Rookvrij stadion? Een evidentie voor familieploeg Cercle Brugge

Rookvrij stadion? Een evidentie voor familieploeg Cercle Brugge

Ingediend door cschlammes, 26 November 2019

Zo'n goed anderhalf jaar geleden gaf Cercle de aftrap voor een rookvrij stadion. En natuurlijk zijn we benieuwd hoe het er vandaag mee zit. Vlaams Instituut Gezond Leven sprak met Louis-Philippe Depondt, communicatiemanager van Cercle Brugge. Hij blikt met plezier en trots even terug.

“We hadden al een tijdje het idee om rookvrij te gaan. Want we zijn nu eenmaal een familieploeg en willen het goede voorbeeld geven aan élke supporter, zowel jong als oud. De promotie naar eerste klasse was voor ons het ideale moment om er samen werk van te maken”, zegt Louis-Philippe.

Op vraag van supporters

Bij Groen-Zwart draait het allemaal rond hun supporters. “Zij komen altijd op de eerste plaats. Daarom hebben we eerst bij hen gepolst wat ze van een rookvrij stadion vinden, voor er een totaalverbod op te leggen. Wat bleek? Meer dan 70% van de supporters was voor een rookvrij stadion. Dat was duidelijk. We zijn daarna onmiddellijk in actie geschoten en hebben ondersteuning gezocht bij partners waaronder Gezond Leven, Kom op tegen Kanker, Logo Brugge-Oostende en Generatie Rookvrij.”

Generatie Rookvrij biedt communicatiematerialen aan en Gezond Leven ontwikkelde een aanpak om effectief tot een rookvrij stadion te komen. “Nu is het de afspraak om niet te roken in de tribune. Aan de achterkant, buiten de tribune, in openlucht kan het wel nog. Eerst dachten we daar met rookzones te werken, maar na evaluatie hebben we dat bijgestuurd. We gaan voor een positieve aanpak waarbij we aan alle supporters vragen om respect te hebben voor elkaar.” Louis-Philippe is heel tevreden met het resultaat. En hij niet alleen.

Positieve communicatie

Cercle Brugge zet vooral in op communicatie. En dat is slim. Onder andere via de website, een promofilmpje, ledschermen … werd de boodschap van het rookvrije stadion verspreid. “De overgrote meerderheid van de reacties is positief. Het rookvrije stadion is iets waar we 100% achter staan en dat dragen we ook uit. We willen een veilige en gezonde omgeving geven aan élke supporter.”

We blijven verder de rookvrije boodschap uitdragen 

“We zijn nu anderhalf jaar verder, en we communiceren nog altijd regelmatig over ons rookvrije stadion. Dat vinden we belangrijk. We zoeken steeds nieuwe opportuniteiten en leuke manieren om dit te communiceren. Onlangs hebben we daar ook de boodschap van een pyro-vrij (pyrotechnische voorwerpen zoals bengaals vuur) stadion aan gekoppeld. We blijven dus de boodschap verder uitdragen en ons ervoor inzetten.”

Meer info over Cercle Rookvrij Stadion: https://www.cerclebrugge.be/nl/news/welkom-in-ons-rookvrij-stadion

Bekijk de promovideo van Cercle Brugge: 

 

Bron: "Rookvrij stadion? Een evidentie voor familieploeg Cercle Brugge" - Vlaams Instituut Gezond Leven 
 

Generatie Rookvrij en kinderen uit Aarschot en Chapelle-lez-Herlaimont vieren 30 jaar kinderrechten

Ingediend door cschlammes, 19 november 2019
  Het VN-Kinderrechtenverdrag bestaat vandaag 30 jaar. Generatie Rookvrij vierde deze verjaardag uitbundig samen met kinderen uit het 5de en 6de leerjaar uit Aarschot. De kinderen lieten creatief van zich horen met de krachtige boodschap: wij hebben recht op een rookvrije toekomst en willen rookvrij spelen! Om de verjaardag van het…
Lees volledig artikel

Na speelpleintjes nu ook schoolomgevingen rookvrij

Ingediend door cschlammes, 18 oktober 2019
“In het kader van de Vlaamse campagne ‘Generatie rookvrij’ maakte stad Harelbeke een aantal maanden geleden alle speelpleintjes op het grondgebied rookvrij”, zegt Francis Pattyn, schepen van Onderwijs. “Met ‘Generatie Rookvrij’ wordt er gestreefd naar een maatschappij waarin ieder kind, dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien. Na die…
Lees volledig artikel

Geen sigaret meer op speelpleinen en in parken? Brugge wil meer rookvrije zones

Ingediend door cschlammes, 10 oktober 2019
Brugge wil meer rookvrije zones in openbare gebouwen, parken en pleinen in de stad. Dat bleek zaterdag 8 oktober tijdens de Levensloop voor Stichting tegen Kanker. “We willen niet dat kinderen nog met roken geconfronteerd worden”, zegt schepen Martine Matthys (CD&V). Het was een opmerkelijk statement, zaterdag in het domein van Sport…
Lees volledig artikel