Steeds meer Vlamingen doen beroep op tabakoloog

Steeds meer Vlamingen doen beroep op tabakoloog

23 December 2019

Steeds meer Vlamingen die willen stoppen met roken vinden de weg naar de tabakoloog. Het aantal consultaties (individueel en in groep) nam in de eerste 9 maanden van 2019 toe met 23% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De sensibiliseringscampagne die de Vlaamse overheid in mei van dit jaar heeft duidelijk effect gehad.

Begeleiding maakt het verschil

“Rookstopbegeleiding werkt”, zegt ook Peggy die beroep deed op een tabakoloog. ”Ik was die sigaret al zo beu...en vooral de geur. Toen dacht ik: ik moet gewoon stoppen, maar hoe en wat? Ik heb er enkele nachten van wakker gelegen en toen toch het nummer van Tabakstop op mijn pakje gebeld. Zij verwezen me door naar tabakoloog Els bij mij in de buurt. De motivatie was er al, maar dat extra duwtje in de rug tijdens de begeleiding deed wonderen! Even later ben ik helemaal gestopt, weliswaar met nicotinepleisters”.

Tabakoloog Els treedt haar bij: “Persoonlijke begeleiding maakt vaak het verschil omdat je op verschillende pijlers werkt; motivatie, zelfvertrouwen en lichamelijke verslaving”.

Bekendmaking tabakoloog bij het grote publiek

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “In het kader van de doelstelling om tegen 2025 gezonder te leven, hebben we in mei van dit jaar een campagne gelanceerd om rookstopbegeleiding door een tabakoloog te promoten. Onder het motto “Stoppen met roken doe je niet alleen” wil de campagne de tabakoloog bij het grote publiek bekend maken.”

De campagne heeft duidelijk effect gehad:

  • In de eerste 9 maanden van 2019 steeg het aantal rookstopsessies bij tabakologen (individueel of in groep) met 23%. In totaal waren er gedurende die periode 17.935 consultaties tegenover 14.715 in dezelfde periode vorig jaar.
  • Bij de start van de campagne in mei had de website van Tabakstop een bezoekerstoename van maar liefst 127% ten opzichte van de maand mei in 2018.

Heb je vragen over stoppen met roken of over de werking van een tabakoloog? Vind alle info op Tabakstop.be 

Coronamaatregelen: nieuwe datum voor Bellenblaasactie Generatie Rookvrij

Ingediend door admin, 27 mei 2020
Naar aanleiding van het coronavirus heeft Generatie Rookvrij beslist om de bellenblaasactie te verplaatsen naar een later moment in het najaar. De bellenblaasactie zal uitzonderlijk dit jaar niet plaatsvinden in de week van Werelddag zonder Tabak (zondag 31 mei) maar in de week van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind (vrijdag 20…
Lees volledig artikel

Leopoldsburg: Kinderen roepen op om niet meer te roken

Ingediend door cschlammes, 28 februari 2020
"In Leopoldsburg willen wij het beste voor onze kinderen. Daarom willen we zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Denk aan plaatsen als de speeltuin, het voetbalveld, het recreatiedomein... Op al die plaatsen staan borden die vragen om niet te roken", vertelt schepen Eric Coenen. Nu zijn er ook bij de…
Lees volledig artikel

Aalst gaat voluit voor rookvrije speel- en sportterreinen

Ingediend door cschlammes, 30 januari 2020
Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Net daarom wil Aalst Generatie Rookvrij steunen en meewerken aan rookvrije omgevingen waar kinderen en jongeren vaak samenkomen. Dit initiatief komt op vraag van Stichting tegen Kanker en Levensloop. Aalst Sport start samen met andere stadsdiensten een actieplan voor rookvrije speel- en…
Lees volledig artikel