Herenthout gaat voor rookvrije speeltuinen en schoolomgevingen

Herenthout gaat voor rookvrije speeltuinen en schoolomgevingen

10 March 2022

Het lokale bestuur van Herenthout wil werk maken van een rookvrije generatie. Op tal van plaatsen waar zij leren, spelen en sporten zullen kinderen geen mensen meer zien roken. Hierdoor zullen zij minder geneigd zijn om later zelf te gaan roken.

Om mensen te sensibiliseren, zijn aan de verschillende speeltuintjes en scholen in de gemeente Herenthout borden geplaatst. Deze geven het signaal dat dit een rookvrije plaats is. “Het is geen jacht op de rokers, maar we willen met z’n allen een gezondere leefomgeving creëren voor de kinderen”, weet schepen Sander Ooms (Eenheid).

Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. “Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een verslaving.”

Generatie rookvrij wil die keten doorbreken en zelf omkeren. “Als kinderen een andere norm over roken aanleren, zullen ze minder snel geneigd zijn om later zelf een sigaret op te steken, zo blijkt uit onderzoek.” De bedoeling is dat geen enkel kind, geboren vanaf 2019, ooit nog begint met roken.

Bron: Het Nieuwsblad (2022). Gemeente gaat voor rookvrije speeltuinen en schoolomgevingen.

 

Alle stedelijke sportinfrastructuur rookvrij vanaf september: “We gaan clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld”

De stad gaat een rookverbod invoeren in alle stedelijke sportinfrastructuur. Vanaf september zou de sigaret geweerd worden. Roken kan dan enkel nog in aparte rookzones, zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters. Er liepen al proefprojecten in sportcentrum Wilrijkse Plein, Park Spoor Noord en de Rode Loop in Merksem, maar dit najaar worden…
Lees volledig artikel

De Generatie Rookvrij-community groeit: ontdek het jaarverslag 2020-2021

De voorbije twee jaar waren bijzonder voor Generatie Rookvrij. Corona bracht onzekerheden en uitdagingen met zich mee en geplande activiteiten moesten in allerijl aangepast worden. Toch behaalden we dankzij onze vele partners geweldige resultaten. Samen blikken we in ons gloednieuw jaarverslag 2020-2021 terug op twee succesvolle jaren. Lees je…
Lees volledig artikel

Kempense gemeenten maken werk van eerste rookvrije generatie op Werelddag zonder Tabak

In België beginnen elke week honderden jongeren met roken. Aan de basis hiervan ligt: zien roken, doet roken. Ook de Kempische gemeenten hebben deze boodschap begrepen en zetten in 2022 verder in op het rookvrij maken van schoolomgevingen en speel- en sportterreinen. 'Ik blaas liever bellen dan rook'! Met die slogan hebben kinderen de afgelopen…
Lees volledig artikel