Leuven maakt meer dan 100 speelterreinen rookvrij: "Zien roken, doet roken"

Leuven maakt meer dan 100 speelterreinen rookvrij: "Zien roken, doet roken"

19 May 2022

De stad Leuven gaat meer dan 100 openbare speel- en sportterreinen rookvrij maken. Ook elektronische sigaretten zullen niet langer mogen vanaf 30 juni. “We moeten het goede voorbeeld geven aan de kinderen en jongeren", klinkt het bij de bevoegde schepen.

In 2021 ondertekende de stad Leuven het charter “alliantie voor een rookvrije samenleving” om de sportterreinen aan de Leuvense sportclubs rookvrij te maken. Maar de stad gaat nu een stap verder en maakt ook alle Leuvense speeltuinen en sportveldjes rookvrij, en dat zijn er toch meer dan 100.

“Zien roken, doet roken. Dat is wetenschappelijke bevestigd”, zegt schepen van Zorg en Welzijn Bieke Verlinden (Vooruit). “Dit past helemaal in het actieplan van “Generatie Rookvrij”. We dragen allemaal een voorbeeldrol ten opzichte van onze kinderen en jongeren. De rookvrije speeltuinen en sportveldjes helpen het goede voorbeeld te geven voor de volgende generatie in de hoop dat die rookvrij zal zijn.”

Kinderen vragende partij

Kinderen en jongeren zijn trouwens vragende partij. In Leuven hebben ze een stem en zo lieten ze het beleid weten dat zij een “gezonder Leuven” willen. “De voorbije jaren kregen we van hen regelmatig de vraag om de speelterreinen rookvrij te maken”, vertelt schepen van Jeugd Dirk Vansina (CD&V). “We zijn dan ook enorm blij dat we op die vraag kunnen ingaan.”

Volgende week beslist de Leuvense gemeenteraad over een wijziging van het politiereglement om (elektronisch) roken te verbieden in speeltuinen en sportveldjes. Dat zal gelden vanaf 30 juni.

Bron: VRT

Alle stedelijke sportinfrastructuur rookvrij vanaf september: “We gaan clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld”

De stad gaat een rookverbod invoeren in alle stedelijke sportinfrastructuur. Vanaf september zou de sigaret geweerd worden. Roken kan dan enkel nog in aparte rookzones, zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters. Er liepen al proefprojecten in sportcentrum Wilrijkse Plein, Park Spoor Noord en de Rode Loop in Merksem, maar dit najaar worden…
Lees volledig artikel

De Generatie Rookvrij-community groeit: ontdek het jaarverslag 2020-2021

De voorbije twee jaar waren bijzonder voor Generatie Rookvrij. Corona bracht onzekerheden en uitdagingen met zich mee en geplande activiteiten moesten in allerijl aangepast worden. Toch behaalden we dankzij onze vele partners geweldige resultaten. Samen blikken we in ons gloednieuw jaarverslag 2020-2021 terug op twee succesvolle jaren. Lees je…
Lees volledig artikel

Kempense gemeenten maken werk van eerste rookvrije generatie op Werelddag zonder Tabak

In België beginnen elke week honderden jongeren met roken. Aan de basis hiervan ligt: zien roken, doet roken. Ook de Kempische gemeenten hebben deze boodschap begrepen en zetten in 2022 verder in op het rookvrij maken van schoolomgevingen en speel- en sportterreinen. 'Ik blaas liever bellen dan rook'! Met die slogan hebben kinderen de afgelopen…
Lees volledig artikel