Voortaan zijn álle perrons van de NMBS-stations rookvrij

Voortaan zijn álle perrons van de NMBS-stations rookvrij

21 December 2022

Sinds 1 januari mag er niet meer gerookt worden op de treinperrons. Het volledige spoorwegdomein is voortaan rookvrij. Bijna 3/4 van de treinreizigers is voorstander van deze maatregel.

Wat betekent dit concreet?

Sinds 1 januari 2023 is roken en vapen verboden in heel het station, ook in de open lucht. Het algemeen rookverbod in de stations is een politieke beslissing, die NMBS en de kankerverenigingen alleen maar kunnen toejuichen. De maatregel geldt in álle 550 Belgische treinstations.

Waarom deze maatregel?

Voor de gezondheid: Een rookvrije omgeving beschermt reizigers en spoorwegpersoneel tegen de schadelijke gevolgen van (mee-)roken. Ze gaat ook kopieergedrag tegen, met name bij jongeren en kinderen die gebruikmaken van de perrons. Want zien roken, doet roken.

Voor de netheid : De maatregel helpt voorkomen dat sigarettenpeuken op de perrons en de sporen worden gegooid. Een goede zaak, want het schoonmaken van sporen en perrons is logistiek erg complex en gaat gepaard met torenhoge jaarlijkse kosten.

Voor de duidelijkheid: Er wordt niet langer een onderscheid gemaakt tussen de overdekte perrons en de perrons in open lucht. Het volledige spoorwegdomein is voortaan rookvrij. Roken en vapen mag nergens meer in de stations, in de gangen of op de perrons. Dat is klaar en duidelijk voor iedereen.

Welke actie vindt er vandaag plaats?

Dinsdag 10 januari deelt een team van NMBS en Generatie Rookvrij appels uit aan de reizigers om de nieuwe maatregel in de kijker te zetten en duidelijk te maken dat je voortaan in een rookvrije omgeving van je appel kunt genieten. Daar doet iedereen zijn voordeel mee: rokers worden aangemoedigd een appel te eten in plaats van een sigaret op te steken en niet-rokers kunnen extra van hun appel genieten zonder de geur van tabak in de buurt.

Wat doet Generatie Rookvrij?

Generatie Rookvrij streeft naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Generatie Rookvrij wil ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook, zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm. Omdat zien roken, doet roken. Tegelijkertijd willen we rokers stimuleren om te stoppen met roken en hen effectieve hulp aanbieden bij hun stoppogingen.

Wil je je ook inzetten voor een rookvrije toekomst voor onze kinderen en jongeren? Lees hier verder.

7 jaar Generatie Rookvrij in Mechelen: ervaringen en tips

Dat Mechelen zeer geëngageerd is in het kader van Generatie Rookvrij is geen geheim. Op onze sociale media komen er geregeld nieuwe Mechelse labelhouders voorbij en ook in onze nieuwsbrief werden ze al meerdere keren vernoemd. Maar wist je dat Mechelen een van de eerste steden was die het label Generatie Rookvrij behaalden? En dat ze al zeven jaar…
Lees volledig artikel

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren.  Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.   Wat betekent dit nieuwe…
Lees volledig artikel

Welkom Manon en Anabel!

Team Generatie Rookvrij krijgt versterking! 💪 Vanaf nu ondersteunen ook Manon en Anabel jouw acties om een rookvrije generatie te realiseren. Zij stellen zich graag zelf aan je voor:   Hey allemaal! Ik ben Manon, de nieuwe projectverantwoordelijke bij Generatie Rookvrij. Ik ben ongelofelijk enthousiast om me aan te sluiten bij dit…
Lees volledig artikel