Des stades sans tabac à partir de 2021-2022

Rookvrije stadions vanaf 2021-2022

23 July 2021

De Algemene Vergadering van de Pro League keurde in mei het voorstel goed om het rookverbod, dat in september 2020 was ingevoerd omwille van de mondmaskerplicht, definitief en algemeen te maken. Om de profclubs te ondersteunen in de transitie naar Rookvrije Stadions wordt Stichting tegen Kanker partner van de Pro League.

Generatie Rookvrij

Met de invoering van het Algemeen Rookverbod sluit de Pro League zich proactief aan bij Generatie Rookvrij en wil het een voorbeeld zijn voor andere eventorganisaties en sectoren. Generatie Rookvrij wil ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm.

Vanaf het seizoen 2021 - 2022 is elke vorm van roken (sigaretten, sigaren, e-sigaretten, apparaten die tabak verhitten en alle andere soorten tabaksproducten) verboden tijdens wedstrijden, events en randactiviteiten van de Jupiler Pro League, de 1B Pro League en de Croky Cup.

Sportstadions hebben veel te winnen bij een rookvrij beleid. Het zorgt ervoor dat alle stadionbezoekers, spelers, medewerkers en supporters, in een veilige en aangename omgeving kunnen genieten van wedstrijden.

Stichting tegen Kanker

Om clubs te ondersteunen in de overgang naar volledig Rookvrije Stadions wordt Stichting tegen Kanker partner van de Pro League. Stichting tegen Kanker biedt de nodige ervaring en ondersteuning om het traject naar Rookvrije Stadions in de Pro League te versterken. De Stichting zet hiermee haar uitgebreide expertise in op het gebied van tabakspreventie en rookstopbegeleiding via haar gratis dienst Tabakstop.

Dr. Veronique Le Ray, medisch directeur en woordvoerster van Stichting tegen Kanker: “Stichting tegen Kanker is opgetogen over deze mooie samenwerking. Rookvrije stadions zijn een stap dichter naar een rookvrije samenleving, waarbij iedereen een actieve rol heeft. Roken is immers nog steeds verantwoordelijk voor 19% van alle kankers”.

Pierre François, CEO van de Pro League, benadrukt het belang van Rookvrije Stadions: “De Pro League kiest resoluut voor Rookvrije Stadions en wil als grootste eventorganisator van het land haar steentje bijdragen aan een gezonde, rookvrije samenleving. We zijn verheugd over het partnerschap met Stichting tegen Kanker en willen samen werk maken van een Rookvrije Generatie”.

Bron: Pro League en Stichting tegen Kanker partners voor Rookvrije Stadions

7 jaar Generatie Rookvrij in Mechelen: ervaringen en tips

Dat Mechelen zeer geëngageerd is in het kader van Generatie Rookvrij is geen geheim. Op onze sociale media komen er geregeld nieuwe Mechelse labelhouders voorbij en ook in onze nieuwsbrief werden ze al meerdere keren vernoemd. Maar wist je dat Mechelen een van de eerste steden was die het label Generatie Rookvrij behaalden? En dat ze al zeven jaar…
Lees volledig artikel

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren.  Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.   Wat betekent dit nieuwe…
Lees volledig artikel

Welkom Manon en Anabel!

Team Generatie Rookvrij krijgt versterking! 💪 Vanaf nu ondersteunen ook Manon en Anabel jouw acties om een rookvrije generatie te realiseren. Zij stellen zich graag zelf aan je voor:   Hey allemaal! Ik ben Manon, de nieuwe projectverantwoordelijke bij Generatie Rookvrij. Ik ben ongelofelijk enthousiast om me aan te sluiten bij dit…
Lees volledig artikel