos organiseren als je wil.

Meer info over de prijzen.

Wil je meer informatie?

>> Op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven vind je nog meer info over de organisatie van een groepscursus.
>> Ga naar Tabakologen.be voor een overzicht van de tabakologen in jouw buurt.
>> Op Tabakstop.be lees je alles over de werking van verslaving en rookstop.
 

Alle stedelijke sportinfrastructuur rookvrij vanaf september: “We gaan clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld”

De stad gaat een rookverbod invoeren in alle stedelijke sportinfrastructuur. Vanaf september zou de sigaret geweerd worden. Roken kan dan enkel nog in aparte rookzones, zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters. Er liepen al proefprojecten in sportcentrum Wilrijkse Plein, Park Spoor Noord en de Rode Loop in Merksem, maar dit najaar worden…
Lees volledig artikel

De Generatie Rookvrij-community groeit: ontdek het jaarverslag 2020-2021

De voorbije twee jaar waren bijzonder voor Generatie Rookvrij. Corona bracht onzekerheden en uitdagingen met zich mee en geplande activiteiten moesten in allerijl aangepast worden. Toch behaalden we dankzij onze vele partners geweldige resultaten. Samen blikken we in ons gloednieuw jaarverslag 2020-2021 terug op twee succesvolle jaren. Lees je…
Lees volledig artikel

Kempense gemeenten maken werk van eerste rookvrije generatie op Werelddag zonder Tabak

In België beginnen elke week honderden jongeren met roken. Aan de basis hiervan ligt: zien roken, doet roken. Ook de Kempische gemeenten hebben deze boodschap begrepen en zetten in 2022 verder in op het rookvrij maken van schoolomgevingen en speel- en sportterreinen. 'Ik blaas liever bellen dan rook'! Met die slogan hebben kinderen de afgelopen…
Lees volledig artikel