Leopoldsburg: Kinderen roepen op om niet meer te roken

Leopoldsburg: Kinderen roepen op om niet meer te roken

28 February 2020

"In Leopoldsburg willen wij het beste voor onze kinderen. Daarom willen we zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Denk aan plaatsen als de speeltuin, het voetbalveld, het recreatiedomein... Op al die plaatsen staan borden die vragen om niet te roken", vertelt schepen Eric Coenen.

Nu zijn er ook bij de publieksingangen van alle gemeentelijke gebouwen rookvrije zones gecreëerd, zodat je niet meer door de tabaksrook zou moeten om in zo'n gebouw binnen te gaan.

"Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder. Als kinderen en jongeren andere jongeren of volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving."

"Toch wordt er vandaag op veel plekken waar kinderen en jongeren komen, nog steeds gerookt. Jong en oud, rokers en niet-rokers, met z'n allen kunnen we daar verandering in brengen. Als rookvrij de norm wordt, zullen onze kinderen en jongeren weerbaarder worden en minder snel geneigd zijn zelf een sigaret op te steken. Het beschermt hen tegen tabaksverslaving. De nadruk wordt gelegd op sensibiliseren en niet op verbieden. We rekenen dan ook op het begrip en de medewerking van de rokers."

In april 2019 maakte gemeente Leopoldsburg reeds alle gemeentelijke speel- en sportterreinen rookvrij. Nu zijn ook aan alle publieksingangen van gemeentelijke gebouwen rookvrije zones voorzien. Het personeel dat er werkt, zal het goede voorbeeld geven en zelf niet meer bij de publieksingangen roken. 

Kinderen in Leopoldsburg roepen op om niet meer te roken

 

Kinderen in Leopoldsburg roepen op om niet meer te roken

 

Bron: Limburgnieuws - "Kinderen roepen op om niet meer te roken" (27/02/20)

Aalst maakt haar sportterreinen rookvrij

Roken en sporten passen niet samen. Daar zijn ze in Aalst rotsvast van overtuigd. Op 31 januari 2020 maakte de stad al haar sportterreinen rookvrij. Redenen genoeg voor Gezond Leven om eens af te zakken naar de carnavalsstad. We gingen er praten met Hannah Verdoodt, commercieel coördinator van Aalst Sport, een autonoom gemeentebedrijf dat 7…
Lees volledig artikel

Geen bellenblaasactie in 2020

We hebben lang gezocht naar alternatieve formules en de corona-omstandigheden afgewacht. Maar omdat gezondheid onze absolute prioriteit nummer één blijft, is beslist om dit jaar geen bellen te blazen en wordt de bellenblaasactie uitgesteld naar de volgende Werelddag zonder Tabak op 31 mei 2021.  De Internationale Dag van de Rechten van het Kind (…
Lees volledig artikel

Eeklo gaat voor rookvrije zones aan schoolpoorten: “Zien roken, doet roken! Dus beter niet aan scholen”

Eeklo investeert in rookvrije zones aan de schoolpoorten in de stad. Aan scholen die meestappen in het project, wordt een dikke rode lijn geschilderd met de boodschap ‘rookvrije zone’. Aan de volgende scholen zal je deze markeringen zien: College ten Doorn, Kiempunt Campus Eeklo, de GO! Basisscholen De Tandem en het Droomschip, GO! Atheneum en…
Lees volledig artikel