Rookvrij stadion? Een evidentie voor familieploeg Cercle Brugge

Rookvrij stadion? Een evidentie voor familieploeg Cercle Brugge

26 November 2019

Zo'n goed anderhalf jaar geleden gaf Cercle de aftrap voor een rookvrij stadion. En natuurlijk zijn we benieuwd hoe het er vandaag mee zit. Vlaams Instituut Gezond Leven sprak met Louis-Philippe Depondt, communicatiemanager van Cercle Brugge. Hij blikt met plezier en trots even terug.

“We hadden al een tijdje het idee om rookvrij te gaan. Want we zijn nu eenmaal een familieploeg en willen het goede voorbeeld geven aan élke supporter, zowel jong als oud. De promotie naar eerste klasse was voor ons het ideale moment om er samen werk van te maken”, zegt Louis-Philippe.

Op vraag van supporters

Bij Groen-Zwart draait het allemaal rond hun supporters. “Zij komen altijd op de eerste plaats. Daarom hebben we eerst bij hen gepolst wat ze van een rookvrij stadion vinden, voor er een totaalverbod op te leggen. Wat bleek? Meer dan 70% van de supporters was voor een rookvrij stadion. Dat was duidelijk. We zijn daarna onmiddellijk in actie geschoten en hebben ondersteuning gezocht bij partners waaronder Gezond Leven, Kom op tegen Kanker, Logo Brugge-Oostende en Generatie Rookvrij.”

Generatie Rookvrij biedt communicatiematerialen aan en Gezond Leven ontwikkelde een aanpak om effectief tot een rookvrij stadion te komen. “Nu is het de afspraak om niet te roken in de tribune. Aan de achterkant, buiten de tribune, in openlucht kan het wel nog. Eerst dachten we daar met rookzones te werken, maar na evaluatie hebben we dat bijgestuurd. We gaan voor een positieve aanpak waarbij we aan alle supporters vragen om respect te hebben voor elkaar.” Louis-Philippe is heel tevreden met het resultaat. En hij niet alleen.

Positieve communicatie

Cercle Brugge zet vooral in op communicatie. En dat is slim. Onder andere via de website, een promofilmpje, ledschermen … werd de boodschap van het rookvrije stadion verspreid. “De overgrote meerderheid van de reacties is positief. Het rookvrije stadion is iets waar we 100% achter staan en dat dragen we ook uit. We willen een veilige en gezonde omgeving geven aan élke supporter.”

We blijven verder de rookvrije boodschap uitdragen 

“We zijn nu anderhalf jaar verder, en we communiceren nog altijd regelmatig over ons rookvrije stadion. Dat vinden we belangrijk. We zoeken steeds nieuwe opportuniteiten en leuke manieren om dit te communiceren. Onlangs hebben we daar ook de boodschap van een pyro-vrij (pyrotechnische voorwerpen zoals bengaals vuur) stadion aan gekoppeld. We blijven dus de boodschap verder uitdragen en ons ervoor inzetten.”

Meer info over Cercle Rookvrij Stadion: https://www.cerclebrugge.be/nl/news/welkom-in-ons-rookvrij-stadion

Bekijk de promovideo van Cercle Brugge: 

 

Bron: "Rookvrij stadion? Een evidentie voor familieploeg Cercle Brugge" - Vlaams Instituut Gezond Leven 
 

7 jaar Generatie Rookvrij in Mechelen: ervaringen en tips

Dat Mechelen zeer geëngageerd is in het kader van Generatie Rookvrij is geen geheim. Op onze sociale media komen er geregeld nieuwe Mechelse labelhouders voorbij en ook in onze nieuwsbrief werden ze al meerdere keren vernoemd. Maar wist je dat Mechelen een van de eerste steden was die het label Generatie Rookvrij behaalden? En dat ze al zeven jaar…
Lees volledig artikel

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren.  Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.   Wat betekent dit nieuwe…
Lees volledig artikel

Welkom Manon en Anabel!

Team Generatie Rookvrij krijgt versterking! 💪 Vanaf nu ondersteunen ook Manon en Anabel jouw acties om een rookvrije generatie te realiseren. Zij stellen zich graag zelf aan je voor:   Hey allemaal! Ik ben Manon, de nieuwe projectverantwoordelijke bij Generatie Rookvrij. Ik ben ongelofelijk enthousiast om me aan te sluiten bij dit…
Lees volledig artikel