Leopoldsburg rookvrij

Leopoldsburg gaat voor eerste rookvrije generatie

Ingediend door Kurt Annendijck, 03 May 2019

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Confronterend, niet? Daarom steunt Leopoldsburg 'Generatie Rookvrij'. 'Generatie Rookvrij' wil een brede beweging opstarten met mensen en organisaties die ijveren voor een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Een samenleving waarin we kinderen en jongeren beschermen tegen de verleiding om te beginnen roken en verslaafd te geraken. Het doel? Een eerste rookvrije generatie creëren. Want kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien.

Waarom?
Kinderen en jongeren spiegelen zich aan hun voorbeelden. Ze kopiëren gedrag. Als kinderen of jongeren (jong)volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving. Zien roken, doet roken. Daarom wil 'Generatie Rookvrij' zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Zo wordt rookvrij de nieuwe norm. Dat maakt hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Het is een strategie die er mee voor zorgt dat kinderen en jongeren van de sigaret afblijven.

Ook meeroken is ongezond
De gezondheidsschade door passief roken is veel groter in binnenruimtes dan in de buitenlucht. Toch mogen we ook het effect van  sigarettenrook in de buitenlucht niet onderschatten. Wanneer kinderen of jongeren zich op een korte afstand van een brandende sigaret bevinden - denk aan een druk stadion of een terras - kan dit hun gezondheid schaden.

Leopoldsburg geeft het goede voorbeeld
Een gezonde omgeving voor kinderen vindt het gemeentebestuur belangrijk. Speel- en sportterreinen kunnen een sterke voorbeeldrol vervullen, net omdat ze kindvriendelijke plaatsen zijn. In het kader van 'Generatie Rookvrij' wil onze gemeente daarom de speeltuintjes en de sportterreinen rookvrij maken. Er wordt aan rokers gevraagd om op deze kindvriendelijke plaatsen niet meer te roken.
Bovendien zal er aan de publieksingangen van de gemeentelijke gebouwen een rookvrije zone gecreëerd worden. Het personeel dat er werkt, zal het goede voorbeeld geven en zelf niet meer bij de publieksingangen roken.

De nadruk wordt gelegd op sensibiliseren en niet op verbieden. We rekenen dan ook op het begrip en de medewerking van de rokers. Er zullen bovendien ambassadeurs aangesteld worden om deze boodschap mee uit te dragen bij de rokers en er zullen ook
rookstopcursussen aangeboden worden.

Een veiligere en aangenamere omgeving
Rookvrije omgevingen zijn plaatsen waar kinderen en jongeren zich veilig en gezond kunnen amuseren: weg met de vieze rook, weg ook met het risico op brandwonden of peuken die door kinderen worden opgepakt en in de mond gestopt. Vrienden ontmoeten, samen ravotten en sporten is veel fijner in een rookvrije omgeving.
Op 24 april 2019 erd de actie ‘Generatie Rookvrij’ gelanceerd tijdens de Buitenspeeldag. Samen met de aanwezige kinderen en ouders, de burgemeester, de kinderburgemeester en Kom op tegen Kanker werd het eerste bord van ‘Generatie Rookvrij’ onthuld. De gemeente zal deze borden voorzien op alle eigen speel- en sportterreinen.

 

Praktisch

Tussen nu en half mei krijgt elke speeltuin en sportterrein een bord van Generatie Rookvrij”, vertelt Ben Colaers, medewerker van Leopoldsburg. “In het lokale infoblad werd al uitgebreid informatie gegeven zodat iedereen op de hoogte is. Daarnaast krijgen de medewerkers die op de terreinen werken een opleiding over hoe ze op een positieve manier het verhaal van Generatie Rookvrij kunnen overbrengen aan rokende bezoekers. Via de lokale buurtwerking worden ambassadeurs opgeleid zodat al de buurten betrokken zijn. En last but not least zijn ook onze scholen belangrijke partners in het project. Zij worden aangemoedigd om de borden van Generatie Rookvrij op te hangen en er actief mee aan de slag te gaan.

Generatie Rookvrij wenst Leopoldsburg van harte proficiat met dit knappe initiatief

Zeebrugge krijgt rookvrije strandzone

Ingediend door mieke, 09 juli 2019
Stad Brugge wil een proper strand met gezonde lucht deze zomer in Zeebrugge, en koppelt daar verschillende acties aan vast. Burgemeester Dirk De fauw: “De meest opmerkelijke actie is zonder twijfel het voorzien van een rookvrije strandzone gedurende het zomerseizoen. Zo wordt in de hele zone rond het openbare Badengebouw, het sportstrand en de…
Lees volledig artikel

Het strand van Oostende...Rookvrij!

Ingediend door mieke, 21 juni 2019
Ga jij binnenkort naar de zee? In Oostende kan je in de zomermaanden vertoeven op een rookvrij strand. En dat is niet alles, want de stad wil ook elke avond een heuse opruimactie aan zee organiseren.  ‘Het Nieuwe Strand’, daar kun je deze zomer heerlijk zonnen, zandkastelen bouwen of plonzen in de zee zonder sigarettenrook om je heen. De stad…
Lees volledig artikel

Gemeente Sint-Katelijne-Waver wil geen sigaretten meer zien tijdens sport- en speelevenementen

Ingediend door mieke, 21 juni 2019
Het lokaal bestuur van Sint-Katelijne-Waver schaart zich achter ‘Generatie rookvrij’. Zo engageert het zich om jongeren te laten opgroeien in een rookvrije omgeving. Concreet wil het gemeentebestuur ervoor zorgen dat tegen eind volgend jaar op alle gemeentelijke speel- en sportterreinen en speel- en sportevenementen geen sigaret meer te zien of te…
Lees volledig artikel