Ninove wil rookvrije stad zijn

Ninove wil rookvrije stad zijn

19 August 2021

De stad tekent in op de campagne ‘Generatie Rookvrij’. Deze ijvert voor een samenleving, waarin kinderen en jongeren niet meer in de verleiding komen om beginnen te roken.

Roken is nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Volgens de Gezondheidsenquête telde België in 2018 19 % rokers in de bevolkingsgroep van 15 jaar en ouder.

Rookvrij

‘Generatie Rookvrij’ is een brede beweging van burgers en organisaties, die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken.

De beweging wil ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook. Rookvrij opgroeien wordt dan vanzelfsprekend en niet-roken de norm.

Door niet meer te roken in het zicht van kinderen, leer je hen een andere norm rond roken. Je maakt hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Label

Schepen van Sociale Zaken Veerle Cosyns: “De stad Ninove draagt vanaf nu officieel het label ‘Generatie Rookvrij’, omdat we kinderen de kans willen geven rookvrij op te groeien. Dat kan door zoveel mogelijk plekken, waar kinderen komen, rookvrij te maken. Het lokaal bestuur is zich bewust van zijn voorbeeldrol. Er mag niet meer gerookt worden op en rond de publieke gebouwen, zeker niet binnen, maar ook niet buiten. En we zullen bezoekers sensibiliseren om niet te roken in het bijzijn van minderjarigen.”

De stad wil tijdens deze legislatuur nog nagaan op welke manier ze verenigingen en organisaties kan stimuleren om hun eigen infrastructuur en terreinen rookvrij te maken. “We rekenen op alle Ninovieters om voluit met ons mee te streven naar die 100 procent rookvrije generatie.”

Rookstopcursus

Het Sociaal Huis start in september een rookstopcursus van 8 sessies, met op 6 september een vrijblijvende infosessie.

Deze cursus richt zich vooral op mensen in een kwetsbare situatie. Voor hen zijn er namelijk meer sociale en financiële drempels om professionele hulp te zoeken bij rookstop.

Praktisch
Gratis en vrijblijvende infosessie: maandag 6 september 2021 om 18 uur.
Eerste sessie van rookstopcursus: maandag 20 september 2021 van 18 uur tot 19.30 uur.
Locatie: Sociaal Huis, Burchtstraat 46 Ninove.
Inschrijven: welzijn@sociaalhuisninove.be of 054-50 50 50.

Bron: Ninove wil rookvrije stad zijn

Rookvrij opgroeien: Zuidoost Hageland geeft het voorbeeld

In regio Zuidoost Hageland zetten ze grote stappen richting een rookvrije samenleving. Vijf gemeenten bundelden de krachten en beslisten om hun inwoners aan te moedigen om kinderen en jongeren rookvrij te laten opgroeien. Intergemeentelijke preventiewerker Wouter Buelens begeleidde de gemeentes in hun traject: “We wilden laagdrempelig beginnen met…
Lees volledig artikel

Stad Zottegem zet mooie stappen richting Generatie Rookvrij

“Kinderen onbezorgd laten spelen, sporten en ravotten is iets waar we in Zottegem naar streven! Sport- en speelterreintjes zijn dé locaties bij uitstek waar kinderen en jongeren samenkomen om zich uit te leven en een beetje baas te zijn.” zegt Maaike Van de Vijver, Jeugdconsultent bij Stad Zottegem. De stad besloot om zich in 2019 als eerste…
Lees volledig artikel

Aalst gaat voor rookvrije generatie: “Speelterreinen, lagere scholen en ziekenhuizen rookvrij”

Aalst zet de schouders onder Generatie Rookvrij en maakt nu ook alle speelterreinen, lagere scholen en ziekenhuizen rookvrij. Gezonde Stad Aalst, het A.S.Z. (Aalst, Wetteren, Geraardsbergen) en OLV Ziekenhuis (Aalst, Asse, Ninove), het Vlaams Instituut Gezond Leven en Logo Dender vzw bundelen hun krachten voor een Rookvrije Generatie in Aalst. …
Lees volledig artikel