Speeltuin in park Schelle is voortaan rookvrij

Speeltuin in park Schelle is voortaan rookvrij: “We willen roken ontmoedigen”

Ingediend door cschlammes, 30 September 2019

De speeltuin in het gemeentelijke park en het speelplein aan de Kattenberg zijn voortaan rookvrij. Het gaat om een sensibiliserende actie, niet om een verbod met boetes. “We willen het roken ontmoedigen. Want zien roken, doet roken”, zegt schepen van Jeugd Vera Goris (CD&V).

Het Schelse gemeentebestuur gaat de strijd tegen de sigaret opvoeren. De gemeente is daarvoor aangesloten bij ‘Generatie Rookvrij’, een brede beweging van organisaties die ijveren voor een samenleving waarin kinderen en jongeren niet meer verleid worden om te beginnen met roken. De nieuwste maatregel is het rookvrij maken van de speeltuin in het gemeentelijke park en het speelplein aan de Kattenberg. Aan de ingang vind je daar de niet mis te verstande boodschap: ‘Hier speel ik rookvrij’.

“We willen bezoekers sensibiliseren om niet meer te roken in het zicht van kinderen”, zegt schepen van Jeugd Vera Goris (CD&V). “We weten dat zien roken, doet roken en we willen dat kopieergedrag kost wat kost vermijden. Daarom vragen we rokers om hier niet meer te roken, ook geen e-sigaret. Weg met de vieze rook, het risico op brandwonden of peuken die door kinderen opgepakt kunnen worden.”

Schoolpoort

Eerder werd ook al een sensibiliseringsactie op touw gezet met de plaatselijke scholen. Aan de ingang van de gemeentelijke basisschool De Klim en de Sint-Lutgardisschool hangen borden met het opschrift: ‘Hier leer ik rookvrij’. “De borden wijzen erop dat binnen de schoolpoort niet gerookt mag worden. Op school mag je sowieso niet roken, maar met de borden willen we er extra de aandacht op vestigen en hopen we dat ook ouders die aan de schoolpoort wachten de boodschap begrijpen. Als de ouders dan toch een sigaret opsteken, hopen we dat ze tenminste hun peuk niet op de grond gooien”, legt Goris uit.

Het gaat – voor alle duidelijkheid – om een sensibiliseringscampagne. Bezoekers van de speeltuin of ouders aan de schoolpoort beboeten als ze een sigaret opsteken: zo ver komt het vooralsnog niet. “We willen het roken vooral ontmoedigen”, zegt schepen van Welzijn Axel Boen (CD&V). “Maar we gaan er wel nauwer op toekijken dat er geen sigarettenpeuken op de grond worden gegooid. Dat is een ontzettend groot probleem, terwijl je op het gemeentehuis nochtans gratis zakasbakjes kan krijgen.”

Rookstopcursus

Intussen worden ook rokers ondersteund om met roken te stoppen. Samen met Logo Mechelen organiseert de gemeente vanaf november een rookstopcursus. “In acht groepssessies werk je samen met een tabakoloog toe naar je rookstopgedrag”, zegt Boen. “Je wisselt tips en ervaringen uit om met roken te stoppen. De cursus kost 48 euro of 24 euro voor personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming.”

Op woensdag 2 oktober vindt in het gemeentehuis om 20 uur een gratis en vrijblijvende infosessie plaats over deze cursus. Meer info over de cursus vind je hier.

Bron: https://www.hln.be/in-de-buurt/schelle/speeltuin-in-park-is-voortaan-rookvrij-we-willen-roken-ontmoedigen~a719d9c1/

Aalst gaat voluit voor rookvrije speel- en sportterreinen

Ingediend door cschlammes, 30 januari 2020
Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Net daarom wil Aalst Generatie Rookvrij steunen en meewerken aan rookvrije omgevingen waar kinderen en jongeren vaak samenkomen. Dit initiatief komt op vraag van Stichting tegen Kanker en Levensloop. Aalst Sport start samen met andere stadsdiensten een actieplan voor rookvrije speel- en…
Lees volledig artikel

Steeds meer Vlamingen doen beroep op tabakoloog

Ingediend door cschlammes, 23 december 2019
Steeds meer Vlamingen die willen stoppen met roken vinden de weg naar de tabakoloog. Het aantal consultaties (individueel en in groep) nam in de eerste 9 maanden van 2019 toe met 23% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De sensibiliseringscampagne die de Vlaamse overheid in mei van dit jaar heeft duidelijk effect gehad. Begeleiding maakt het…
Lees volledig artikel

Rookvrij stadion? Een evidentie voor familieploeg Cercle Brugge

Ingediend door cschlammes, 26 november 2019
Zo'n goed anderhalf jaar geleden gaf Cercle de aftrap voor een rookvrij stadion. En natuurlijk zijn we benieuwd hoe het er vandaag mee zit. Vlaams Instituut Gezond Leven sprak met Louis-Philippe Depondt, communicatiemanager van Cercle Brugge. Hij blikt met plezier en trots even terug. “We hadden al een tijdje het idee om rookvrij te gaan. Want we…
Lees volledig artikel