Rookvrije zones in het Rivierenhof in Deurne

Rookvrije zones in het Rivierenhof in Deurne

07 June 2022

Een aantal zones in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne, is vanaf vandaag rookvrij gemaakt. Het gaat onder meer over de sport- en speelzones, de collectietuinen, de verkeerstuin en de boszones. Het initiatief “Generatie Rookvrij” wil met de campagne sigarettenrook en tabak zoveel mogelijk uit de buurt van kinderen houden.

De provincie Antwerpen komt met een nieuwe sensibiliseringsactie, Generatie Rookvrij. Daarmee wil ze sigarettenrook en tabak zoveel mogelijk uit het zicht van de kinderen te houden. “We willen het roken ontmoedigen. Want zien roken, doet roken en we willen dat kopieergedrag vermijden”, vertelt Mireille Colson, gedeputeerde voor de groendomeinen.

De peuken kunnen niet enkel brandgevaar veroorzaken, ook kinderen kunnen ze oprapen

Peter Verdyck, directeur van Provinciaal Groendomein Rivierenhof.
De zones waar je vanaf nu niet meer mag roken zijn de sport- en speelzones, de collectietuinen, de verkeerstuin en de boszones. Met de actie hopen ze niet alleen om kinderen en jongeren te beschermen tegen de verleiding van het roken, maar ook de natuur beschermen tegen brandgevaar. “Peuken die op de grond liggen kunnen niet alleen door kinderen worden opgeraapt, ze brengen ook een gevaar mee voor onze natuur”, vertelt Peter Verdyck, directeur van Provinciaal Groendomein Rivierenhof.

“We hebben vooraf een enquête over het rookverbod afgenomen bij de bezoekers, en daaruit bleek dat de meerderheid achter de actie staat. De mensen vinden het dus zeker belangrijk dat de jongeren niet beginnen met roken”, vertelt René Berens, publieksmedewerker. Ook het amfitheater is rookvrij gemaakt, waardoor bezoekers tijdens kindervoorstellingen niet meer kunnen roken.

Bron: VRT

Alle stedelijke sportinfrastructuur rookvrij vanaf september: “We gaan clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld”

De stad gaat een rookverbod invoeren in alle stedelijke sportinfrastructuur. Vanaf september zou de sigaret geweerd worden. Roken kan dan enkel nog in aparte rookzones, zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters. Er liepen al proefprojecten in sportcentrum Wilrijkse Plein, Park Spoor Noord en de Rode Loop in Merksem, maar dit najaar worden…
Lees volledig artikel

De Generatie Rookvrij-community groeit: ontdek het jaarverslag 2020-2021

De voorbije twee jaar waren bijzonder voor Generatie Rookvrij. Corona bracht onzekerheden en uitdagingen met zich mee en geplande activiteiten moesten in allerijl aangepast worden. Toch behaalden we dankzij onze vele partners geweldige resultaten. Samen blikken we in ons gloednieuw jaarverslag 2020-2021 terug op twee succesvolle jaren. Lees je…
Lees volledig artikel

Kempense gemeenten maken werk van eerste rookvrije generatie op Werelddag zonder Tabak

In België beginnen elke week honderden jongeren met roken. Aan de basis hiervan ligt: zien roken, doet roken. Ook de Kempische gemeenten hebben deze boodschap begrepen en zetten in 2022 verder in op het rookvrij maken van schoolomgevingen en speel- en sportterreinen. 'Ik blaas liever bellen dan rook'! Met die slogan hebben kinderen de afgelopen…
Lees volledig artikel