Kempense gemeenten maken werk van eerste rookvrije generatie op Werelddag zonder Tabak

Kempense gemeenten maken werk van eerste rookvrije generatie op Werelddag zonder Tabak

09 June 2022

In België beginnen elke week honderden jongeren met roken. Aan de basis hiervan ligt: zien roken, doet roken. Ook de Kempische gemeenten hebben deze boodschap begrepen en zetten in 2022 verder in op het rookvrij maken van schoolomgevingen en speel- en sportterreinen.

'Ik blaas liever bellen dan rook'! Met die slogan hebben kinderen de afgelopen weken in heel België gemeenten opgeroepen om terreinen waar kinderen vaak komen rookvrij te maken.

In de Kempen hebben de gemeenten Westerlo, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Geel, Herentals, Herenthout, Olen, Kasterlee, Lille, Grobbendonk, Vorselaar, Vosselaar, Beerse, Oud-Turnhout, Balen, Mol en Turnhout de handen ineengeslagen om gezamenlijk werk te maken van een rookvrije toekomst.

Dankzij de samenwerking tussen deze 19 gemeenten zullen kinderen in de hele regio op al deze plaatsen waar zij leren, spelen en sporten geen mensen meer zien roken. Hierdoor zullen zij minder geneigd zijn om later zelf te gaan roken. Want zien roken, doet roken.

De gemeenten steken ook de hand uit naar de rokers door rookstopcursussen te organiseren. Een schitterend initiatief! Kinderen blazen bellen in Geel en Turnhout Op twee locaties in de Kempen verzamelen kinderen zich op nieuwe rookvrije terreinen om samen bellen te blazen.

Leerlingen van basisschool De Toverboom in Geel blazen bellen op de speelweide nabij de school. Griet Smaers: "Ook in Geel vinden we het belangrijk dat onze kinderen gezond en in een kansrijke omgeving kunnen opgroeien, zonder geconfronteerd te worden met rook. Daarom vinden we het belangrijk om dit initiatief te ondersteunen".

Bron: NNieuws.be

Alle stedelijke sportinfrastructuur rookvrij vanaf september: “We gaan clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld”

De stad gaat een rookverbod invoeren in alle stedelijke sportinfrastructuur. Vanaf september zou de sigaret geweerd worden. Roken kan dan enkel nog in aparte rookzones, zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters. Er liepen al proefprojecten in sportcentrum Wilrijkse Plein, Park Spoor Noord en de Rode Loop in Merksem, maar dit najaar worden…
Lees volledig artikel

De Generatie Rookvrij-community groeit: ontdek het jaarverslag 2020-2021

De voorbije twee jaar waren bijzonder voor Generatie Rookvrij. Corona bracht onzekerheden en uitdagingen met zich mee en geplande activiteiten moesten in allerijl aangepast worden. Toch behaalden we dankzij onze vele partners geweldige resultaten. Samen blikken we in ons gloednieuw jaarverslag 2020-2021 terug op twee succesvolle jaren. Lees je…
Lees volledig artikel

Wemmel sensibiliseert tegen roken: “Liever bellen blazen dan rook”

In Wemmel willen het bestuur de jeugd stimuleren om rookvrij op te groeien, rookvrij te sporten, te spelen enzovoorts. Daarom blazen alle lagere schoolkinderen vandaag bellen. “Ons motto luidt: ‘Liever bellen blazen dan rook!’”, zegt schepen Monique Van der Straeten.  Elke basisschool neemt met haar leerlingen deel aan de actie. Moest je een…
Lees volledig artikel