Zuid-Leuvense gemeentes willen werk maken van eerste rookvrije generatie

Zuid-Leuvense gemeentes willen werk maken van eerste rookvrije generatie

06 May 2022

In regio Leuven-Zuid hebben gemeentebesturen Bertem, Bierbeek, Herent, Huldenberg, Kortenberg en Lubbeek het charter ‘Generatie Rookvrij’ ondertekend. Hiermee engageren ze zich om mee werk te maken van een eerste rookvrije generatie. 

De Vlaming leeft gezonder in 2025: dat is de doelstelling van de Vlaamse Overheid. Om gezamenlijk in te zetten op gezondheidsbevordering en ziektepreventie werken de zes gemeenten sinds augustus 2020 samen met een intergemeentelijke preventiewerker. Een generatie kinderen en jongeren laten opgroeien die niet meer in de verleiding komen om te roken, bleek al snel een gezamenlijk streefdoel.

In 2021 werden de eerste stappen reeds gezet. Kinderen en jongeren kunnen al rookvrij spelen en leren door het rookvrij maken van schoolomgevingen en speelterreinen. Signalisatieborden van ‘Generatie rookvrij’ maken de vraag 'om uit het zicht van kinderen en jongeren te roken’ zichtbaar.

Rookvrij sporten, spelen en leren in de hele regio

Intergemeentelijke preventiewerker, Marliese Wauters, ondersteunt de zes lokale besturen bij het uitwerken van hun gezondheidsacties. “In 2022 engageren we ons om alle gemeentelijke infrastructuren rookvrij te maken. De manier waarop onze leefomgeving ons uitdaagt en helpt om gezond te leven, heeft een grote invloed op onze gezondheid. We dragen allemaal een voorbeeldrol ten opzichte van onze kinderen en jongeren.  Het moet vanzelfsprekend zijn om niet te roken daar waar veel kinderen komen. Zo moedigen we in de hele regio rookvrij sporten, spelen en leren aan.” zegt Wauters.

Generatie Rookvrij is een maatschappelijke beweging van een honderdtal geëngageerde lokale besturen en organisaties die ijveren voor een samenleving waarin kinderen en jongeren niet meer verleid worden om te roken. “Deze actie gaat niet om een rookverbod. We willen mensen bewust maken van het effect van hun (rook)gedrag op kinderen en jongeren om hen zo het goede voorbeeld te geven. Want ... zien roken doet roken. Door kinderen en jongeren een andere norm aan te leren, zullen zij later minder geneigd zijn om zélf een sigaret op te steken. Het is een grote meerwaarde dat de zes gemeenten tegelijk deze boodschap willen uitdragen”, aldus Marliese.

Bron: Leuven Actueel.

Recreatiedomeinen Oost-Vlaanderen Rookvrij sinds 1 januari

Fantastisch nieuws uit Oost-Vlaanderen! De Provincie zette het jaar goed in met een nieuwe rookvrije maatregel. Het bestaande reglement van de provinciale recreatiedomeinen werd uitgebreid, waardoor die nu allemaal rookvrij zijn. Roken en vapen is enkel nog toegestaan in de daarvoor aangeduide zones. Met deze maatregel beschermt Provincie Oost-…
Lees volledig artikel

Generatie Rookvrij: omdat kinderen recht hebben op een gezonde start in het leven

Het aantal rokers mag de voorbije decennia dan zijn afgenomen, toch rookt nog steeds één Belg op de vijf (19,4% rokers in de Belgische bevolking van 15+, waarvan 15,4% dagelijkse rokers). De campagne Generatie Rookvrij, een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving, wil tegen 2037 een eerste rookvrije generatie in België…
Lees volledig artikel

Stoppen met roken als goed voornemen: hoe pak je dat aan?

Een nieuw jaar, dat betekent voor veel mensen goede voornemens maken. Stoppen met roken is één van de voornemens die vaak op het lijstje staat. Met dit artikel willen we iedereen die het nieuwe jaar rookvrij wil inzetten een duwtje in de goede richting geven. De voordelen van stoppen met roken Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je…
Lees volledig artikel