#WijZijnGeneratieRookvrij-postkaartenactie: bedankt!

#WijZijnGeneratieRookvrij-postkaartenactie: bedankt!

29 November 2021

In de week voorafgaand aan de Kinderrechtendag op 20 november kropen honderden leerlingen massaal in de pen met een pleidooi voor meer rookvrije speel-en sportterreinen in hun gemeente. Bijna 150 scholen namen deel aan de postkaartactie #WijZijnGeneratieRookvrij. Chapeau! 

De leerlingen kregen les over het recht op rookvrij opgroeien. Na de les was het tijd voor actie en gingen de leerlingen creatief aan de slag met de Generatie Rookvrij-postkaarten. Deze postkaarten waren gericht naar de burgemeesters van de leerlingen.  

Verschillende scholen hebben naast het schrijven van de postkaarten ook andere activiteiten georganiseerd om de #WijZijnGeneratieRookvrij-postkaartactie meer glans te geven. Scholieren nodigden bijvoorbeeld hun lokale vertegenwoordiger (schepen of burgemeester) uit om hun postkaarten persoonlijke te kunnen overhandigen. Andere leerlingen gingen ook aan de slag met zelfverzonnen slogans en plakkaten. Aan enthousiasme en  creativiteit geen gebrek! 

Laat deze boodschap dus duidelijk zijn: een nieuwe, kritische generatie jongeren stoomt zich klaar om het recht op rookvrij te kunnen opgroeien te blijven claimen! 

Enkele activiteiten van de #WijZijnGeneratieRookvrij-actie in de schijnwerpers

De leerlingen van het Heilig Hartschool Tereken uit Sint-Niklaas maakten samen een krachtig filmpje waarin ze met luide slogans, zelfgemaakte affiches en spandoeken het recht op rookvrij opgroeien claimden. Ook gingen ze aan de slag met de postkaarten die zij later op de dag aan Schepen van Jeugd Bart De Bruyne overhandigden. In Halle trokken de leerlingen van het Heilig Hart & College Handbooghof richting het stadhuis om te claimen dat Halle een rookvrije stad moet worden. Ze droegen geweldige slogans om hun wens kracht bij te zetten en overhandigden hun ideeën en voorstellen aan hun burgemeester. Daarnaast deden de kleutertjes van het Belleke ook mee aan de #WijZijnGeneratieRookvrij-actie. Zij maakten een mooi schilderij om hun vraag naar een gezonde lucht op de speelplaats en geen peuken op de koer klaar en duidelijk en overhandigend het aan de burgemeester van Schellebelle. 

In andere scholen zoals de Vrije Basisschool Nazareth, Sint-Hernicus (Steendorp), Sint-Donatus (Merchtem) of de Vrije Basisschool Evergem lieten de leerlingen massaal van zich horen met hun leuke postkaartacties en droegen zo hun steentje bij aan het recht op rookvrij opgroeien. 

Ten slotte vond in de Kleine Icarus in Gent een persactie plaats waarbij de 5dejaars van Juf Lisse Schepen van Jeugd Elke Decruynaere vroegen om de speelpleinen en sportterreinen in Gent rookvrij te maken. AVS kwam langs en maakte deze mooie reportage.

Bedankt aan alle deelnemende leerlingen. Dankzij jullie gaan nu nog meer  gemeentes aan de slag met rookvrije terreinen voor alle kinderen. Fantastisch toch? En aan alle leerkrachten: heel veel dank voor jullie ondersteuning en aanmoedigingen. Zonder jullie was er helemaal geen Kinderrechtenactie geweest!

Enkele sfeerbeelden van de #WijZijnGeneratieRookvrij-postkaartenactie: 

Rookvrije scholen Sint-Niklaas
Heilig Hartschool Tereken uit Sint-Niklaas


 

Rookvrije scholen Halle
Heilig Hart & College Handbooghof in Halle
Rookvrije scholen Schellebelle
t' Belleke in Schellebelle
Steendorp rookvrij
Sint-Hernicus in Steendorp
Sint-Donatus in Merchtem
Sint-Donatus in Merchtem
VBS Braambos in Evergem
VBS Braambos in Evergem
VBS in Nazareth
VBS in Nazareth

 

7 jaar Generatie Rookvrij in Mechelen: ervaringen en tips

Dat Mechelen zeer geëngageerd is in het kader van Generatie Rookvrij is geen geheim. Op onze sociale media komen er geregeld nieuwe Mechelse labelhouders voorbij en ook in onze nieuwsbrief werden ze al meerdere keren vernoemd. Maar wist je dat Mechelen een van de eerste steden was die het label Generatie Rookvrij behaalden? En dat ze al zeven jaar…
Lees volledig artikel

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren.  Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.   Wat betekent dit nieuwe…
Lees volledig artikel

Welkom Manon en Anabel!

Team Generatie Rookvrij krijgt versterking! 💪 Vanaf nu ondersteunen ook Manon en Anabel jouw acties om een rookvrije generatie te realiseren. Zij stellen zich graag zelf aan je voor:   Hey allemaal! Ik ben Manon, de nieuwe projectverantwoordelijke bij Generatie Rookvrij. Ik ben ongelofelijk enthousiast om me aan te sluiten bij dit…
Lees volledig artikel