Ninove wil rookvrije stad zijn

Ninove wil rookvrije stad zijn

19 August 2021

De stad tekent in op de campagne ‘Generatie Rookvrij’. Deze ijvert voor een samenleving, waarin kinderen en jongeren niet meer in de verleiding komen om beginnen te roken.

Roken is nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Volgens de Gezondheidsenquête telde België in 2018 19 % rokers in de bevolkingsgroep van 15 jaar en ouder.

Rookvrij

‘Generatie Rookvrij’ is een brede beweging van burgers en organisaties, die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken.

De beweging wil ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook. Rookvrij opgroeien wordt dan vanzelfsprekend en niet-roken de norm.

Door niet meer te roken in het zicht van kinderen, leer je hen een andere norm rond roken. Je maakt hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Label

Schepen van Sociale Zaken Veerle Cosyns: “De stad Ninove draagt vanaf nu officieel het label ‘Generatie Rookvrij’, omdat we kinderen de kans willen geven rookvrij op te groeien. Dat kan door zoveel mogelijk plekken, waar kinderen komen, rookvrij te maken. Het lokaal bestuur is zich bewust van zijn voorbeeldrol. Er mag niet meer gerookt worden op en rond de publieke gebouwen, zeker niet binnen, maar ook niet buiten. En we zullen bezoekers sensibiliseren om niet te roken in het bijzijn van minderjarigen.”

De stad wil tijdens deze legislatuur nog nagaan op welke manier ze verenigingen en organisaties kan stimuleren om hun eigen infrastructuur en terreinen rookvrij te maken. “We rekenen op alle Ninovieters om voluit met ons mee te streven naar die 100 procent rookvrije generatie.”

Rookstopcursus

Het Sociaal Huis start in september een rookstopcursus van 8 sessies, met op 6 september een vrijblijvende infosessie.

Deze cursus richt zich vooral op mensen in een kwetsbare situatie. Voor hen zijn er namelijk meer sociale en financiële drempels om professionele hulp te zoeken bij rookstop.

Praktisch
Gratis en vrijblijvende infosessie: maandag 6 september 2021 om 18 uur.
Eerste sessie van rookstopcursus: maandag 20 september 2021 van 18 uur tot 19.30 uur.
Locatie: Sociaal Huis, Burchtstraat 46 Ninove.
Inschrijven: welzijn@sociaalhuisninove.be of 054-50 50 50.

Bron: Ninove wil rookvrije stad zijn

Recreatiedomeinen Oost-Vlaanderen Rookvrij sinds 1 januari

Fantastisch nieuws uit Oost-Vlaanderen! De Provincie zette het jaar goed in met een nieuwe rookvrije maatregel. Het bestaande reglement van de provinciale recreatiedomeinen werd uitgebreid, waardoor die nu allemaal rookvrij zijn. Roken en vapen is enkel nog toegestaan in de daarvoor aangeduide zones. Met deze maatregel beschermt Provincie Oost-…
Lees volledig artikel

Generatie Rookvrij: omdat kinderen recht hebben op een gezonde start in het leven

Het aantal rokers mag de voorbije decennia dan zijn afgenomen, toch rookt nog steeds één Belg op de vijf (19,4% rokers in de Belgische bevolking van 15+, waarvan 15,4% dagelijkse rokers). De campagne Generatie Rookvrij, een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving, wil tegen 2037 een eerste rookvrije generatie in België…
Lees volledig artikel

Stoppen met roken als goed voornemen: hoe pak je dat aan?

Een nieuw jaar, dat betekent voor veel mensen goede voornemens maken. Stoppen met roken is één van de voornemens die vaak op het lijstje staat. Met dit artikel willen we iedereen die het nieuwe jaar rookvrij wil inzetten een duwtje in de goede richting geven. De voordelen van stoppen met roken Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je…
Lees volledig artikel