Rookvrij stadion? Een evidentie voor familieploeg Cercle Brugge

Rookvrij stadion? Een evidentie voor familieploeg Cercle Brugge

26 November 2019

Zo'n goed anderhalf jaar geleden gaf Cercle de aftrap voor een rookvrij stadion. En natuurlijk zijn we benieuwd hoe het er vandaag mee zit. Vlaams Instituut Gezond Leven sprak met Louis-Philippe Depondt, communicatiemanager van Cercle Brugge. Hij blikt met plezier en trots even terug.

“We hadden al een tijdje het idee om rookvrij te gaan. Want we zijn nu eenmaal een familieploeg en willen het goede voorbeeld geven aan élke supporter, zowel jong als oud. De promotie naar eerste klasse was voor ons het ideale moment om er samen werk van te maken”, zegt Louis-Philippe.

Op vraag van supporters

Bij Groen-Zwart draait het allemaal rond hun supporters. “Zij komen altijd op de eerste plaats. Daarom hebben we eerst bij hen gepolst wat ze van een rookvrij stadion vinden, voor er een totaalverbod op te leggen. Wat bleek? Meer dan 70% van de supporters was voor een rookvrij stadion. Dat was duidelijk. We zijn daarna onmiddellijk in actie geschoten en hebben ondersteuning gezocht bij partners waaronder Gezond Leven, Kom op tegen Kanker, Logo Brugge-Oostende en Generatie Rookvrij.”

Generatie Rookvrij biedt communicatiematerialen aan en Gezond Leven ontwikkelde een aanpak om effectief tot een rookvrij stadion te komen. “Nu is het de afspraak om niet te roken in de tribune. Aan de achterkant, buiten de tribune, in openlucht kan het wel nog. Eerst dachten we daar met rookzones te werken, maar na evaluatie hebben we dat bijgestuurd. We gaan voor een positieve aanpak waarbij we aan alle supporters vragen om respect te hebben voor elkaar.” Louis-Philippe is heel tevreden met het resultaat. En hij niet alleen.

Positieve communicatie

Cercle Brugge zet vooral in op communicatie. En dat is slim. Onder andere via de website, een promofilmpje, ledschermen … werd de boodschap van het rookvrije stadion verspreid. “De overgrote meerderheid van de reacties is positief. Het rookvrije stadion is iets waar we 100% achter staan en dat dragen we ook uit. We willen een veilige en gezonde omgeving geven aan élke supporter.”

We blijven verder de rookvrije boodschap uitdragen 

“We zijn nu anderhalf jaar verder, en we communiceren nog altijd regelmatig over ons rookvrije stadion. Dat vinden we belangrijk. We zoeken steeds nieuwe opportuniteiten en leuke manieren om dit te communiceren. Onlangs hebben we daar ook de boodschap van een pyro-vrij (pyrotechnische voorwerpen zoals bengaals vuur) stadion aan gekoppeld. We blijven dus de boodschap verder uitdragen en ons ervoor inzetten.”

Meer info over Cercle Rookvrij Stadion: https://www.cerclebrugge.be/nl/news/welkom-in-ons-rookvrij-stadion

Bekijk de promovideo van Cercle Brugge: 

 

Bron: "Rookvrij stadion? Een evidentie voor familieploeg Cercle Brugge" - Vlaams Instituut Gezond Leven 
 

Bonheiden werkt mee aan ‘Generatie Rookvrij’: “Zoveel mogelijk omgevingen met kinderen rookvrij maken”

 Bonheiden gaat zich inzetten voor ‘Generatie Rookvrij’, een brede beweging van organisaties en burgers die ijveren voor een samenleving waarin kinderen en jongeren niet meer verleid worden om te beginnen met roken. Onder impuls van de werkgroep Gezondheid springt Bonheiden mee op de kar. “Het is een gelijklopend idee van onze jeugddienst en de…
Lees volledig artikel

Derde golf gratis ‘Hier leer ik rookvrij'-signalisatiemateriaal geleverd!

Zo’n 550 scholen en onderwijsinstellingen in Vlaanderen bestelden in een derde golf gratis “Hier leer ik rookvrij”-borden en stickers van Generatie Rookvrij. Hiermee ondersteunen ze het rookverbod dat sinds september 2018 in alle Vlaamse scholen geldt.  Scholen zijn sinds het schooljaar 2018-2019 helemaal rookvrij. Vroeger bleef het rookverbod…
Lees volledig artikel

Beveren speelt rookvrij vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli zijn alle gemeentelijke speelterreinen in Beveren rookvrij verklaard. Deze actie kadert in een campagne ‘Generatie Rookvrij’ van de Stichting tegen Kanker en Kom op tegen Kanker. Hierbij roept men op om niet meer te roken in het bijzijn van kinderen, zodat ze rookvrij kunnen spelen en opgroeien. Vorig jaar werd de campagne ‘Generatie…
Lees volledig artikel