Rook altijd buiten én uit het zicht

Is stoppen met roken op dit moment nog een brug te ver voor jou maar wil je wel (je) kinderen beschermen? Rook dan altijd buiten én uit het zicht van kinderen. Dat is de boodschap die Kom op tegen Kanker wil uitdragen met haar campagne Binnen roken is nooit oké.

De rook die je uitblaast, de rook die opstijgt van je brandende sigaret. Ze zijn allebei erg schadelijk. Wist je dat er meer dan 4.000 chemische stoffen in die rook zitten? En dat minstens 50 van die stoffen kanker kunnen veroorzaken? Die stoffen blijven ook erg lang in huis, onzichtbaar en vaak reukloos. Maar de schadelijke deeltjes blijven wel in de lucht hangen. Doordat je rondloopt in huis en deuren open en dicht doet, zweven die schadelijke stoffen ook van de ene kamer naar de andere. De giftige stoffen zetten zich vast op alles: op de kleren, de vloer, de zetels en het speelgoed.

En zo krijgen kinderen die stoffen binnen. Kleine kinderen kruipen bovendien rond en brengen vaak hun handjes naar hun mond. Ook zo krijgen ze die schadelijke stoffen binnen.

Campagne 'Binnen roken is nooit oké'

Wat doet de rook in huis met je kinderen?

De stoffen uit tabaksrook zijn heel schadelijk voor kinderen. Kinderen zijn extra kwetsbaar omdat hun longen en afweersysteem nog niet volgroeid zijn. Ze hebben dus kleinere luchtwegen. Ze ademen sneller dan volwassenen, waardoor ze meer schadelijke stoffen opnemen.

Kinderen worden daardoor vatbaarder voor een aantal ziekten aandoeningen en baby’s lopen meer risico op wiegendood. Wist je dat kinderen die opgroeien in een huis waar wordt gerookt, ook drie keer meer risico hebben om later ook zelf te gaan roken?

 

 

En wist je dat zien roken doet roken?

Zorg er daarom voor dat je steeds uit het zicht van kinderen rookt, ook als je buiten bent.

 

 

Wat helpt niet?

  • Roken aan de open achterdeur of het open raam
  • Roken onder de dampkap
  • Roken in het zicht van de kinderen

Meer misverstanden over meeroken lees je hier.

Wat helpt dan wél?

  • Buiten roken en uit het zicht van de kinderen!

Wat win je erbij als je buiten en uit het zicht gaat roken?

  • Je kinderen worden minder snel ziek
  • Je kinderen zullen later ook veel minder geneigd zijn om zelf te gaan roken
  • Je kinderen zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Ontdek hier nog meer redenen om buiten en uit het zicht te gaan roken.

Tips om makkelijker buiten te roken

  1. Rook wanneer je toch naar buiten moet, bijvoorbeeld als je de vuilnisbakken buitenzet.
  2. Kun je je kinderen niet alleen laten? Vraag een vriend, vriendin of buur om op hen te passen terwijl jij buiten rookt.
  3. Kun je echt niet naar buiten en weet je dat je straks echt zin gaat krijgen in een sigaret? Gebruik dan een nicotinekauwgom of een andere nicotinevervanger, zo verdwijnt die goesting weer.

Meer informatie en tips om makkelijker buiten te roken vind je op https://www.nooitbinnenroken.be/tips