Kinderen spelen voortaan rookvrij op alle speelterreinen in Aarschot: “We bouwen dus verder aan een rookvrije generatie en een maatschappij waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien”

Kinderen spelen voortaan rookvrij op alle speelterreinen in Aarschot: “We bouwen dus verder aan een rookvrije generatie en een maatschappij waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien”

03 December 2021

Zien roken, doet roken. Kinderen kopiëren het gedrag van volwassenen. Helaas wordt er vandaag de dag nog gerookt in het bijzijn van kinderen. De stad Aarschot vindt het belangrijk dat kinderen in een rookvrije omgeving kunnen spelen. Daarom maakt ze nu alle speelterreinen in Aarschot en de deelgemeenten rookvrij.

Generatie Rookvrij is een brede beweging van burgers en organisaties die streven naar een rookvrije samenleving. Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien, menen ze. Eén simpele reden: zien roken, doet roken. Generatie Rookvrij wil daarom elk kind, geboren vanaf 2019, rookvrij laten opgroeien. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en kinderen een andere norm over roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Generatie Rookvrij wil daarom zoveel mogelijk plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen, rookvrij maken. Denk aan speeltuintjes, sportterreinen, jeugdorganisaties en kinderboerderijen.

Rookvrije speelterreinen in Aarschot

Burgemeester Gwendolyn Rutten: “We zetten mee onze schouders onder het project ‘Generatie Rookvrij’. Rookvrij betekent dat we onze inwoners op die locaties bewust maken van de aanwezigheid van kinderen en hen vragen om niet in het bijzijn of het zicht van kinderen te roken”, vertelt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD).

In de zomer van 2019 maakten ze Speeltuin Bekaf al rookvrij. In het voorjaar van 2021 volgden nog enkele speelterreinen en publieke plaatsen: Stapsteen in Rillaar, ’t Bijenspoor in Ourodenberg, Huis Verdonk in Langdorp, L. Verlindenplein in Gelrode, Museumtuin in Aarschot-centrum, Fabiolaplein in Aarschot-centrum, sporthal op de Demervallei en het stadhuis.

“Na een positieve evaluatie willen we nog een stapje verder gaan. Vorige zaterdag was het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. We grijpen dit moment graag aan om vanaf nu àlle speelterreinen op ons grondgebied rookvrij te maken. Ook de zone voor de bibliotheek en het museum maken we rookvrij. We bouwen dus verder aan een rookvrije generatie en een maatschappij waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien.”

Om alle speelterreinen in Aarschot en de deelgemeenten rookvrij te maken sloeg stad Aarschot de handen in elkaar met de dienst Samenleven, jeugdcentrum De Klinker, de Welzijnsraad en Logo Oost-Brabant.

Kinderraad enthousiast over rookvrije speelterreinen

“Ook onze kinderraad kan zich vinden in het project ‘Generatie Rookvrij’. De kinderraad is een raad van kinderen uit verschillende Aarschotse basisscholen. Zij werken aan het thema milieu. Een rookvrije omgeving zorgt voor een gezonde omgeving, maar ook voor minder peuken en dus minder afval”, sluit schepen van Jeugd Geert Schellens af (Vooruit). 

Meer info over Generatie Rookvrij in Aarschot? www.aarschot.be/generatie-rookvrij 

Bron: Het Laatste Nieuws

Opnieuw 3 Leuvense sportclubs rookvrij: "Roken wordt iets van het verleden"

De atletiekclub van Leuven en de voetbalploegen van Wijgmaal en Kessel-Lo zijn vanaf nu rookvrije sportclubs, dat wil zeggen dat het op en langs de terreinen verboden is om sigaretten of elektronische sigaretten te gebruiken. Ze volgen daarmee het voorbeeld van 3 andere Leuvense sportclubs: de rugbyploeg, de korfbalploeg en het jeugdvoetbalcentrum…
Lees volledig artikel

7 tips voor rookvrije speelomgevingen

Rookvrije speelplekken – denk bijvoorbeeld aan speeltuinen, recreatiedomeinen of een buitenzwembad - ,   zorgen er mee voor dat kinderen en jongeren in gezonde en veilige omgevingen kunnen opgroeien. Door jouw terreinen rookvrij te maken, gaan kinderen en jongeren op termijn roken minder normaal en aantrekkelijk vinden . En dat verkleint de kans…
Lees volledig artikel

Een rookvrije speeltuin: 5 voordelen

79% van de Belgen is voorstander van geheel rookvrije speelterreinen. Logisch, want kinderen horen in veilige en gezonde omgevingen te spelen. Maar wist je ook dat rookvrije speelterreinen kinderen weerbaar maken om later zélf niet te gaan roken? En dat is nog niet alles! Rookvrije speeltuinen hebben namelijk nog massa’s andere voordelen. We…
Lees volledig artikel