3 redenen om met jouw school mee te doen aan onze Kinderrechtenactie

3 redenen om met jouw school mee te doen aan onze Kinderrechtenactie

07 November 2022

Op 20 november is het Internationale Kinderrechtendag. Het recht op gezondheid is één van de basisrechten van kinderen, en daar hoort opgroeien in een rookvrije omgeving bij! In een brede oproep roept Generatie Rookvrij scholen op tot actie om te zorgen voor een rookvrije omgeving rond de school. Ontdek 3 redenen om mee te doen met jouw school! 👇

1. Rookvrije schoolpoort maakt roken minder aantrekkelijk

Met een tof schilder- of graffitikunstwerk voor een rookvrije schoolomgeving kunnen jullie voorkomen dat kinderen mensen zien roken wanneer zij de school verlaten. Want kinderen kopiëren gedrag, ook rookgedrag! En zeker dat van mensen naar wie zij opkijken: ouders, een oudere broer,zus of vriend, leuke buurtbewoners. Zien roken, doet dus roken. Door je schoolpoort of schoolomgeving rookvrij te maken, vinden kinderen roken minder normaal.

Bovendien willen veel rokers niet dat kinderen later gaan roken. Heel wat buurtbewoners zullen gemotiveerd zijn om gehoor te geven aan jullie oproep. Wat hierbij kan helpen, is de handige voorbeeldbrief van Generatie Rookvrij om je buurtbewoners te informeren over het belang van rookvrije schoolomgevingen.

2. Kritische, weerbare leerlingen

Roken begint vaak al op jongere leeftijd. De cijfers liegen niet: iets meer dan twee derde van de dagelijkse rokers is begonnen voor hun 18 jaar. Elke jongere is er een te veel, zeker als je weet dat wie jong start, vaak blijft roken. 

Door tabak minder normaal te maken en kinderen een andere sociale norm rond tabak mee te geven, leer je ze dat roken niet oké is. Dat versterkt hun weerbaarheid om later als jongere voor zichzelf op te komen en ‘neen’ te zeggen tegen de sigaret.

3. Schoolpoort = peukenvrij

Een rookvrije schoolomgeving draagt bij aan minder rondslingerende peuken aan de schoolpoort. Gevolg: een schonere stoep, en een blijere natuur. Peuken blijven wereldwijd de grootste bron van zwerfvuil en het duurt zo’n 10 tot 15 jaar voordat de filters uit elkaar vallen  in microplastics die de bodem vervuilen.

Doet jouw school mee?

Organiseer in de week van 14 november een actie waarmee jullie leerlingen hun recht op een rookvrije omgeving opeisen. Dat kan bijvoorbeeld met een reuze schilder- of graffitiwerk met de boodschap ‘Rond de school willen wij het rookvrij’. Zo kunnen de leerlingen iedereen in de buurt van de school vragen om niet meer te roken in het zicht van kinderen. 

Meer informatie over deze actie lees je hier.
 

7 jaar Generatie Rookvrij in Mechelen: ervaringen en tips

Dat Mechelen zeer geëngageerd is in het kader van Generatie Rookvrij is geen geheim. Op onze sociale media komen er geregeld nieuwe Mechelse labelhouders voorbij en ook in onze nieuwsbrief werden ze al meerdere keren vernoemd. Maar wist je dat Mechelen een van de eerste steden was die het label Generatie Rookvrij behaalden? En dat ze al zeven jaar…
Lees volledig artikel

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren.  Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.   Wat betekent dit nieuwe…
Lees volledig artikel

Welkom Manon en Anabel!

Team Generatie Rookvrij krijgt versterking! 💪 Vanaf nu ondersteunen ook Manon en Anabel jouw acties om een rookvrije generatie te realiseren. Zij stellen zich graag zelf aan je voor:   Hey allemaal! Ik ben Manon, de nieuwe projectverantwoordelijke bij Generatie Rookvrij. Ik ben ongelofelijk enthousiast om me aan te sluiten bij dit…
Lees volledig artikel