Leuven maakt meer dan 100 speelterreinen rookvrij: "Zien roken, doet roken"

Leuven maakt meer dan 100 speelterreinen rookvrij: "Zien roken, doet roken"

19 May 2022

De stad Leuven gaat meer dan 100 openbare speel- en sportterreinen rookvrij maken. Ook elektronische sigaretten zullen niet langer mogen vanaf 30 juni. “We moeten het goede voorbeeld geven aan de kinderen en jongeren", klinkt het bij de bevoegde schepen.

In 2021 ondertekende de stad Leuven het charter “alliantie voor een rookvrije samenleving” om de sportterreinen aan de Leuvense sportclubs rookvrij te maken. Maar de stad gaat nu een stap verder en maakt ook alle Leuvense speeltuinen en sportveldjes rookvrij, en dat zijn er toch meer dan 100.

“Zien roken, doet roken. Dat is wetenschappelijke bevestigd”, zegt schepen van Zorg en Welzijn Bieke Verlinden (Vooruit). “Dit past helemaal in het actieplan van “Generatie Rookvrij”. We dragen allemaal een voorbeeldrol ten opzichte van onze kinderen en jongeren. De rookvrije speeltuinen en sportveldjes helpen het goede voorbeeld te geven voor de volgende generatie in de hoop dat die rookvrij zal zijn.”

Kinderen vragende partij

Kinderen en jongeren zijn trouwens vragende partij. In Leuven hebben ze een stem en zo lieten ze het beleid weten dat zij een “gezonder Leuven” willen. “De voorbije jaren kregen we van hen regelmatig de vraag om de speelterreinen rookvrij te maken”, vertelt schepen van Jeugd Dirk Vansina (CD&V). “We zijn dan ook enorm blij dat we op die vraag kunnen ingaan.”

Volgende week beslist de Leuvense gemeenteraad over een wijziging van het politiereglement om (elektronisch) roken te verbieden in speeltuinen en sportveldjes. Dat zal gelden vanaf 30 juni.

Bron: VRT

Recreatiedomeinen Oost-Vlaanderen Rookvrij sinds 1 januari

Fantastisch nieuws uit Oost-Vlaanderen! De Provincie zette het jaar goed in met een nieuwe rookvrije maatregel. Het bestaande reglement van de provinciale recreatiedomeinen werd uitgebreid, waardoor die nu allemaal rookvrij zijn. Roken en vapen is enkel nog toegestaan in de daarvoor aangeduide zones. Met deze maatregel beschermt Provincie Oost-…
Lees volledig artikel

Generatie Rookvrij: omdat kinderen recht hebben op een gezonde start in het leven

Het aantal rokers mag de voorbije decennia dan zijn afgenomen, toch rookt nog steeds één Belg op de vijf (19,4% rokers in de Belgische bevolking van 15+, waarvan 15,4% dagelijkse rokers). De campagne Generatie Rookvrij, een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving, wil tegen 2037 een eerste rookvrije generatie in België…
Lees volledig artikel

Stoppen met roken als goed voornemen: hoe pak je dat aan?

Een nieuw jaar, dat betekent voor veel mensen goede voornemens maken. Stoppen met roken is één van de voornemens die vaak op het lijstje staat. Met dit artikel willen we iedereen die het nieuwe jaar rookvrij wil inzetten een duwtje in de goede richting geven. De voordelen van stoppen met roken Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je…
Lees volledig artikel