Zulte wil rookvrije speelpleinen

Zulte wil rookvrije speelpleinen

17 March 2022

De gemeente Zulte roept haar inwoners op om niet meer te roken in de buurt van speelpleinen. Op verschillende plaatsen komen borden. “We kunnen hier niet verbieden, maar we kunnen mensen er wel attent op maken dat roken daar niet thuishoort", zegt schepen Natasja De Vos (Open Zulte).

Kinderen spelen voortaan rookvrij in Zulte, dankzij de samenwerking van het lokaal bestuur met de organisatie ‘Generatie Rookvrij’. “We hebben het label Generatie Rookvrij aangevraagd omdat we een gezonde omgeving willen creëren voor de kinderen”, zegt schepen voor Gezondheid Natasja De Vos. “Zien roken, doet roken. Bovendien kopiëren kinderen vaak het gedrag van volwassenen. Daarom plaatsen we op verschillende speelsites in onze gemeente een bord dat oproept om op die plek niet te roken. Een verbod opleggen kunnen we niet, maar een sensibiliseringsactie kan wel.”

Schepen van jeugd Michaël Vandemeuelebroecke (Open Zulte) vult aan: “Ook de jeugdverenigingen werden bij dit project betrokken. Zij hangen affiches uit om jongeren bewust te maken van de nadelen van roken. Bovendien zien ze erop toe dat er door leiding niet gerookt wordt tijdens activiteiten.”

Bron: Het Laatste Nieuws (2022). Zulte wil sigaret weg van speelpleinen: “Verbieden kunnen we niet, sensibiliseren wel”.

Alle stedelijke sportinfrastructuur rookvrij vanaf september: “We gaan clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld”

De stad gaat een rookverbod invoeren in alle stedelijke sportinfrastructuur. Vanaf september zou de sigaret geweerd worden. Roken kan dan enkel nog in aparte rookzones, zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters. Er liepen al proefprojecten in sportcentrum Wilrijkse Plein, Park Spoor Noord en de Rode Loop in Merksem, maar dit najaar worden…
Lees volledig artikel

De Generatie Rookvrij-community groeit: ontdek het jaarverslag 2020-2021

De voorbije twee jaar waren bijzonder voor Generatie Rookvrij. Corona bracht onzekerheden en uitdagingen met zich mee en geplande activiteiten moesten in allerijl aangepast worden. Toch behaalden we dankzij onze vele partners geweldige resultaten. Samen blikken we in ons gloednieuw jaarverslag 2020-2021 terug op twee succesvolle jaren. Lees je…
Lees volledig artikel

Kempense gemeenten maken werk van eerste rookvrije generatie op Werelddag zonder Tabak

In België beginnen elke week honderden jongeren met roken. Aan de basis hiervan ligt: zien roken, doet roken. Ook de Kempische gemeenten hebben deze boodschap begrepen en zetten in 2022 verder in op het rookvrij maken van schoolomgevingen en speel- en sportterreinen. 'Ik blaas liever bellen dan rook'! Met die slogan hebben kinderen de afgelopen…
Lees volledig artikel