Leopoldsburg rookvrij

Leopoldsburg gaat voor eerste rookvrije generatie

Ingediend door Kurt Annendijck, 03 May 2019

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Confronterend, niet? Daarom steunt Leopoldsburg 'Generatie Rookvrij'. 'Generatie Rookvrij' wil een brede beweging opstarten met mensen en organisaties die ijveren voor een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Een samenleving waarin we kinderen en jongeren beschermen tegen de verleiding om te beginnen roken en verslaafd te geraken. Het doel? Een eerste rookvrije generatie creëren. Want kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien.

Waarom?
Kinderen en jongeren spiegelen zich aan hun voorbeelden. Ze kopiëren gedrag. Als kinderen of jongeren (jong)volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving. Zien roken, doet roken. Daarom wil 'Generatie Rookvrij' zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Zo wordt rookvrij de nieuwe norm. Dat maakt hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Het is een strategie die er mee voor zorgt dat kinderen en jongeren van de sigaret afblijven.

Ook meeroken is ongezond
De gezondheidsschade door passief roken is veel groter in binnenruimtes dan in de buitenlucht. Toch mogen we ook het effect van  sigarettenrook in de buitenlucht niet onderschatten. Wanneer kinderen of jongeren zich op een korte afstand van een brandende sigaret bevinden - denk aan een druk stadion of een terras - kan dit hun gezondheid schaden.

Leopoldsburg geeft het goede voorbeeld
Een gezonde omgeving voor kinderen vindt het gemeentebestuur belangrijk. Speel- en sportterreinen kunnen een sterke voorbeeldrol vervullen, net omdat ze kindvriendelijke plaatsen zijn. In het kader van 'Generatie Rookvrij' wil onze gemeente daarom de speeltuintjes en de sportterreinen rookvrij maken. Er wordt aan rokers gevraagd om op deze kindvriendelijke plaatsen niet meer te roken.
Bovendien zal er aan de publieksingangen van de gemeentelijke gebouwen een rookvrije zone gecreëerd worden. Het personeel dat er werkt, zal het goede voorbeeld geven en zelf niet meer bij de publieksingangen roken.

De nadruk wordt gelegd op sensibiliseren en niet op verbieden. We rekenen dan ook op het begrip en de medewerking van de rokers. Er zullen bovendien ambassadeurs aangesteld worden om deze boodschap mee uit te dragen bij de rokers en er zullen ook
rookstopcursussen aangeboden worden.

Een veiligere en aangenamere omgeving
Rookvrije omgevingen zijn plaatsen waar kinderen en jongeren zich veilig en gezond kunnen amuseren: weg met de vieze rook, weg ook met het risico op brandwonden of peuken die door kinderen worden opgepakt en in de mond gestopt. Vrienden ontmoeten, samen ravotten en sporten is veel fijner in een rookvrije omgeving.
Op 24 april 2019 erd de actie ‘Generatie Rookvrij’ gelanceerd tijdens de Buitenspeeldag. Samen met de aanwezige kinderen en ouders, de burgemeester, de kinderburgemeester en Kom op tegen Kanker werd het eerste bord van ‘Generatie Rookvrij’ onthuld. De gemeente zal deze borden voorzien op alle eigen speel- en sportterreinen.

 

Praktisch

Tussen nu en half mei krijgt elke speeltuin en sportterrein een bord van Generatie Rookvrij”, vertelt Ben Colaers, medewerker van Leopoldsburg. “In het lokale infoblad werd al uitgebreid informatie gegeven zodat iedereen op de hoogte is. Daarnaast krijgen de medewerkers die op de terreinen werken een opleiding over hoe ze op een positieve manier het verhaal van Generatie Rookvrij kunnen overbrengen aan rokende bezoekers. Via de lokale buurtwerking worden ambassadeurs opgeleid zodat al de buurten betrokken zijn. En last but not least zijn ook onze scholen belangrijke partners in het project. Zij worden aangemoedigd om de borden van Generatie Rookvrij op te hangen en er actief mee aan de slag te gaan.

Generatie Rookvrij wenst Leopoldsburg van harte proficiat met dit knappe initiatief

Schepencollege Lebbeke maakt buitenterreinen sportcentrum rookvrij

Ingediend door mieke, 24 mei 2019
Al vijftien jaar mag er niet meer gerookt worden in publieke ruimtes, dus ook niet in het sportcentrum. Het college van burgemeester en schepenen besliste nu ook om de buitenterreinen rookvrij te maken, wel met uitzondering van afgebakende zones aan de kantines. "De beslissing komt er in het kader van de actie 'Generatie rookvrij', een initiatief…
Lees volledig artikel

Wij blazen liever bellen dan rook!

Ingediend door mieke, 22 mei 2019
Net als vorig jaar plant Generatie Rookvrij een bellenblaasactie in het kader van de Werelddag zonder Tabak (31 mei 2019). De actie is dit keer gericht op speeltuinen in de buurt van scholen. Met de slogan ‘Ik blaas liever bellen dan rook’ roepen kinderen uit de eerste leerjaren (6-9 jaar) op die speeltuintjes, waar zij vaak komen spelen, rookvrij…
Lees volledig artikel

Roken als belangrijk thema op school

Ingediend door danielle, 03 mei 2019
Flink wat Vlaamse jongeren roken omdat ze geloven dat het helpt tegen stress, één sigaret geen kwaad kan of e-sigaretten gezond zijn. Allemaal onzin. Met het gloednieuwe project 'Bullshit Free Generation' wil het Vlaams Instituut Gezond Leven, ondersteund door Generatie Rookvrij, alle secundaire scholen in Vlaanderen oproepen en uitdagen om komaf…
Lees volledig artikel