Website evalueren

Beste bezoeker,

We nodigen je graag uit om onze website te evalueren. Zo kunnen we ervoor zorgen dat onze website zo goed mogelijk aansluit bij jouw wensen en noden.

Help jij ons een handje? Het invullen van de vragenlijst kost slechts 5 minuten.

Alvast bedankt!

En als je nu eens zou stoppen met roken?

Volgens een rookenquête van Stichting tegen Kanker zou 74% van de rokers het erg vinden als hun kinderen zouden roken. Om de gezondheid van onze kinderen te beschermen, zet Generatie Rookvrij iedereen aan om niet te roken in het bijzijn van jongeren.

Maar de enquête toont ook aan dat 73% van de rokers het betreurt ooit te zijn begonnen met roken en dat 65% zou willen stoppen. De beste manier om het goede voorbeeld te tonen en de eigen gezondheid te vrijwaren.

Word je heen en weer geslingerd tussen roken of stoppen? Zou je graag stoppen, maar kom je er niet toe? Dat is perfect normaal. Rookstop betekent immers het breken met een hardnekkige gewoonte. Zelfs al denk je dat het een verloren zaak is, het kan nooit kwaad om wat professionele tips of advies te krijgen.  

Tabakstop is een gratis en anonieme telefoondienst waar getrainde gezondheidsprofessionals luisteren, informatie en raad geven. Er wordt ook doorverwezen naar andere diensten indien van toepassing. Tabakstop is beschikbaar elke werkdag van 15u tot 19u op het gratis nummer 0800 111 00. Of spreek je huisarts of apotheker erover aan.  

Stoppen met roken

Stoppen met roken. Het kan!

En het gaat makkelijker als je steun krijgt. Een roker met begeleiding heeft drie keer meer kans op slagen dan als hij alleen een poging zou wagen.

  • Een tabakoloog is een gezondheidsprofessional die een speciale opleiding heeft gevolgd om je te helpen stoppen met roken. Het is eigenlijk een rookstopspecialist. Tabakologen werken in een rookstopteam, bij Tabakstop of geven privéconsultaties.
  • Op de websites van VRGT vind je de contactgegevens en locaties van consultatieruimtes van erkende tabakologen in jouw buurt die je individueel of in groep begeleiden. Het ziekenfonds voorziet een tegemoetkoming.
  • Tabakstop, de rookstopbegeleidingsdienst van Stichting tegen Kanker biedt gratis telefonische begeleiding, onder verschillende vormen:
    • Rookstop-coaching: acht telefoongesprekken met dezelfde tabakoloog om je te helpen bij het stoppen met roken.
    • Een website met tips, nuttige info, tests, getuigenissen van ex-rokers…: surf naar tabakstop.be
    • Een Facebookpagina die wordt geschreven door tabakologen: een gemeenschap die elkaar helpt en ervaringen deelt op facebook.com/tabakstop
  • De groepssessies zijn er om de eigen ervaringen uit te wisselen met een groep van mensen die allemaal hetzelfde doel nastreven: stoppen met roken. Op zoek naar groepscursussen in je buurt? Je vindt de contactgegevens op de website van de VRGT: https://rookstop.vrgt.be/groepscursussen
    • Zelf een groepscursus organiseren? Lees op gezondleven.be hoe je het aanpakt.

Moedig een naaste aan om te stoppen met roken

Je maakt je zorgen om deze persoon en je wil hem aanmoedigen om te stoppen met roken? Dat gesprek aangaan is niet zo eenvoudig. Om erover te praten met de roker, is het belangrijk om te begrijpen hoe hij zijn verslaving ervaart. Hoe meer open en begrijpend jij je opstelt, hoe sneller hij zich zal laten helpen.

Moedig hem aan, bezorg hem informatie (bijvoorbeeld over het bestaan van Tabakstop), maar respecteer zijn uiteindelijke beslissing. Stoppen met roken is een persoonlijke weg die men pas kan inslaan als men er klaar voor is. Die beslissing moet soms even rijpen. Maar dat houdt jou niet tegen om te laten weten dat je er zal zijn om hem te helpen als hij toch de stap zet.

Nog tips om een naaste die stopt met roken te ondersteunen op tabakstop.be/tips-omgeving-rokers.