Rookvrije kinderboerderijen: Bokkeslot geeft het goede voorbeeld

Rookvrije kinderboerderijen: Bokkeslot geeft het goede voorbeeld

10 December 2020

Kinderboerderij Bokkeslot in Deerlijk is een fijne plek om tijd door te brengen. Voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. Verschillende boeren en vrijwilligers geven er bezoekers een inkijk in ‘het echte boerenleven’. In Bokkeslot staan ze nooit stil. Zo is er de zelfoogstboerderij, het oogstfeest, de openkijkdagen, de zomerkampen en het Bokal-festival. Het hele jaar door vinden er heel uiteenlopende activiteiten plaats. Activiteiten die toch iets gemeenschappelijks hebben: ze zijn allemaal rookvrij. Katrien, de vrouw van oprichter boer Willem, legt uit hoe zij mét succes overgeschakeld zijn naar een rookvrije kinderboerderij.

Eerst was er: die valse start

In oktober 2018 kregen ze bij Bokkeslot de vraag om mee te doen aan een project rond rookvrije kinderboerderijen in het kader van Generatie Rookvrij. Daar moesten Katrien en Willem geen seconde over nadenken. Natuurlijk deden ze mee!

Katrien: “Onze stallen waren sowieso al rookvrij. Wij vonden het heel vanzelfsprekend om dat door te trekken naar het hele terrein en naar alles wat we hier organiseren. Ons oogstfeest in oktober vraagt veel voorbereiding waardoor we de dag voor ons feest pas beseften dat we dit ook rookvrij moesten organiseren. Dat is dan volledig misgelopen omdat we halsoverkop, zonder te communiceren, het hele evenement rookvrij hadden gemaakt. Dat zorgde wel voor wat weerstand bij bezoekers en vrijwilligers.”

Poging 2: mét stappenplan

Maar Katrien en Willem bleven niet bij de pakken zitten. Katrien nam het project op haar en ging online op zoek naar extra info. En die vond ze: ze botste op het stappenplan van Gezond Leven. “Het stappenplan heeft ons goed begeleid in het rookvrij maken van onze kinderboerderij. We leerden dat we éérst moesten communiceren naar onze medewerkers en vrijwilligers. En dat het belangrijk is om in je communicatie zelf de achterliggende reden van je rookverbod uit te leggen. In het geval van onze kinderboerderij is dat dus omdat we kinderen willen laten opgroeien in een rookvrije omgeving, en niet om rokers te straffen.”

Meer dan een rookvrij terrein

Katrien wou in de eerste plaats duidelijke afspraken vastleggen voor iedereen op de kinderboerderij. “Er mag niet gerookt worden op het erf, en dit van zodra je door de poort stapt. Bij evenementen op onze weides plaatsen we een overdekte rookzone met loungezetels die is afgezet met hekken zodat kinderen het niet kunnen zien.

Daarnaast gebruiken we signalisatiebordjes, banners en beachflags van Generatie Rookvrij. Aangezien onze kinderboerderij veel verschillende evenementen organiseert en dit op verschillende locaties, is het belangrijk om er duidelijke regels over te hebben zonder uitzonderingen.”

Afspraken zorgen voor eenheid

Katrien en Willem communiceerden de vastgelegde afspraken via hun website en sociale media om misverstanden te vermijden. “We hebben veel volgers op Facebook, dus via dat kanaal konden we al veel mensen bereiken. Ook zitten we intussen met alle medewerkers en vrijwilligers op dezelfde lijn. We zijn dus met veel om bezoekers aan te spreken als die de afspraken niet zouden naleven.”

Extra voordelen

De valse start was absoluut geen reden om met het project te stoppen. Integendeel. Katrien en Willem gingen direct kijken hoe en waarom het is misgelopen. Om er lessen uit te trekken voor de toekomst. Momenteel verloopt alles vlot en zien ze ook heel wat extra voordelen. “We hebben vandaag amper nog rondslingerende peuken op onze terreinen. Da’s goed voor de dieren én voor ons. Want de beesten zullen zo geen peuken meer opeten. En het vergemakkelijkt ons werk om de weide proper te houden.”

Katrien en Willem zijn trots op wat ze tot op vandaag al bereikt hebben en willen hun vooruitgang vooral behouden. “Omdat iedereen nu een mondmasker moet dragen, kunnen rokers sowieso niet roken op ons domein. Op dit moment moeten we dus niemand aanspreken op rookgedrag. Eens die mondmaskers wegvallen, zullen we de afspraken nog eens goed moeten herhalen en er duidelijk over communiceren.”


“We hebben vandaag amper nog rondslingerende peuken op onze terreinen. Da’s goed voor de dieren én voor ons. Want de beesten zullen zo geen peuken meer opeten." Katrien

Katriens gouden tip

“Probeer jezelf goed voor te bereiden vóór je van start gaat met het rookvrij maken van je terrein. Het stappenplan is hierbij een goede hulp. Daarnaast is het belangrijk om in te zetten op communicatie. Breng iedereen op de hoogte van de gemaakte afspraken. Alleen zo kan je misverstanden vermijden.”

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven

7 jaar Generatie Rookvrij in Mechelen: ervaringen en tips

Dat Mechelen zeer geëngageerd is in het kader van Generatie Rookvrij is geen geheim. Op onze sociale media komen er geregeld nieuwe Mechelse labelhouders voorbij en ook in onze nieuwsbrief werden ze al meerdere keren vernoemd. Maar wist je dat Mechelen een van de eerste steden was die het label Generatie Rookvrij behaalden? En dat ze al zeven jaar…
Lees volledig artikel

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren.  Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.   Wat betekent dit nieuwe…
Lees volledig artikel

Welkom Manon en Anabel!

Team Generatie Rookvrij krijgt versterking! 💪 Vanaf nu ondersteunen ook Manon en Anabel jouw acties om een rookvrije generatie te realiseren. Zij stellen zich graag zelf aan je voor:   Hey allemaal! Ik ben Manon, de nieuwe projectverantwoordelijke bij Generatie Rookvrij. Ik ben ongelofelijk enthousiast om me aan te sluiten bij dit…
Lees volledig artikel