NMBS maakt perrons rookvrij vanaf 2023

NMBS maakt perrons rookvrij vanaf 2023

19 December 2022

Vanaf 1 januari mag er niet meer gerookt worden op de perrons in de stations. Het volledige spoorwegdomein wordt rookvrij en NMBS lanceert een bewustmakingscampagne voor de reizigers. Bijna 3/4de van de treinreizigers is voorstander van deze maatregel.

1 januari staat voor de deur en dat gaat gepaard met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Roken en vapen worden binnenkort verboden in heel het station, ook in de open lucht. Om de wijziging vlot door te voeren, start NMBS vandaag met een sensibiliseringscampagne in de stations en op de trein. De boodschappen zullen worden verspreid via affiches, aankondigingen en informatieschermen, maar ook via verschillende digitale kanalen.

Het algemeen rookverbod in de stations is een politieke beslissing, die NMBS en de kankerverenigingen alleen maar kunnen toejuichen. Concreet zal de maatregel gelden in alle 550 stations van het land. Er zijn 3 doelstellingen: gezondheid, netheid en duidelijkheid.

Een comfortabel station voor iedereen

Wat betreft de gezondheid, helpt de maatregel om vervelende situaties te voorkomen. Een tabakvrije omgeving beschermt reizigers en spoorwegpersoneel tegen de schadelijke gevolgen ervan. Dit gaat ook kopieergedrag tegen, met name bij jongeren en kinderen die gebruikmaken van de perrons.

De maatregel zorgt ook voor meer netheid, aangezien er geen sigarettenpeuken meer op de perrons en in de sporen gegooid zullen worden. Het schoonmaken van sporen en perrons vraagt een complexe logistiek en gaat gepaard met zeer hoge jaarlijkse kosten.

En als de wet uniform wordt toegepast, zorgt dat voor meer duidelijkheid: de nieuwe maatregel maakt namelijk geen onderscheid tussen de overdekte perrons en de perrons in open lucht. Het rookverbod geldt voortaan op het volledige spoorwegdomein.

Een rookvrije generatie

Deze verandering wordt ook breed gesteund door de reizigers. Volgens een enquête zijn 7 op de 10 reizigers voorstander van perrons zonder tabak. Er zijn reeds twee proefprojecten uitgevoerd in het kader van het project "Generatie Rookvrij": in november 2021 in Mechelen en in mei 2022 in Charleroi. Uit de bemoedigende resultaten is gebleken dat het rookverbod goed werd onthaald en gerespecteerd.

Marc Michils, woordvoerder van "Generatie Rookvrij" stipt aan: "Onze kinderen hebben het recht om in goede gezondheid op te groeien, dus ook zonder blootstelling aan tabak. Aangezien kinderen minder en minder mensen zien roken, wordt de afwezigheid van tabak de nieuwe norm voor hen. "Generatie Rookvrij" is verheugd over deze maatregel die ons dichter brengt bij de eerste generatie zonder tabak."

Dit verbod past binnen een trend die gelanceerd werd in 2004, toen roken werd verboden in de trein. Roken werd geleidelijk verboden op de werkplek, in de stations en op de overdekte perrons, vervolgens in gesloten horecagelegenheden, in voetbalstadions en op speelplaatsen. En nu is het ook volledig verboden op het spoorwegdomein.

NMBS heeft ook een programma op poten gezet voor de personeelsleden die willen stoppen met roken. Sinds juni 2021 wordt hun de nodige ondersteuning geboden om komaf te maken met deze gewoonte.

Van toepassing vanaf 1 januari

De maatregel is al sinds 2017 van kracht in de Franse stations en sinds 2020 in Nederland. Op 1 januari 2023 is België aan de beurt.

In de praktijk zullen asbakken van de perrons worden verwijderd en zullen verbodsborden op zichtbare plaatsen het verbod aangeven. De maatregel is op 15 mei 2022 ingevoerd door de wijziging van de wet op de spoorwegpolitie van 2018. Voortaan worden rokers beboet volgens het aantal overtredingen: 50, 75 of 150 euro.

"Er zijn per jaar 14.000 slachtoffers van tabak in België, dat moet ons tot actie aanzetten! NMBS heeft al in twee stations een succesvolle test uitgevoerd, in Mechelen en Charleroi. Dit initiatief is nu uitgebreid tot alle 555 NMBS-stations van ons land en dat is uitstekend nieuws. Ik stel ook vast dat 62% van de Belgen voorstander is van deze maatregel. Die zal zorgen voor gezondere lucht op de perrons en zal vooral ook de druk verminderen voor jongeren die gestopt zijn, of willen stoppen met roken," zegt Georges Gilkinet, federaal vice-premier en minister van Mobiliteit. 

NMBS rookvrij perron

 

7 jaar Generatie Rookvrij in Mechelen: ervaringen en tips

Dat Mechelen zeer geëngageerd is in het kader van Generatie Rookvrij is geen geheim. Op onze sociale media komen er geregeld nieuwe Mechelse labelhouders voorbij en ook in onze nieuwsbrief werden ze al meerdere keren vernoemd. Maar wist je dat Mechelen een van de eerste steden was die het label Generatie Rookvrij behaalden? En dat ze al zeven jaar…
Lees volledig artikel

Feestelijk nieuws: meer rookvrije kindomgevingen op komst in 2025!

Hiep, hiep, hoera! Geweldig rookvrij nieuws vanuit de federale overheid. De Kamer heeft op 21 maart 2024 een aantal maatregelen goedgekeurd om rookvrije omgevingen te stimuleren.  Bij Generatie Rookvrij juichen we deze stap toe als een belangrijke mijlpaal op weg naar een rookvrije generatie tegen 2040.   Wat betekent dit nieuwe…
Lees volledig artikel

Welkom Manon en Anabel!

Team Generatie Rookvrij krijgt versterking! 💪 Vanaf nu ondersteunen ook Manon en Anabel jouw acties om een rookvrije generatie te realiseren. Zij stellen zich graag zelf aan je voor:   Hey allemaal! Ik ben Manon, de nieuwe projectverantwoordelijke bij Generatie Rookvrij. Ik ben ongelofelijk enthousiast om me aan te sluiten bij dit…
Lees volledig artikel