Bonne résolution: arrêter de fumer

Stoppen met roken als goed voornemen: hoe pak je dat aan?

15 December 2023

Een nieuw jaar, dat betekent voor veel mensen goede voornemens maken. Stoppen met roken is één van de voornemens die vaak op het lijstje staat. Met dit artikel willen we iedereen die het nieuwe jaar rookvrij wil inzetten een duwtje in de goede richting geven.


De voordelen van stoppen met roken

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je wil stoppen met roken. Een goede motivatie is een eerste stap in het proces om je rookgedrag te veranderen en helpt op moeilijke momenten om toch door te zetten. Stoppen met roken heeft heel wat voordelen, zowel op het vlak van gezondheid en mentaal welzijn als op je financiën. Deze effecten merk je niet alleen op korte termijn. Ook op lange termijn heeft stoppen met roken een gunstige invloed.

Voordeel 1: Betere fysieke conditie

Wist je dat de eerste positieve effecten al voelbaar zijn in de eerste dagen nadat je gestopt bent met roken? De hoeveelheid zuurstof in je bloed komt terug op een normaal niveau, je longen beginnen zich te reinigen en je longcapaciteit verbetert. Je krijgt meer energie en ook je slaapkwaliteit gaat erop vooruit.

Voordeel 2: Gezondheidsvoordelen op lange termijn

Een jaar na het stoppen met roken is het risico hart- en vaatziekten gehalveerd. Na vijf jaar heb je 50% minder kans op een beroerte, of op kanker in je mond, slokdarm en blaas. Na tien jaar is ook het risico op longkanker met de helft afgenomen. Na vijftien jaar is je kans op overlijden even groot als voor iemand die nooit gerookt heeft.

Voordeel 3: Meer budget voor andere dingen

Tabak wordt steeds duurder. Door de sigaret aan de kant te leggen, hou je elke maand meer geld over om te sparen of om leuke dingen mee te doen. Hoeveel precies? Reken het snel uit met de calculator van Tabakstop.

Voordeel 4: Minder stress

Dit voordeel klinkt misschien tegenstrijdig omdat je in een stressvolle situatie vaak naar een sigaret grijpt en je het gevoel hebt dat het helpt om te ontspannen. De nicotine in jouw sigaret is een stof die in je hersenen werkt. Als je het een tijdje gebruikt, geraakt je lichaam gewoon aan deze stof. Wanneer je er te weinig van inneemt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, zenuwachtigheid, concentratieproblemen, … Deze symptomen verdwijnen terug na het roken van een sigaret. Hierdoor lijkt het alsof roken een rustgevend effect op je heeft. Nicotine zorgt er echter ook voor dat je hart sneller gaat slaan en je bloeddruk hoger wordt. Je zal dus eigenlijk juist minder stress ervaren als je stopt met roken.

Dit zijn maar enkele van de positieve effecten die een rookstop teweeg brengt.
 

👉 Meer voordelen ontdek je in het artikel ‘Verrassende voordelen van stoppen met roken’.
 

Praktische tips om te stoppen

Ben je gemotiveerd na het lezen van de voordelen en heb je besloten om te stoppen met roken? Dan geven we je graag een aantal tips om je goede voornemen vol te houden.

Tip 1: Bereid je voor

Denk op voorhand na over hoe je het wil aanpakken en wat je kan doen om vol te houden. Wat kan je bijvoorbeeld doen als je in de verleiding komt om toch weer te roken? Wil je hulpmiddelen gebruiken of probeer je liever op eigen houtje te stoppen? Bij wie kan je terecht op een moeilijk moment? Het helpt ook om alles wat je aan roken doet denken uit het zicht te halen.

Tip 2: Kies een datum

Kies een rookstopdatum, bijvoorbeeld 1 januari, en stop vanaf die dag volledig. Wanneer je geleidelijk aan stopt met roken door te minderen, voel je de gezondheidsvoordelen niet en leer je geen nieuwe gewoontes aan. De kans is dan groter dat je weer gaat roken zoals voorheen.

Tip 3: Vraag hulp

Vind je het moeilijk om alleen te stoppen? Of heb je graag advies tijdens het stopproces? In België zijn er meerdere mogelijkheden om onder begeleiding te stoppen met roken.

  • Telefonisch met Tabakstop: acht gratis telefonische coachingsessies bij dezelfde tabakoloog, verspreid over een drietal maanden. Bel de gratis rookstoplijn van Tabakstop op het nummer 0800 111 00.

  • Persoonlijk bij een tabakoloog in je buurt: samen met je tabakoloog stel je een begeleidingsprogramma op maat op. In het begin ga je elke week naar de tabakoloog. Vanaf het derde à vierde gesprek zit er alsmaar meer tijd tussen de sessies. Goed nieuws: deze begeleiding wordt voor een groot deel terugbetaald. Op tabakologen.be vind je het overzicht van alle tabakologen in jouw buurt.
  • In groep en begeleid door een tabakoloog: in acht groepssessies van anderhalf uur stop je samen met roken. Het voordeel is dat je steun vindt bij elkaar. Ontdek alle groepssessies in jouw buurt op tabakologen.be of informeer eens bij je mutualiteit.

Tip 4: Blijf positief

Blijf positief en blijf geloven in je beslissing om te stoppen. Wees niet te hard voor jezelf als het niet van de eerste keer lukt. Wist je dat heel wat succesvolle ex-rokers meerdere stoppogingen achter de rug hebben? Ben je herbegonnen? Evalueer dan waar het mis is gegaan en leg een nieuwe rookstopdatum vast. Heel wat rokers zijn je voor gegaan, dus jij kan het ook! 👍


👉Wil je nog meer tips? Lees dan zeker het artikel ‘Stoppen met roken: 9 tips’.

 


Bronnen:

Tabakstop: Gezondheidsvoordelen, Wat mij tegenhoudt

Vlaams Instituut Gezond Leven: Voordelen van stoppen met roken

Generatie Rookvrij: Stoppen met roken: 9 tips, Verrassende voordelen van stoppen met roken

Recreatiedomeinen Oost-Vlaanderen Rookvrij sinds 1 januari

Fantastisch nieuws uit Oost-Vlaanderen! De Provincie zette het jaar goed in met een nieuwe rookvrije maatregel. Het bestaande reglement van de provinciale recreatiedomeinen werd uitgebreid, waardoor die nu allemaal rookvrij zijn. Roken en vapen is enkel nog toegestaan in de daarvoor aangeduide zones. Met deze maatregel beschermt Provincie Oost-…
Lees volledig artikel

Generatie Rookvrij: omdat kinderen recht hebben op een gezonde start in het leven

Het aantal rokers mag de voorbije decennia dan zijn afgenomen, toch rookt nog steeds één Belg op de vijf (19,4% rokers in de Belgische bevolking van 15+, waarvan 15,4% dagelijkse rokers). De campagne Generatie Rookvrij, een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving, wil tegen 2037 een eerste rookvrije generatie in België…
Lees volledig artikel

Sportclubs motiveren om rookvrij te gaan, hoe doe je dat?

De sportfederatie Paardensport Vlaanderen leverde ons een inspirerend voorbeeld. We delen het graag met jou.  Belonen met subsidiepunten Paardensport Vlaanderen beloont leden die het Generatie Rookvrij-label behalen met punten voor hun jeugdsportproject, een subsidiëringsproject in samenwerking met Sport Vlaanderen. Daarmee kan de club…
Lees volledig artikel