Schoolomgevingen, kinderclubs en verkeerspark in Mol rookvrij

Schoolomgevingen, kinderclubs en verkeerspark in Mol rookvrij

18 November 2022

Voortaan is roken (en vapen) niet langer toegestaan in de onmiddellijke buurt van scholen, kinderclubs, kinderdagverblijf ’t Molleke en het verkeerseducatief centrum in Mol. Die maatregel vermindert de confrontatie van kinderen met rokers en daalt de aantrekkingskracht van de sigaret.

Op de speelplaats mag je al langer niet roken of vapen. Dat rookverbod in de scholen wordt nu in Mol uitgebreid met de omgeving rond de school. Daarnaast worden roken en vapen ook geband in de onmiddelijke omgeving van de kinderclubs, kinderdagverblijf ’t Molleke en het verkeerseducatief centrum.

“Samen met de beweging Generatie Rookvrij willen we elk kind dat wordt geboren vanaf 2019 rookvrij laten opgroeien”, vertelt schepen van Onderwijs en Volksgezondheid Hilde Valgaeren (N-VA). “Dat willen we onder meer realiseren door niet meer te roken in het zicht van kinderen. Op die manier maak je kinderen weerbaarder om later niet zelf te gaan roken. Tegelijkertijd willen we rokers stimuleren om te stoppen met roken via rookstopcampagnes. De meeste rokers willen zelf stoppen met roken en willen ook niet dat hun kinderen later gaan roken.”

Als basisregel is de rookvrije zone rond de gebouwen 10 meter. Scholen en kinderclubs mogen zelf aanvullende maatregelen opstellen, bijvoorbeeld om ook buiten die perimeter uit het zicht te roken. Vorig jaar werd sportsite Den Uyt al rookvrij. Nu komen daar dus de scholen en kinderclubs bij, maar ook kinderdagverblijf ’t Molleke en het verkeerseducatief centrum.

Gemeentelijke basisschool De Zandloper in Mol-Rauw huldigde vrijdag de rookvrije schoolomgeving in. De leerlingen mochten zich allemaal uitleven met zeepbellen onder het motto ‘We blazen liever bellen dan rook’. Leerling en kinderburgemeester Feie Aerts staat achter het initiatief.

“Het is een goede zaak dat kinderen aan de schoolpoort niet meer worden geconfronteerd met rokende ouders”, zegt hij. “Op die manier zullen ze in de toekomst ook minder snel beginnen met roken. In de toekomst worden ook alle speelpleintjes stapsgewijs rookvrij gemaakt. Dat is nu al het geval met het speelterrein vlakbij onze school.”

Rookvrije speeltuin in Mol

 

“Met de rookvrije schoolomgevingen willen we niet de vinger wijzen naar rokers, maar hen wel sensibiliseren”, vertelt directeur Bart Lodewijckx van De Zandloper. “Op de speelplaats mag er al sinds enkele jaren niet meer worden gerookt en dat wordt nu uitgebreid naar de schoolpoort en het speelpleintje tegenover onze school. De kinderen storen zich er zelf ook aan dat ze ouders aan de poort zien roken of sigarettenpeuken vinden op het speelpleintje.”

Bron: Het Nieuwsblad.

7 tips voor rookvrije speelomgevingen

Rookvrije speelplekken – denk bijvoorbeeld aan speeltuinen, recreatiedomeinen of een buitenzwembad - ,   zorgen er mee voor dat kinderen en jongeren in gezonde en veilige omgevingen kunnen opgroeien. Door jouw terreinen rookvrij te maken, gaan kinderen en jongeren op termijn roken minder normaal en aantrekkelijk vinden . En dat verkleint de…
Lees volledig artikel

Kinderboerderij Mikerf in Brasschaat wordt volledig rookvrij

Bij kinderboerderij Mikerf in Brasschaat zetten ze zich in voor een rookvrije generatie. Hun doel? Een rookvrije kinderboerderij zijn tegen dit najaar. Ze gaan stapsgewijs tewerk om dit te bereiken. De eerste stap was het informeren van hun vrijwilligers en medewerkers, gevolgd door het rookvrij maken van de kinderboerderij in verschillende fases…
Lees volledig artikel

Rookvrij sporten in Leuven? Dat is mogelijk bij steeds meer sportclubs!

Op steeds meer plaatsen in Leuven kan je nu rookvrij sporten. In 2021 publiceerden we een artikel over een primeur: de eerste drie rookvrije sportclubs in Leuven. Pioniers voetbalclub OH Leuven, korfbalclub KC Leuven en Rugbyclub Leuven tekenden het Generatie Rookvrij-charter en werden als eersten volledig rookvrij. Een jaar later volgden nog eens…
Lees volledig artikel