Voortaan zijn álle perrons van de NMBS-stations rookvrij

Voortaan zijn álle perrons van de NMBS-stations rookvrij

21 December 2022

Sinds 1 januari mag er niet meer gerookt worden op de treinperrons. Het volledige spoorwegdomein is voortaan rookvrij. Bijna 3/4 van de treinreizigers is voorstander van deze maatregel.

Wat betekent dit concreet?

Sinds 1 januari 2023 is roken en vapen verboden in heel het station, ook in de open lucht. Het algemeen rookverbod in de stations is een politieke beslissing, die NMBS en de kankerverenigingen alleen maar kunnen toejuichen. De maatregel geldt in álle 550 Belgische treinstations.

Waarom deze maatregel?

Voor de gezondheid: Een rookvrije omgeving beschermt reizigers en spoorwegpersoneel tegen de schadelijke gevolgen van (mee-)roken. Ze gaat ook kopieergedrag tegen, met name bij jongeren en kinderen die gebruikmaken van de perrons. Want zien roken, doet roken.

Voor de netheid : De maatregel helpt voorkomen dat sigarettenpeuken op de perrons en de sporen worden gegooid. Een goede zaak, want het schoonmaken van sporen en perrons is logistiek erg complex en gaat gepaard met torenhoge jaarlijkse kosten.

Voor de duidelijkheid: Er wordt niet langer een onderscheid gemaakt tussen de overdekte perrons en de perrons in open lucht. Het volledige spoorwegdomein is voortaan rookvrij. Roken en vapen mag nergens meer in de stations, in de gangen of op de perrons. Dat is klaar en duidelijk voor iedereen.

Welke actie vindt er vandaag plaats?

Dinsdag 10 januari deelt een team van NMBS en Generatie Rookvrij appels uit aan de reizigers om de nieuwe maatregel in de kijker te zetten en duidelijk te maken dat je voortaan in een rookvrije omgeving van je appel kunt genieten. Daar doet iedereen zijn voordeel mee: rokers worden aangemoedigd een appel te eten in plaats van een sigaret op te steken en niet-rokers kunnen extra van hun appel genieten zonder de geur van tabak in de buurt.

Wat doet Generatie Rookvrij?

Generatie Rookvrij streeft naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Generatie Rookvrij wil ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook, zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm. Omdat zien roken, doet roken. Tegelijkertijd willen we rokers stimuleren om te stoppen met roken en hen effectieve hulp aanbieden bij hun stoppogingen.

Wil je je ook inzetten voor een rookvrije toekomst voor onze kinderen en jongeren? Lees hier verder.

Wie zijn de superhelden van onze kinderen ?

Als ouders willen wij onze kinderen zien opgroeien ineen veilige omgeving. Zo’n omgeving is onder meer rookvrij. Overal zien we hoe kinderen hun superhelden nabootsen. Valentine Anciaux is ontwikkelingspsychologe en staat mee aan het roer van het Franstalig platform psychoeducation.be. Ze wijst op de invloed van rolmodellen op onze kinderen.…
Lees volledig artikel

Stoppen met roken: hoe volhouden tijdens de feestdagen?

⭐ De eindejaarsfeesten staan voor de deur! Een periode waar velen zo lang op hebben gewacht. Bij al die gezelligheid hoort al gauw een glaasje en extra lekker eten bij. En rokers steken nadien al gauw een sigaret op. Als je gestopt bent met roken, kunnen de feestdagen voor moeilijke momenten zorgen. Hoe zorg je ervoor dat je geen sigaretten…
Lees volledig artikel

KVV Duffel: “Onze rokers zijn onze ambassadeurs geworden”

Rond de sportvelden van KVV Duffel mag er sinds 2019 niet meer gerookt. “Wij vinden dat jongeren en roken niet samengaan,” verklaart Wies Van Den Broeck, lid van het jeugdbestuur. “Als één van de grootste sportclubs in onze kleine gemeente, dragen wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid.” Drie jaar geleden namen drie geëngageerde…
Lees volledig artikel