Startschot campagne Rookvrije Stadions: ""Sportstadions hebben veel te winnen bij een rookvrij beleid"

Startschot campagne Rookvrije Stadions: "Sportstadions hebben veel te winnen bij een rookvrij beleid"

26 November 2021

Afgelopen mei keurde de algemene vergadering van de Pro League het voorstel goed om het rookverbod in stadions permanent door te voeren. De uitvoering van dit besluit is het resultaat van een nauwe samenwerking met Stichting tegen Kanker om profclubs te steunen bij de overgang naar Rookvrije stadions. In november werd hiermee gestart.

Stadions bij wedstrijden in de Pro League volledig rookvrij!

Vanaf het seizoen 2021-2022 zijn de stadions van de Pro League rookvrij. De Pro League helpt de clubs momenteel om deze maatregel in alle stadions in te voeren, met steun van Stichting tegen Kanker. Dit betekent dat rookproducten (sigaretten, sigaren, e-sigaretten of andere soorten tabaksproducten) verboden zijn bij wedstrijden, evenementen en andere activiteiten in de Jupiler Pro League, 1B Pro League en Croky Cup.

Tijdens alle thuiswedstrijden van 6 tot en met 27 november wil de Pro League, in samenwerking met de clubs, speciale aandacht besteden aan het anti-rookbeleid in de stadions. Naast de bewustmaking van de fans, de werknemers en de partners, vraagt de Pro League uitdrukkelijk aan de clubs om hun eigen rookvrij stadionbeleid te promoten door middel van verschillende materialen van Stichting tegen Kanker.

"Sportstadions hebben veel te winnen bij een rookvrij beleid. Het biedt alle stadionbezoekers, spelers, personeel en fans, de mogelijkheid om in een gezonde, veilige en aangename omgeving van wedstrijden te genieten. En bovenal is het een goed voorbeeld voor onze jongeren”, aldus Dr Veronique Le Ray, medisch directeur en woordvoerder van Stichting tegen Kanker.

Bron: Stichting tegen Kanker.

Een maatregel om jongeren te beschermen

Met de invoering van het algemene rookverbod in stadions is ook de Pro League proactief betrokken bij Generatie Rookvrij en wil zij een voorbeeld stellen voor andere evenementenorganisaties en andere sectoren. Generatie Rookvrij wil dat elk kind dat vanaf 2019 geboren wordt, opgroeit in een rookvrije omgeving. Zien roken… doet roken en kan jongeren zin doen krijgen.

Een partnerschap met Stichting tegen Kanker

Stichting tegen Kanker biedt de ervaring en de steun die nodig zijn om het proces naar rookvrije stadions te vergemakkelijken. Op het gebied van inhoud, communicatie en opleidingsmateriaal voor stewards helpt ze de Pro League. De rol van de stewards zal erin bestaan de rokers met de juiste boodschappen te benaderen om hen ervan te weerhouden in het stadion te roken. Zij stelt ook een spandoeken en ander (sensibiliserend) materiaal ter beschikking. En de profclubs zijn enthousiast.

Wim Beelaert, Coördinator van de KAA Gent Foundation: “De implementatie van een rookvrij stadion vraagt een drievoudig engagement: het voorzien van infrastructuur, duidelijke communicatie en handhaving. Het vraagt wat tijd om deze drie sporen te implementeren. Maar iedereen wint erbij. We dragen bij aan de doelstellingen van Generatie Rookvrij, aan het familievriendelijke karakter van onze clubs en aan een gezonde samenleving”.

Waasland Beveren rookvrij
Waasland Beveren - rookvrij stadion
Zulte Waregem rookvrij stadion
Zulte Waregem - rookvrij stadion
Rookvrij stadion
Oud-Heverlee-Leuven - rookvrij stadion
Rookvrij stadion
K.U.S.K. Deinze - rookvrij stadion
Rookvrij stadion
Racing Genk - rookvrij stadion

 

Opnieuw 3 Leuvense sportclubs rookvrij: "Roken wordt iets van het verleden"

De atletiekclub van Leuven en de voetbalploegen van Wijgmaal en Kessel-Lo zijn vanaf nu rookvrije sportclubs, dat wil zeggen dat het op en langs de terreinen verboden is om sigaretten of elektronische sigaretten te gebruiken. Ze volgen daarmee het voorbeeld van 3 andere Leuvense sportclubs: de rugbyploeg, de korfbalploeg en het jeugdvoetbalcentrum…
Lees volledig artikel

7 tips voor rookvrije speelomgevingen

Rookvrije speelplekken – denk bijvoorbeeld aan speeltuinen, recreatiedomeinen of een buitenzwembad - ,   zorgen er mee voor dat kinderen en jongeren in gezonde en veilige omgevingen kunnen opgroeien. Door jouw terreinen rookvrij te maken, gaan kinderen en jongeren op termijn roken minder normaal en aantrekkelijk vinden . En dat verkleint de kans…
Lees volledig artikel

Een rookvrije speeltuin: 5 voordelen

79% van de Belgen is voorstander van geheel rookvrije speelterreinen. Logisch, want kinderen horen in veilige en gezonde omgevingen te spelen. Maar wist je ook dat rookvrije speelterreinen kinderen weerbaar maken om later zélf niet te gaan roken? En dat is nog niet alles! Rookvrije speeltuinen hebben namelijk nog massa’s andere voordelen. We…
Lees volledig artikel