La ville de Zottegem fait de beaux pas vers la Générations sans Tabac

Stad Zottegem zet mooie stappen richting Generatie Rookvrij

30 August 2021

“Kinderen onbezorgd laten spelen, sporten en ravotten is iets waar we in Zottegem naar streven! Sport- en speelterreintjes zijn dé locaties bij uitstek waar kinderen en jongeren samenkomen om zich uit te leven en een beetje baas te zijn.” zegt Maaike Van de Vijver, Jeugdconsultent bij Stad Zottegem. De stad besloot om zich in 2019 als eerste gemeente in Oost-Vlaanderen aan te sluiten bij de beweging Generatie Rookvrij. Stapsgewijs werden de stedelijke sportterreinen rookvrij gemaakt. En met succes, want vandaag – twee jaar later – volgen de stedelijke speelterreinen.

“In 2021 wordt Generatie Rookvrij verder verankerd en wordt de doelgroep uitgebreid: naast de sportterreinen worden nu ook de speelterreinen aangepakt. De stad heeft in 2021 zes speelterreinen rookvrij gemaakt,” vertelt Maaike. “Aan de ingang van de speelterreinen hangen borden met het opschrift “Hier speel ik rookvrij”. De borden wijzen erop dat er binnen het speelterrein niet gerookt mag worden, met uitzondering van rookzones uit het zicht van kinderen.”

Maaike: “We proberen spelende en sportende kinderen uit het zicht te houden van rokende volwassenen, want zien roken, doet roken. Sigarettenrook belemmert de ademhaling, wat mama’s, papa’s en iedereen zelf ook kan tegenhouden om mee te spelen en mee te sporten.”

Handen in elkaar slaan

Om deze boodschap waar te maken, sloegen de Jeugddienst, de Sportdienst, het Huis van het Kind en het Sociaal huis de handen in elkaar. “Na veelvuldig overleg tussen de diensten, en met de ondersteuning en de begeleiding van Logo Gezond +,  kwamen wij tot enkele gedragen acties,” vertelt Maaike. Zo werd onder meer samen met de jeugdraad een actie op touw gezet om de speelterreinen op Openspelendag rookvrij te houden.

Bellenblazers op Openspelendag

Maaike zegt: “Openspelendag is een jaarlijks evenement waarbij we het Egmontpark omtoveren tot een heus pretpark voor kinderen. Door de coronamaatregelen moesten we dit jaar creatief zijn en gingen we op zoek naar een corona-proof versie van dit kinderfeest. De attracties werden dit jaar over zes speelterreintjes in Zottegem verspreid. Al deze speelterreintjes werden voorzien met een “Hier speel ik rookvrij”-bord en een standplaats waar vrijwilligers bellenblazers en flyers uitdeelden. Verder werden ‘peukenzakjes’ uitgedeeld, zodat we rokers iets konden aanbieden wanneer we vroegen zich eventjes uit het zicht te verplaatsen.”

“De reacties waren alvast positief: ouders van de kinderen die naar Openspelendag kwamen, waren het er mee eens dat sigaretten niet thuishoren op een speelpleintje. Rokers hadden begrip voor de vraag om zich buiten de speelzone te verplaatsen om te roken. En de kinderen die een bellenblazer kregen, waren uiteraard in hun nopjes met hun bellenblazer,” vertelt Maaike.

Een aantal tips

Maaike heeft een aantal tips voor gemeenten die aan de slag willen gaan met rookvrije kindomgevingen: “Enkel via samenwerken kunnen we een rookvrije generatie grootbrengen, dus we raden het andere gemeentes en steden zeker aan om ook acties op poten te zetten! Tijdens dit traject hebben we weinig drempels gekend omtrent participatie met burgers, maar aangezien we vorig jaar al een proeftraject op poten hadden gezet, wisten we dat de peukenzakjes ook een goed idee zijn. We zetten in de toekomst ook graag meer in op communicatie via verschillende platformen, zodat ons bereik nog groter wordt en het bewustzijn kan groeien!”

Wil je zelf aan de slag gaan met rookvrije speeltuinen? Surf dan snel naar “Sport en Spel

Zottegem gaat voor rookvrij

Zottegem gaat voor rookvrij

Rookvrij opgroeien: Zuidoost Hageland geeft het voorbeeld

In regio Zuidoost Hageland zetten ze grote stappen richting een rookvrije samenleving. Vijf gemeenten bundelden de krachten en beslisten om hun inwoners aan te moedigen om kinderen en jongeren rookvrij te laten opgroeien. Intergemeentelijke preventiewerker Wouter Buelens begeleidde de gemeentes in hun traject: “We wilden laagdrempelig beginnen met…
Lees volledig artikel

Ninove wil rookvrije stad zijn

De stad tekent in op de campagne ‘Generatie Rookvrij’. Deze ijvert voor een samenleving, waarin kinderen en jongeren niet meer in de verleiding komen om beginnen te roken. Roken is nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Volgens de Gezondheidsenquête telde België in 2018 19 % rokers in de bevolkingsgroep van 15 jaar…
Lees volledig artikel

Aalst gaat voor rookvrije generatie: “Speelterreinen, lagere scholen en ziekenhuizen rookvrij”

Aalst zet de schouders onder Generatie Rookvrij en maakt nu ook alle speelterreinen, lagere scholen en ziekenhuizen rookvrij. Gezonde Stad Aalst, het A.S.Z. (Aalst, Wetteren, Geraardsbergen) en OLV Ziekenhuis (Aalst, Asse, Ninove), het Vlaams Instituut Gezond Leven en Logo Dender vzw bundelen hun krachten voor een Rookvrije Generatie in Aalst. …
Lees volledig artikel