Bilzen rookvrij

Stad Bilzen wil niet dat nog gerookt wordt aan schoolpoorten of in buurt van kinderopvang of onthaalouder

21 February 2023

De stad Bilzen wil niet dat nog gerookt wordt aan schoolpoorten of in de buurt van een kinderopvang of onthaalouder. De stad start daarom met een sensibiliseringscampagne op sociale media. Er komen ook infopanelen aan de verschillende scholen en de crèches.

"We hebben een positieve sensibiliseringscampagne uitgewerkt, die we zowel zullen verspreiden in onze eigen opvang van de stad als de naschoolse opvang in alle scholen", zegt Griet Mebis, schepen voor Kinderopvang. "Het is de bedoeling om mensen bewust te maken en te vragen om niet te roken in de buurt van kinderen."

"Dat er binnen niet gerookt wordt is al evident, maar we vragen ook om niet te roken aan de ingang en als er toch gerookt wordt om daarna even de handen te wassen. Zo willen we voorkomen dat kinderen mensen zien roken of het ruiken.

Generatie rookvrij

"We kunnen mensen natuurlijk niet verbieden om te roken, maar we vragen wel om er rekening mee te houden. De Vlaamse campagne 'Generatie rookvrij' heeft ons voorzien van de nodige bordjes, die we overhandigen aan alle kinderopvanginitiatieven."

"Er zijn ook heel wat bankjes in het openbaar domein, die misschien aanleiding geven om te roken. Maar als dat kortbij een buitenschoolse kinderopvang of een onthaalmoeder is, vragen we toch om dat daar dan niet te doen, maar op een andere plaats te gaan roken. "

"We ondersteunen de boodschap van de stad dat roken niet moet gebeuren in het bijzijn van kinderen", zegt Jan Daenen, directeur van scholen de Driesprong en de Bloesem. "Herhalen en nog eens herhalen is nodig om ook die laatste ouders ervan te overtuigen dat roken echt not done is rond de school."

Bron: VRT.be.

Sportclubs motiveren om rookvrij te gaan, hoe doe je dat?

De sportfederatie Paardensport Vlaanderen leverde ons een inspirerend voorbeeld. We delen het graag met jou.  Belonen met subsidiepunten Paardensport Vlaanderen beloont leden die het Generatie Rookvrij-label behalen met punten voor hun jeugdsportproject, een subsidiëringsproject in samenwerking met Sport Vlaanderen. Daarmee kan de club…
Lees volledig artikel

Stoppen met roken: 9 tips

Stoppen met roken: geen eenvoudige beslissing, maar wel de beste die je kan maken voor jouw gezondheid en die van anderen. We geven je graag enkele praktische tips. Tip 1: Vraag advies Een goed startpunt: de websites van Tabakstop en Tabakologen.be. Je vind er heel wat informatie over hoe je kan stoppen met roken en hoe verslaving precies werkt…
Lees volledig artikel

‘Generatie Rookvrij beweegt’ in Ronse

Dit jaar was 1 september een extra speciale dag in Ronse, want sportsite ’t Rosco werd rookvrij! Met de actie ‘Generatie Rookvrij Beweegt’ werd het startschot gegeven voor de uitrol van het project Generatie Rookvrij in Ronse. Na een gezamenlijke opwarming en een beweegmoment werd de Generatie Rookvrij signalisatie onthuld. Door een bord en…
Lees volledig artikel