En als je nu eens zou stoppen met roken?

Volgens de tabaksenquête 2017 van Stichting tegen Kanker zou 74% van de rokers het erg vinden als hun kinderen zouden roken. Om de gezondheid van onze kinderen te beschermen, zet Generatie Rookvrij iedereen aan om niet te roken in het bijzijn van jongeren.

Maar de enquête toont ook aan dat 73% van de rokers het betreurt ooit te zijn begonnen met roken en dat 65% zou willen stoppen. De beste manier om het goede voorbeeld te tonen en de eigen gezondheid te vrijwaren.

Tabakstop

Stoppen met roken. Het kan!

En het gaat makkelijker als je steun krijgt. Een roker met begeleiding heeft drie keer meer kans op slagen dan als hij alleen een poging zou wagen.

 • Een tabakoloog is een gezondheidsprofessional die een speciale opleiding heeft gevolgd om je te helpen stoppen met roken. Tabakologen werken in een rookstopteam, bij Tabakstop of geven privéconsultaties. Op de website van VRGT vind je de lijst van de erkende tabakologen. Het ziekenfonds voorziet een tegemoetkoming.
 • Tabakstop, de rookstopbegeleidingsdienst van Stichting tegen Kanker biedt gratis professionele begeleiding, onder verschillende vormen:
  • Telefonische permanentie: tabakologen antwoorden op al je vragen rond tabak en rookstop op 0800 111 00, elke werkdag van 15u tot 19u.
  • Rookstop-coaching: acht telefoongesprekken met dezelfde tabakoloog om je te helpen bij het stoppen met roken.
  • Een website met tips, nuttige info, tests, getuigenissen van ex-rokers…: surf naar www.tabakstop.be
  • Een Facebookpagina die wordt geschreven door tabakologen: een gemeenschap die elkaar helpt en ervaringen deelt op www.facebook.com/tabakstop
  • Een app voor smartphone gecreëerd door tabakologen: info, quiz, rookstopstatistieken en motiverende beloningen, maar ook een berichtendienst met de Tabakstop-tabakologen en een chat met anderen die stoppen met roken.
 • De groepssessies zijn er om de eigen ervaringen uit te wisselen met een groep van mensen die allemaal hetzelfde doel nastreven: stoppen met roken. Het ziekenfonds voorziet een tegemoetkoming als de begeleider een erkende tabakoloog is. Je vindt de adressen op https://rookstop.vrgt.be/groepscursussen

Moedig een naaste aan om te stoppen met roken

Je maakt je zorgen om deze persoon en je wil hem aanmoedigen om te stoppen met roken? Dat gesprek aangaan is niet zo eenvoudig. Om erover te praten met de roker, is het belangrijk om te begrijpen hoe hij zijn verslaving ervaart. Hoe meer open en begrijpend jij je opstelt, hoe sneller hij zich zal laten helpen.

Moedig hem aan, bezorg hem informatie (bijvoorbeeld over het bestaan van Tabakstop), maar respecteer zijn uiteindelijke beslissing. Stoppen met roken is een persoonlijke weg die men pas kan inslaan als men er klaar voor is. Die beslissing moet soms even rijpen. Maar dat houdt jou niet tegen om te laten weten dat je er zal zijn om hem te helpen als hij toch de stap zet.

Nog tips om een naaste die stopt met roken te ondersteunen op www.tabakstop.be/tips-omgeving-rokers.