Torhout: kinderen roken niet met ons mee!

Torhout: kinderen roken niet met ons mee!

06 May 2022

In België beginnen elke week honderden jongeren met roken. Aan de basis hiervan ligt: zien roken, doet roken. Torhout wil haar kinderen en jongeren hiertegen beschermen en ondertekende daarom de overeenkomst met Generatie Rookvrij.

Rookvrije sportterreinen

Het is al de tweede stap die het lokaal bestuur neemt in het rookvrij laten opgroeien van kinderen en jongeren, nadat ook al Kinderboerderij d'Oude Smelterij rookvrij werd verklaard. Nu wil Torhout dus ook zijn sportterreinen onder handen nemen.

Door het plaatsen van quotes zoals ‘Hier speel ik rookvrij.’, ‘Hier leer ik rookvrij.’ en ‘Hier geniet ik rookvrij.’ wil het team de bezoekers aanzetten om niet te roken op het domein. Op sportaccommodaties willen we zeker geen mensen uitsluiten. Er wordt enkel gevraagd om niet meer te roken op de sportterreinen.

Torhout start op het Sportcentrum Benny Vansteelant, later verdwijnen ook de asbakken op het terrein Wijnendale, De Velodroom, Verloren Kost en Rozeveld. Het aantal rookvrije omgevingen blijft als maar toenemen en het Lokaal Bestuur Torhout maakt daar meer dan ooit deel van uit.

Bellen blazen tegen rook

Om deze actie officieel van start te laten gaan, hebben tientallen kinderen bellen geblazen op woensdag 4 mei 2022 op en rond het terrein Sportcentrum Benny Vansteelant. Want kinderen blazen liever bellen dan rook!

Bron: Gemeente Torhout.

Leuven maakt meer dan 100 speelterreinen rookvrij: "Zien roken, doet roken"

De stad Leuven gaat meer dan 100 openbare speel- en sportterreinen rookvrij maken. Ook elektronische sigaretten zullen niet langer mogen vanaf 30 juni. “We moeten het goede voorbeeld geven aan de kinderen en jongeren", klinkt het bij de bevoegde schepen. In 2021 ondertekende de stad Leuven het charter “alliantie voor een rookvrije samenleving” om…
Lees volledig artikel

Zuid-Leuvense gemeentes willen werk maken van eerste rookvrije generatie

In regio Leuven-Zuid hebben gemeentebesturen Bertem, Bierbeek, Herent, Huldenberg, Kortenberg en Lubbeek het charter ‘Generatie Rookvrij’ ondertekend. Hiermee engageren ze zich om mee werk te maken van een eerste rookvrije generatie.  De Vlaming leeft gezonder in 2025: dat is de doelstelling van de Vlaamse Overheid. Om gezamenlijk in te zetten op…
Lees volledig artikel

Herbekijk het webinar "Aan de slag met Generatie Rookvrij in jouw gemeente"

Zien roken, doet roken. Daarom gaan steeds meer gemeentes aan de slag met rookvrije terreinen. Maar wat is Generatie Rookvrij? En hoe doe je dat, je terreinen rookvrij maken? Wat komt er bij kijken, wat zijn de succesfactors en hoe betrek je jouw inwoners in het project? Op dinsdag 3 mei organiseerde Generatie Rookvrij een webinar voor gemeentes…
Lees volledig artikel