Steeds meer Vlamingen doen beroep op tabakoloog

Steeds meer Vlamingen doen beroep op tabakoloog

Ingediend door cschlammes, 23 December 2019

Steeds meer Vlamingen die willen stoppen met roken vinden de weg naar de tabakoloog. Het aantal consultaties (individueel en in groep) nam in de eerste 9 maanden van 2019 toe met 23% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De sensibiliseringscampagne die de Vlaamse overheid in mei van dit jaar heeft duidelijk effect gehad.

Begeleiding maakt het verschil

“Rookstopbegeleiding werkt”, zegt ook Peggy die beroep deed op een tabakoloog. ”Ik was die sigaret al zo beu...en vooral de geur. Toen dacht ik: ik moet gewoon stoppen, maar hoe en wat? Ik heb er enkele nachten van wakker gelegen en toen toch het nummer van Tabakstop op mijn pakje gebeld. Zij verwezen me door naar tabakoloog Els bij mij in de buurt. De motivatie was er al, maar dat extra duwtje in de rug tijdens de begeleiding deed wonderen! Even later ben ik helemaal gestopt, weliswaar met nicotinepleisters”.

Tabakoloog Els treedt haar bij: “Persoonlijke begeleiding maakt vaak het verschil omdat je op verschillende pijlers werkt; motivatie, zelfvertrouwen en lichamelijke verslaving”.

Bekendmaking tabakoloog bij het grote publiek

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “In het kader van de doelstelling om tegen 2025 gezonder te leven, hebben we in mei van dit jaar een campagne gelanceerd om rookstopbegeleiding door een tabakoloog te promoten. Onder het motto “Stoppen met roken doe je niet alleen” wil de campagne de tabakoloog bij het grote publiek bekend maken.”

De campagne heeft duidelijk effect gehad:

  • In de eerste 9 maanden van 2019 steeg het aantal rookstopsessies bij tabakologen (individueel of in groep) met 23%. In totaal waren er gedurende die periode 17.935 consultaties tegenover 14.715 in dezelfde periode vorig jaar.
  • Bij de start van de campagne in mei had de website van Tabakstop een bezoekerstoename van maar liefst 127% ten opzichte van de maand mei in 2018.

Heb je vragen over stoppen met roken of over de werking van een tabakoloog? Vind alle info op Tabakstop.be 

Rookvrij stadion? Een evidentie voor familieploeg Cercle Brugge

Ingediend door cschlammes, 26 november 2019
Zo'n goed anderhalf jaar geleden gaf Cercle de aftrap voor een rookvrij stadion. En natuurlijk zijn we benieuwd hoe het er vandaag mee zit. Vlaams Instituut Gezond Leven sprak met Louis-Philippe Depondt, communicatiemanager van Cercle Brugge. Hij blikt met plezier en trots even terug. “We hadden al een tijdje het idee om rookvrij te gaan. Want we…
Lees volledig artikel

Generatie Rookvrij en kinderen uit Aarschot en Chapelle-lez-Herlaimont vieren 30 jaar kinderrechten

Ingediend door cschlammes, 19 november 2019
Het VN-Kinderrechtenverdrag bestaat vandaag 30 jaar. Generatie Rookvrij vierde deze verjaardag uitbundig samen met kinderen uit het 5de en 6de leerjaar uit Aarschot. De kinderen lieten creatief van zich horen met de krachtige boodschap: wij hebben recht op een rookvrije toekomst en willen rookvrij spelen! Om de verjaardag van het…
Lees volledig artikel

Na speelpleintjes nu ook schoolomgevingen rookvrij

Ingediend door cschlammes, 18 oktober 2019
“In het kader van de Vlaamse campagne ‘Generatie rookvrij’ maakte stad Harelbeke een aantal maanden geleden alle speelpleintjes op het grondgebied rookvrij”, zegt Francis Pattyn, schepen van Onderwijs. “Met ‘Generatie Rookvrij’ wordt er gestreefd naar een maatschappij waarin ieder kind, dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien. Na die…
Lees volledig artikel