Kinderen spelen voortaan rookvrij op alle speelterreinen in Aarschot: “We bouwen dus verder aan een rookvrije generatie en een maatschappij waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien”

Kinderen spelen voortaan rookvrij op alle speelterreinen in Aarschot: “We bouwen dus verder aan een rookvrije generatie en een maatschappij waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien”

03 December 2021

Zien roken, doet roken. Kinderen kopiëren het gedrag van volwassenen. Helaas wordt er vandaag de dag nog gerookt in het bijzijn van kinderen. De stad Aarschot vindt het belangrijk dat kinderen in een rookvrije omgeving kunnen spelen. Daarom maakt ze nu alle speelterreinen in Aarschot en de deelgemeenten rookvrij.

Generatie Rookvrij is een brede beweging van burgers en organisaties die streven naar een rookvrije samenleving. Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien, menen ze. Eén simpele reden: zien roken, doet roken. Generatie Rookvrij wil daarom elk kind, geboren vanaf 2019, rookvrij laten opgroeien. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en kinderen een andere norm over roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Generatie Rookvrij wil daarom zoveel mogelijk plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen, rookvrij maken. Denk aan speeltuintjes, sportterreinen, jeugdorganisaties en kinderboerderijen.

Rookvrije speelterreinen in Aarschot

Burgemeester Gwendolyn Rutten: “We zetten mee onze schouders onder het project ‘Generatie Rookvrij’. Rookvrij betekent dat we onze inwoners op die locaties bewust maken van de aanwezigheid van kinderen en hen vragen om niet in het bijzijn of het zicht van kinderen te roken”, vertelt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD).

In de zomer van 2019 maakten ze Speeltuin Bekaf al rookvrij. In het voorjaar van 2021 volgden nog enkele speelterreinen en publieke plaatsen: Stapsteen in Rillaar, ’t Bijenspoor in Ourodenberg, Huis Verdonk in Langdorp, L. Verlindenplein in Gelrode, Museumtuin in Aarschot-centrum, Fabiolaplein in Aarschot-centrum, sporthal op de Demervallei en het stadhuis.

“Na een positieve evaluatie willen we nog een stapje verder gaan. Vorige zaterdag was het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. We grijpen dit moment graag aan om vanaf nu àlle speelterreinen op ons grondgebied rookvrij te maken. Ook de zone voor de bibliotheek en het museum maken we rookvrij. We bouwen dus verder aan een rookvrije generatie en een maatschappij waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien.”

Om alle speelterreinen in Aarschot en de deelgemeenten rookvrij te maken sloeg stad Aarschot de handen in elkaar met de dienst Samenleven, jeugdcentrum De Klinker, de Welzijnsraad en Logo Oost-Brabant.

Kinderraad enthousiast over rookvrije speelterreinen

“Ook onze kinderraad kan zich vinden in het project ‘Generatie Rookvrij’. De kinderraad is een raad van kinderen uit verschillende Aarschotse basisscholen. Zij werken aan het thema milieu. Een rookvrije omgeving zorgt voor een gezonde omgeving, maar ook voor minder peuken en dus minder afval”, sluit schepen van Jeugd Geert Schellens af (Vooruit). 

Meer info over Generatie Rookvrij in Aarschot? www.aarschot.be/generatie-rookvrij 

Bron: Het Laatste Nieuws

Generatie Rookvrij blaast drie kaarsjes!

Hoera, Generatie Rookvrij bestaat drie jaar! Dat is al drie jaar werken aan rookvrije speel-en sportterreinen, kinderboerderijen, jeugdbewegingen, schoolomgevingen, zorginstellingen, … voor opgroeiende kinderen en jongeren. Drie jaar Generatie Rookvrij Generatie Rookvrij is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving, een…
Lees volledig artikel

Gratis ‘Generatie Rookvrij’-slabbetje voor Molse baby’s

Kersverse ouders die in Mol wonen ontvangen vanaf dit jaar een gratis slabbetje van het gemeentebestuur bij de aangifte van een geboorte. Op het slabbetje staat een mooie tekening met het logo van het project Generatie Rookvrij. Generatie Rookvrij heeft als doel kinderen niet meer in contact te brengen met sigaretten, sigaren of elektronische…
Lees volledig artikel

#WijZijnGeneratieRookvrij-postkaartenactie: bedankt!

In de week voorafgaand aan de Kinderrechtendag op 20 november kropen honderden leerlingen massaal in de pen met een pleidooi voor meer rookvrije speel-en sportterreinen in hun gemeente. Bijna 150 scholen namen deel aan de postkaartactie #WijZijnGeneratieRookvrij. Chapeau!  De leerlingen kregen les over het recht op rookvrij opgroeien. Na de les…
Lees volledig artikel