Toon met je klas dat kinderen het recht hebben om rookvrij te spelen en te sporten!

Toon met je klas dat kinderen het recht hebben om rookvrij te spelen en te sporten!

15 November 2021

Een postkaartactie met de leerlingen van je klas om jullie burgemeester te overtuigen alle speeltuinen en sportterreinen in de gemeente rookvrij te maken. Een goed idee toch? Zo kunnen jouw leerlingen een steentje bijdragen aan het recht op rookvrij spelen en sporten! Want zien roken doet roken!

Op 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Generatie Rookvrij roept alle 5de en 6de leerjaren op om de week voor deze bijzondere dag, van 15 november t.e.m. 19 november, het recht te claimen om rookvrij te spelen en te sporten.

Rookvrij opgroeien is een kinderrecht!

Het recht om rookvrij te kunnen opgroeien komt niet zomaar uit de lucht vallen maar wordt afgeleid uit verschillende artikelen uit het VN Kinderrechtenverdrag. Het recht op leven, overleven en ontwikkeling (art. 6 IVRK) en het recht op gezondheid (art. 24 IVRK) geven regeringen de verplichting om kinderen te beschermen tegen tabaksrook en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Kinderen beschermen tegen tabaksrook is van groot belang omdat kinderen extra kwetsbaar zijn voor de schadelijke stoffen in sigarettenrook. Hun lichaam is nog volop in ontwikkeling wat hen in de verschillende fasen van hun leven meer vatbaar maakt voor het ontwikkelen van allerlei aandoeningen en ziekten.

In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te beginnen met roken. Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is. En kinderen kopiëren gedrag. Ook rookgedrag. Als rookvrij de norm wordt, dan zullen ze minder snel geneigd zijn om zelf een sigaret op te steken.

Doe mee aan onze postkaartactie!

Bestel onze GRATIS* Generatie Rookvrij-postkaarten vandaag nog, en laat je leerlingen hun mening geven waarom zij liever rookvrij sporten en spelen!

  • Pak uit met je kaartjesactie 🤓! Deel tussen 15 en 19 november een foto of filmpje van je leerlingen en (het resultaat van) hun kaartjes op Facebook en Instagram met de hashtag #wijzijngeneratierookvrij, en vergeet @Generatierookvrij niet te taggen!
  • Bezorg de kaartjes met een delegatie van leerlingen aan jullie burgemeester en geef zo een krachtig signaal dat jullie gemeente zich actief moet inzetten om rookvrije omgevingen te creëren voor alle kinderen! Deel zeker ook van dat speciaal moment een foto of een filmpje 😊.

Ben je leerkracht uit het 5de of 6de leerjaar? Bestel vanaf donderdag 23 september 2021 GRATIS* postkaarten voor je hele klas! Bestellen kan tot woensdag 13 oktober 2021. De kaartjes zijn ontworpen door de geweldige illustratrice Emma Thyssens.

Wat zit er in het postkaartenpakket?

(Opgelet! Bestellen is niet meer mogelijk. De bestelde pakketten worden in de week na de herfstvakantie verzonden!)

Het pakket bevat:

  • 32 postkaarten met het thema “recht op een rookvrije toekomst”
  • 32 stickers “Wij zijn Generatie Rookvrij!”
  • Een begeleidende brief met alle nodige informatie over de postkaartactie voor de leerkrachten
Bestelpagina

 

 

Versterk het signaal dat roken geen plaats krijgt op de school!

Werk je in een Vlaamse onderwijsinstelling en heeft jouw school nog geen Generatie Rookvrij signalisatiemateriaal? Goed nieuws, want dan kan je ook gratis ‘Hier leer ik rookvrij’- signalisatiemateriaal bestellen vanaf 27 september tot en met 24 oktober 2021 via dit bestelformulier.

 

Generatie Rookvrij blaast drie kaarsjes!

Hoera, Generatie Rookvrij bestaat drie jaar! Dat is al drie jaar werken aan rookvrije speel-en sportterreinen, kinderboerderijen, jeugdbewegingen, schoolomgevingen, zorginstellingen, … voor opgroeiende kinderen en jongeren. Drie jaar Generatie Rookvrij Generatie Rookvrij is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving, een…
Lees volledig artikel

Gratis ‘Generatie Rookvrij’-slabbetje voor Molse baby’s

Kersverse ouders die in Mol wonen ontvangen vanaf dit jaar een gratis slabbetje van het gemeentebestuur bij de aangifte van een geboorte. Op het slabbetje staat een mooie tekening met het logo van het project Generatie Rookvrij. Generatie Rookvrij heeft als doel kinderen niet meer in contact te brengen met sigaretten, sigaren of elektronische…
Lees volledig artikel

Kinderen spelen voortaan rookvrij op alle speelterreinen in Aarschot: “We bouwen dus verder aan een rookvrije generatie en een maatschappij waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien”

Zien roken, doet roken. Kinderen kopiëren het gedrag van volwassenen. Helaas wordt er vandaag de dag nog gerookt in het bijzijn van kinderen. De stad Aarschot vindt het belangrijk dat kinderen in een rookvrije omgeving kunnen spelen. Daarom maakt ze nu alle speelterreinen in Aarschot en de deelgemeenten rookvrij. Generatie Rookvrij is een brede…
Lees volledig artikel