Krachtbalclub ‘t Klaverken gaat helemaal voor rookvrij

Krachtbalclub ‘t Klaverken gaat helemaal voor rookvrij

06 November 2020

Een rookvrij sportterrein. Dát klinkt als een gezonde omgeving om te sporten. En krachtbalclub ’t Klaverken uit Buggenhout weet er alles over. Want deze ploeg speelt al twee jaar op een volledig rookvrij terrein. We gingen praten met clubbestuurslid Timo Van Gucht om te horen hoe zij dat allemaal voor elkaar hebben gekregen.

De stap naar een rookvrij sportterrein was voor de club een evidentie. Rokende toeschouwers zorgden vaak voor ergernissen tijdens de match. En verschillende leden vroegen de club om daar iets aan te doen. “Het bestuur staat altijd open voor initiatieven die onze gezondheid ten goede komen en ons imago verbeteren. Een rookvrij sportterrein past ook volledig bij onze waarden”, vertelt Timo.

All-in gaan om te winnen

Eens de club beslist had om rookvrij te worden, werkte het bestuur een concreet plan uit. Ze gingen aanvankelijk voor de geleidelijke aanpak: ze zouden in verschillende fasen werken, over een heel jaar. Met als allereerste stap: de terreinen op vrijdagavond rookvrij maken. Want dan traint de jeugd. “We hebben de nieuwe afspraken gemaakt vóór het seizoen officieel startte. Zo kon iedereen eraan wennen. We kregen zoveel positieve reacties en de leden waren zo enthousiast dat we al na een half jaar onmiddellijk all-in gegaan zijn. Toen al konden we officieel spreken van een rookvrij sportterrein, véél sneller dan we eerst dachten dus.”

Om de beslissing kracht bij te zetten, communiceerde ’t Klaverken de afspraken rond de rookvrije terreinen via hun website en sociale media. Om ook externe bezoekers hiervan op de hoogte te brengen, lieten ze banners ontwerpen met het logo van Generatie Rookvrij en de duidelijke boodschap ‘rookvrije zone’. “Omdat onze leden en het bestuur zo fel overtuigd zijn van onze rookvrije terreinen, zijn ook de nieuwe leden gemotiveerd om zich aan ons rookbeleid te houden.”

Overtreden van de spelregels

Omdat de hele club dezelfde visie deelt, heerst er een écht groepsgevoel. En de hele groep neemt dan ook zijn verantwoordelijkheid in het aanspreken van personen die zich niet aan de afspraken houden. Er is een rookpaal achter het clublokaal waar de mensen die willen roken altijd terechtkunnen. “Zo verkleinen we de kans dat er peuken rondslingeren op en rond het terrein van de weinigen die toch roken.”


"We raden elke club aan om de beslissing te nemen en je niet te laten afschrikken door de mogelijke weerstand waar je op kan botsen. Een rookvrij sportterrein is het meer dan waard.”

Timo Van Gucht, clubbestuurslid van krachtbalclub ‘t Klaverken

Van evaluatie tot automatisatie

Omdat het bestuur zo goed en nauw samenwerkt, kunnen ze kort op de bal spelen wanneer er iets aangepast moet worden. Voor het behoud van hun rookvrije terrein verloopt momenteel alles vlekkeloos. “We zullen een paar jaar moeten werken om het rookvrije terrein in leven te houden. En we zullen bijpassen als dat nodig blijkt, maar uiteindelijk wordt het wel een automatisme. Over een paar jaar zullen we geen inspanningen meer moeten doen, want dan zijn de afspraken ingeburgerd.” Ze hopen een voorbeeld te zijn voor andere krachtbalclubs zodat ze ook bij wedstrijden op verplaatsing kunnen genieten van de vele voordelen om te spelen op een rookvrij terrein.

Timo’s gouden tip

“Denk niet te veel na, hak de knoop door en doe het gewoon. Als je beslist hebt om je terrein rookvrij te maken, kan je dat nog altijd stap voor stap aanpakken. Of je kan gaan voor één grote stap. Elke sportclub beslist daar natuurlijk zelf over. Maar we raden elke club aan om de beslissing te nemen en je niet te laten afschrikken door de mogelijke weerstand waar je op kan botsen. Een rookvrij sportterrein is het meer dan waard.”

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven

Doe mee met onze online campagne!

Spelende kinderen en roken gaan niet samen. En sportende kinderen en roken evenmin! Toch wordt er nog op plaatsen waar veel kinderen komen gerookt. Nu de lente met rasse schreden nadert en kinderen weer kunnen genieten van het stralend zonnetje en buiten spelen, is dit een ideaal moment om hier verandering in te brengen! Met een nieuwe campagne…
Lees volledig artikel

Nieuwe campagne Generatie Rookvrij “ Wij willen rookvrij spelen en sporten! ”

Spelende kinderen en roken gaan niet samen. En sportende kinderen en roken evenmin! Toch wordt er nog op plaatsen waar veel kinderen komen gerookt. Nu de lente voor de deur staat, kunnen kinderen binnenkort eindelijk weer buiten spelen en ravotten. Met een nieuwe campagne wil Generatie Rookvrij speelterreinen, sportclubs en jeugdbewegingen…
Lees volledig artikel

Jeugdbewegingen gaan voor rookvrij: FOS De Havik uit De Pinte vertelt

Niets leuker dan ravotten in de jeugdbeweging, toch? En als leiding de kinderen een geweldige tijd bezorgen? Voor FOS Open Scouting De Havik hoort roken daar niet bij. FOS De Havik heeft vandaag een rookvrij terrein en daar zijn ze ontzettend blij mee én trots op. David Lenaerts, voorzitter van het ondersteund comité, legt ons uit waarom.…
Lees volledig artikel