#WijZijnGeneratieRookvrij-postkaartenactie: bedankt!

#WijZijnGeneratieRookvrij-postkaartenactie: bedankt!

29 November 2021

In de week voorafgaand aan de Kinderrechtendag op 20 november kropen honderden leerlingen massaal in de pen met een pleidooi voor meer rookvrije speel-en sportterreinen in hun gemeente. Bijna 150 scholen namen deel aan de postkaartactie #WijZijnGeneratieRookvrij. Chapeau! 

De leerlingen kregen les over het recht op rookvrij opgroeien. Na de les was het tijd voor actie en gingen de leerlingen creatief aan de slag met de Generatie Rookvrij-postkaarten. Deze postkaarten waren gericht naar de burgemeesters van de leerlingen.  

Verschillende scholen hebben naast het schrijven van de postkaarten ook andere activiteiten georganiseerd om de #WijZijnGeneratieRookvrij-postkaartactie meer glans te geven. Scholieren nodigden bijvoorbeeld hun lokale vertegenwoordiger (schepen of burgemeester) uit om hun postkaarten persoonlijke te kunnen overhandigen. Andere leerlingen gingen ook aan de slag met zelfverzonnen slogans en plakkaten. Aan enthousiasme en  creativiteit geen gebrek! 

Laat deze boodschap dus duidelijk zijn: een nieuwe, kritische generatie jongeren stoomt zich klaar om het recht op rookvrij te kunnen opgroeien te blijven claimen! 

Enkele activiteiten van de #WijZijnGeneratieRookvrij-actie in de schijnwerpers

De leerlingen van het Heilig Hartschool Tereken uit Sint-Niklaas maakten samen een krachtig filmpje waarin ze met luide slogans, zelfgemaakte affiches en spandoeken het recht op rookvrij opgroeien claimden. Ook gingen ze aan de slag met de postkaarten die zij later op de dag aan Schepen van Jeugd Bart De Bruyne overhandigden. In Halle trokken de leerlingen van het Heilig Hart & College Handbooghof richting het stadhuis om te claimen dat Halle een rookvrije stad moet worden. Ze droegen geweldige slogans om hun wens kracht bij te zetten en overhandigden hun ideeën en voorstellen aan hun burgemeester. Daarnaast deden de kleutertjes van het Belleke ook mee aan de #WijZijnGeneratieRookvrij-actie. Zij maakten een mooi schilderij om hun vraag naar een gezonde lucht op de speelplaats en geen peuken op de koer klaar en duidelijk en overhandigend het aan de burgemeester van Schellebelle. 

In andere scholen zoals de Vrije Basisschool Nazareth, Sint-Hernicus (Steendorp), Sint-Donatus (Merchtem) of de Vrije Basisschool Evergem lieten de leerlingen massaal van zich horen met hun leuke postkaartacties en droegen zo hun steentje bij aan het recht op rookvrij opgroeien. 

Ten slotte vond in de Kleine Icarus in Gent een persactie plaats waarbij de 5dejaars van Juf Lisse Schepen van Jeugd Elke Decruynaere vroegen om de speelpleinen en sportterreinen in Gent rookvrij te maken. AVS kwam langs en maakte deze mooie reportage.

Bedankt aan alle deelnemende leerlingen. Dankzij jullie gaan nu nog meer  gemeentes aan de slag met rookvrije terreinen voor alle kinderen. Fantastisch toch? En aan alle leerkrachten: heel veel dank voor jullie ondersteuning en aanmoedigingen. Zonder jullie was er helemaal geen Kinderrechtenactie geweest!

Enkele sfeerbeelden van de #WijZijnGeneratieRookvrij-postkaartenactie: 

Rookvrije scholen Sint-Niklaas
Heilig Hartschool Tereken uit Sint-Niklaas


 

Rookvrije scholen Halle
Heilig Hart & College Handbooghof in Halle
Rookvrije scholen Schellebelle
t' Belleke in Schellebelle
Steendorp rookvrij
Sint-Hernicus in Steendorp
Sint-Donatus in Merchtem
Sint-Donatus in Merchtem
VBS Braambos in Evergem
VBS Braambos in Evergem
VBS in Nazareth
VBS in Nazareth

 

Generatie Rookvrij blaast drie kaarsjes!

Hoera, Generatie Rookvrij bestaat drie jaar! Dat is al drie jaar werken aan rookvrije speel-en sportterreinen, kinderboerderijen, jeugdbewegingen, schoolomgevingen, zorginstellingen, … voor opgroeiende kinderen en jongeren. Drie jaar Generatie Rookvrij Generatie Rookvrij is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving, een…
Lees volledig artikel

Gratis ‘Generatie Rookvrij’-slabbetje voor Molse baby’s

Kersverse ouders die in Mol wonen ontvangen vanaf dit jaar een gratis slabbetje van het gemeentebestuur bij de aangifte van een geboorte. Op het slabbetje staat een mooie tekening met het logo van het project Generatie Rookvrij. Generatie Rookvrij heeft als doel kinderen niet meer in contact te brengen met sigaretten, sigaren of elektronische…
Lees volledig artikel

Kinderen spelen voortaan rookvrij op alle speelterreinen in Aarschot: “We bouwen dus verder aan een rookvrije generatie en een maatschappij waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien”

Zien roken, doet roken. Kinderen kopiëren het gedrag van volwassenen. Helaas wordt er vandaag de dag nog gerookt in het bijzijn van kinderen. De stad Aarschot vindt het belangrijk dat kinderen in een rookvrije omgeving kunnen spelen. Daarom maakt ze nu alle speelterreinen in Aarschot en de deelgemeenten rookvrij. Generatie Rookvrij is een brede…
Lees volledig artikel