Goed voorbeeld voor kinderen: speelpleinen, stadspark en stadsboerderij worden rookvrij

Goed voorbeeld voor kinderen: speelpleinen, stadspark en stadsboerderij worden rookvrij

31 May 2022

Een eerste volledige generatie rookvrij, daar gaat stad Turnhout voor. Op de Werelddag tegen Tabak huldigde een klas het eerste rookvrije speelplein in. Ook op andere openbare locaties wordt roken voortaan actief afgeraden.

Zien roken doet roken. Een platitude van formaat maar wel eentje die klopt. “Bovendien is roken verslavend en dodelijk”, maakt schepen voor Jeugd en voor Buurten en Wijken Jan Van Otten (Vooruit), zelf een half jaar gestopt, duidelijk. “En de beste manier om te stoppen met roken is er niet aan beginnen. Daarom willen we inzetten op rookvrije ruimtes in Turnhout.”

Goodiebag

Stad Turnhout en verschillende lokale partners, waaronder hogeschool Thomas More, AZ Turnhout en enkele mutualiteiten, ondertekenden het charter ‘Generatie Rookvrij’ op het speelplein aan de Oranjemolenstraat. Dat is voortaan rookvrij, tot tevredenheid van leerlingen van freinetschool De Regenboog, vertegenwoordigers van de doelgroep waar het allemaal om draait.

“Roken is ongezond en slecht voor je conditie”, vinden Imani, Asia en Seppe. “Als dieren peuken op de grond opeten, gaan ze daar dood van. We hebben nog nooit een sigaret gerookt en zijn ook niet van plan om er mee te beginnen.” De leerlingen kregen van het stadsbestuur een goodiebag met spullen om te vechten tegen roken, zoals een stressbal en een springtouw.

Positief aanspreken

Het speelplein aan de Oranjemolenstraat is een van de eerste rookvrije ruimtes in Turnhout. “Ook aan het speelplein aan de Boomgaardstraat, in het stadspark, aan de stadsboerderij en aan de Klein Engelandhoeve komen er borden”, vertelt schepen voor Gelijke Kansen Kelly Verheyen (Vooruit). Roken is echter niet verboden op die plaatsen. “Onze vijf stadswachten hebben een opleiding gekregen om mensen op een positieve manier aan te spreken. De meeste rokers staan daar ook wel open voor. Volgend jaar gaan we buurtwerkingen en verenigingen vragen welke locaties nog rookvrij gemaakt kunnen worden, zodat er stap voor stap meer komen.”

‘Generatie rookvrij’ is de eerste actie van de stedelijke gezondheidsraad, de opvolger van de gezinsraad. “We verenigen organisaties en bundelen de krachten om van elkaar te leren”, zegt Hilde Vandenhoudt, voorzitter van de gezondheidsraad en docent Verpleegkunde aan Thomas More. “We zetten in op preventie en dit jaar op roken. In België overlijden jaarlijks nog 20.000 mensen vroegtijdig aan de gevolgen van roken. De meeste beginnen als tiener en roken twee à drie jaar later dagelijks. Dat willen we voorkomen.”

Bron: Gazet van Antwerpen

Opnieuw 3 Leuvense sportclubs rookvrij: "Roken wordt iets van het verleden"

De atletiekclub van Leuven en de voetbalploegen van Wijgmaal en Kessel-Lo zijn vanaf nu rookvrije sportclubs, dat wil zeggen dat het op en langs de terreinen verboden is om sigaretten of elektronische sigaretten te gebruiken. Ze volgen daarmee het voorbeeld van 3 andere Leuvense sportclubs: de rugbyploeg, de korfbalploeg en het jeugdvoetbalcentrum…
Lees volledig artikel

7 tips voor rookvrije speelomgevingen

Rookvrije speelplekken – denk bijvoorbeeld aan speeltuinen, recreatiedomeinen of een buitenzwembad - ,   zorgen er mee voor dat kinderen en jongeren in gezonde en veilige omgevingen kunnen opgroeien. Door jouw terreinen rookvrij te maken, gaan kinderen en jongeren op termijn roken minder normaal en aantrekkelijk vinden . En dat verkleint de kans…
Lees volledig artikel

Een rookvrije speeltuin: 5 voordelen

79% van de Belgen is voorstander van geheel rookvrije speelterreinen. Logisch, want kinderen horen in veilige en gezonde omgevingen te spelen. Maar wist je ook dat rookvrije speelterreinen kinderen weerbaar maken om later zélf niet te gaan roken? En dat is nog niet alles! Rookvrije speeltuinen hebben namelijk nog massa’s andere voordelen. We…
Lees volledig artikel