Leopoldsburg rookvrij

Leopoldsburg gaat voor eerste rookvrije generatie

03 May 2019

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Confronterend, niet? Daarom steunt Leopoldsburg 'Generatie Rookvrij'. 'Generatie Rookvrij' wil een brede beweging opstarten met mensen en organisaties die ijveren voor een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Een samenleving waarin we kinderen en jongeren beschermen tegen de verleiding om te beginnen roken en verslaafd te geraken. Het doel? Een eerste rookvrije generatie creëren. Want kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien.

Waarom?
Kinderen en jongeren spiegelen zich aan hun voorbeelden. Ze kopiëren gedrag. Als kinderen of jongeren (jong)volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving. Zien roken, doet roken. Daarom wil 'Generatie Rookvrij' zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Zo wordt rookvrij de nieuwe norm. Dat maakt hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Het is een strategie die er mee voor zorgt dat kinderen en jongeren van de sigaret afblijven.

Ook meeroken is ongezond
De gezondheidsschade door passief roken is veel groter in binnenruimtes dan in de buitenlucht. Toch mogen we ook het effect van  sigarettenrook in de buitenlucht niet onderschatten. Wanneer kinderen of jongeren zich op een korte afstand van een brandende sigaret bevinden - denk aan een druk stadion of een terras - kan dit hun gezondheid schaden.

Leopoldsburg geeft het goede voorbeeld
Een gezonde omgeving voor kinderen vindt het gemeentebestuur belangrijk. Speel- en sportterreinen kunnen een sterke voorbeeldrol vervullen, net omdat ze kindvriendelijke plaatsen zijn. In het kader van 'Generatie Rookvrij' wil onze gemeente daarom de speeltuintjes en de sportterreinen rookvrij maken. Er wordt aan rokers gevraagd om op deze kindvriendelijke plaatsen niet meer te roken.
Bovendien zal er aan de publieksingangen van de gemeentelijke gebouwen een rookvrije zone gecreëerd worden. Het personeel dat er werkt, zal het goede voorbeeld geven en zelf niet meer bij de publieksingangen roken.

De nadruk wordt gelegd op sensibiliseren en niet op verbieden. We rekenen dan ook op het begrip en de medewerking van de rokers. Er zullen bovendien ambassadeurs aangesteld worden om deze boodschap mee uit te dragen bij de rokers en er zullen ook
rookstopcursussen aangeboden worden.

Een veiligere en aangenamere omgeving
Rookvrije omgevingen zijn plaatsen waar kinderen en jongeren zich veilig en gezond kunnen amuseren: weg met de vieze rook, weg ook met het risico op brandwonden of peuken die door kinderen worden opgepakt en in de mond gestopt. Vrienden ontmoeten, samen ravotten en sporten is veel fijner in een rookvrije omgeving.
Op 24 april 2019 erd de actie ‘Generatie Rookvrij’ gelanceerd tijdens de Buitenspeeldag. Samen met de aanwezige kinderen en ouders, de burgemeester, de kinderburgemeester en Kom op tegen Kanker werd het eerste bord van ‘Generatie Rookvrij’ onthuld. De gemeente zal deze borden voorzien op alle eigen speel- en sportterreinen.

 

Praktisch

Tussen nu en half mei krijgt elke speeltuin en sportterrein een bord van Generatie Rookvrij”, vertelt Ben Colaers, medewerker van Leopoldsburg. “In het lokale infoblad werd al uitgebreid informatie gegeven zodat iedereen op de hoogte is. Daarnaast krijgen de medewerkers die op de terreinen werken een opleiding over hoe ze op een positieve manier het verhaal van Generatie Rookvrij kunnen overbrengen aan rokende bezoekers. Via de lokale buurtwerking worden ambassadeurs opgeleid zodat al de buurten betrokken zijn. En last but not least zijn ook onze scholen belangrijke partners in het project. Zij worden aangemoedigd om de borden van Generatie Rookvrij op te hangen en er actief mee aan de slag te gaan.

Generatie Rookvrij wenst Leopoldsburg van harte proficiat met dit knappe initiatief

Coronamaatregelen: nieuwe datum voor Bellenblaasactie Generatie Rookvrij

Ingediend door admin, 27 mei 2020
Naar aanleiding van het coronavirus heeft Generatie Rookvrij beslist om de bellenblaasactie te verplaatsen naar een later moment in het najaar. De bellenblaasactie zal uitzonderlijk dit jaar niet plaatsvinden in de week van Werelddag zonder Tabak (zondag 31 mei) maar in de week van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind (vrijdag 20…
Lees volledig artikel

Leopoldsburg: Kinderen roepen op om niet meer te roken

Ingediend door cschlammes, 28 februari 2020
"In Leopoldsburg willen wij het beste voor onze kinderen. Daarom willen we zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Denk aan plaatsen als de speeltuin, het voetbalveld, het recreatiedomein... Op al die plaatsen staan borden die vragen om niet te roken", vertelt schepen Eric Coenen. Nu zijn er ook bij de…
Lees volledig artikel

Aalst gaat voluit voor rookvrije speel- en sportterreinen

Ingediend door cschlammes, 30 januari 2020
Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Net daarom wil Aalst Generatie Rookvrij steunen en meewerken aan rookvrije omgevingen waar kinderen en jongeren vaak samenkomen. Dit initiatief komt op vraag van Stichting tegen Kanker en Levensloop. Aalst Sport start samen met andere stadsdiensten een actieplan voor rookvrije speel- en…
Lees volledig artikel