Provinciaal Groendomein Hertberg voortaan rookvrij

Provinciaal Groendomein Hertberg voortaan rookvrij

25 March 2022

Het provinciaal groendomein Hertberg in Herselt is voortaan rookvrij. Leerlingen van basisschool Ter Veste gaven daarvoor maandag het startschot door er samen sigarettenpeuken en afval op te ruimen. Op termijn zullen alle vier groendomeinen in de Kempen - naast Hertberg is dat het Prinsenpark in Retie, De Averegten in Heist-op-den-Berg en Hoge Mouw in Kasterlee - rookvrij gemaakt worden.

Generatie Rookvrij is een brede beweging van burgers en organisaties die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. De beweging vraagt aan rokers om niet meer te roken in het zicht van kinderen. De nadruk wordt gelegd op sensibiliseren en niet op verbieden. 

De provincie Antwerpen zet haar schouders onder het project door Hertberg rookvrij te maken. Het groendomein trekt immers veel kinderen en jeugdige bezoekers aan en onderzoek heeft aangetoond dat zien roken doet roken. Een bijkomend voordeel is dat er minder sigarettenpeuken op de grond zullen belanden.

Helden en schurken

Ieder jaar werkt Hertberg met de gemeente en bib van Herselt samen rond de Jeugdboekenmaand, die dit jaar in het thema van ‘Helden en schurken’ staat. Leerlingen uit het eerste leerjaar van basisschool Ter Veste in Herselt mochten maandag daarom als echte helden het Hertbergbos vrij maken van sigarettenpeuken en ander afval om zo het startschot te geven aan een rookvrij Hertberg.

Ze leerden ook hoe lang het duurt alvorens afval in het bos vergaat en hoe planten en dieren lijden onder de vervuiling. “De provinciale groendomeinen worden elke dag druk bezocht en bieden rust in onze drukke maatschappij. Initiatieven als het rookvrij maken van de domeinen en het leren aan kinderen dat afval niet thuishoort in de natuur zijn belangrijk om de groendomeinen ook op termijn in optimale conditie te houden”, zegt gedeputeerde voor Groen- en Recreatiedomeinen Mireille Colson (N-VA).

Bron: Het Laatste Nieuws (2022).

Alle stedelijke sportinfrastructuur rookvrij vanaf september: “We gaan clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld”

De stad gaat een rookverbod invoeren in alle stedelijke sportinfrastructuur. Vanaf september zou de sigaret geweerd worden. Roken kan dan enkel nog in aparte rookzones, zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters. Er liepen al proefprojecten in sportcentrum Wilrijkse Plein, Park Spoor Noord en de Rode Loop in Merksem, maar dit najaar worden…
Lees volledig artikel

De Generatie Rookvrij-community groeit: ontdek het jaarverslag 2020-2021

De voorbije twee jaar waren bijzonder voor Generatie Rookvrij. Corona bracht onzekerheden en uitdagingen met zich mee en geplande activiteiten moesten in allerijl aangepast worden. Toch behaalden we dankzij onze vele partners geweldige resultaten. Samen blikken we in ons gloednieuw jaarverslag 2020-2021 terug op twee succesvolle jaren. Lees je…
Lees volledig artikel

Kempense gemeenten maken werk van eerste rookvrije generatie op Werelddag zonder Tabak

In België beginnen elke week honderden jongeren met roken. Aan de basis hiervan ligt: zien roken, doet roken. Ook de Kempische gemeenten hebben deze boodschap begrepen en zetten in 2022 verder in op het rookvrij maken van schoolomgevingen en speel- en sportterreinen. 'Ik blaas liever bellen dan rook'! Met die slogan hebben kinderen de afgelopen…
Lees volledig artikel