Schoolomgevingen, kinderclubs en verkeerspark in Mol rookvrij

Schoolomgevingen, kinderclubs en verkeerspark in Mol rookvrij

18 November 2022

Voortaan is roken (en vapen) niet langer toegestaan in de onmiddellijke buurt van scholen, kinderclubs, kinderdagverblijf ’t Molleke en het verkeerseducatief centrum in Mol. Die maatregel vermindert de confrontatie van kinderen met rokers en daalt de aantrekkingskracht van de sigaret.

Op de speelplaats mag je al langer niet roken of vapen. Dat rookverbod in de scholen wordt nu in Mol uitgebreid met de omgeving rond de school. Daarnaast worden roken en vapen ook geband in de onmiddelijke omgeving van de kinderclubs, kinderdagverblijf ’t Molleke en het verkeerseducatief centrum.

“Samen met de beweging Generatie Rookvrij willen we elk kind dat wordt geboren vanaf 2019 rookvrij laten opgroeien”, vertelt schepen van Onderwijs en Volksgezondheid Hilde Valgaeren (N-VA). “Dat willen we onder meer realiseren door niet meer te roken in het zicht van kinderen. Op die manier maak je kinderen weerbaarder om later niet zelf te gaan roken. Tegelijkertijd willen we rokers stimuleren om te stoppen met roken via rookstopcampagnes. De meeste rokers willen zelf stoppen met roken en willen ook niet dat hun kinderen later gaan roken.”

Als basisregel is de rookvrije zone rond de gebouwen 10 meter. Scholen en kinderclubs mogen zelf aanvullende maatregelen opstellen, bijvoorbeeld om ook buiten die perimeter uit het zicht te roken. Vorig jaar werd sportsite Den Uyt al rookvrij. Nu komen daar dus de scholen en kinderclubs bij, maar ook kinderdagverblijf ’t Molleke en het verkeerseducatief centrum.

Gemeentelijke basisschool De Zandloper in Mol-Rauw huldigde vrijdag de rookvrije schoolomgeving in. De leerlingen mochten zich allemaal uitleven met zeepbellen onder het motto ‘We blazen liever bellen dan rook’. Leerling en kinderburgemeester Feie Aerts staat achter het initiatief.

“Het is een goede zaak dat kinderen aan de schoolpoort niet meer worden geconfronteerd met rokende ouders”, zegt hij. “Op die manier zullen ze in de toekomst ook minder snel beginnen met roken. In de toekomst worden ook alle speelpleintjes stapsgewijs rookvrij gemaakt. Dat is nu al het geval met het speelterrein vlakbij onze school.”

Rookvrije speeltuin in Mol

 

“Met de rookvrije schoolomgevingen willen we niet de vinger wijzen naar rokers, maar hen wel sensibiliseren”, vertelt directeur Bart Lodewijckx van De Zandloper. “Op de speelplaats mag er al sinds enkele jaren niet meer worden gerookt en dat wordt nu uitgebreid naar de schoolpoort en het speelpleintje tegenover onze school. De kinderen storen zich er zelf ook aan dat ze ouders aan de poort zien roken of sigarettenpeuken vinden op het speelpleintje.”

Bron: Het Nieuwsblad.

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Door een recente wetswijziging worden omgevingen waar kinderen en jongeren komen rook- en dampvrij per 31 december 2024. Het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal is toegelaten op de wettelijk rookvrije terreinen op basis van de huidige wetgeving en het beleid van de FOD, als het een verwijzing naar de wet bevat.

Ontdek hier de voordelen van Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal!

  Je wil een terrein rookvrij maken? Super! Maar hoe doe je dat? Het moet voor bezoekers duidelijk zijn dat jullie terrein rookvrij is. Daarom moeten rookvrije zones aangeduid worden met signalisatiemateriaal en kies je best voor het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal.   Voordelen van Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal…
Lees volledig artikel

Werelddag zonder Tabak 2024: samen(gebonden) gingen we voor een rookvrije wereld

Op 31 mei was het weer zover: Werelddag zonder Tabak! Dit jaar hebben we een nieuwe campagne op poten gezet waarbij we iedereen aanspoorden om de vingers samen te binden. Zo maken we duidelijk dat daartussen geen ruimte is voor sigaretten en vapes. Veel lokale besturen, organisaties en (sport)clubs deden enthousiast mee en deelden leuke foto’s op…
Lees volledig artikel

Realisaties van de Generatie Rookvrij-community in 2023

Vorig jaar was bijzonder voor Generatie Rookvrij! De federale regering keurde 10 belangrijke maatregelen goed voor een rookvrije toekomst. Daarnaast bleef onze community geweldig groeien, scheerde onze bekendheid hoge toppen en ging het aantal rookvrije omgevingen met wel 65% omhoog! Hieronder zie je de kerncijfers van onze gezamenlijke…
Lees volledig artikel