Generatie Rookvrij roept sportclubs op om terreinen rookvrij te maken

Generatie Rookvrij roept sportclubs op om terreinen rookvrij te maken

31 May 2022

Generatie Rookvrij roept sportclubs op om hun terreinen rookvrij te maken. Dinsdag, op Werelddag zonder tabak, werd hun campagne afgetrapt in het stadion van Club Brugge in aanwezigheid van Tessa Wullaert, Brandon Mechele en Laurent Henkinet.

Op de Werelddag zonder tabak houdt Generatie Rookvrij jaarlijks een bellenblaasactie onder het motto ‘Ik blaas liever bellen dan rook’. Dit jaar focust de actie zich op sportterreinen. De drie bekende topsporters moeten de boodschap kracht bij zetten.

“Voetbalsterren zijn belangrijke voorbeelden voor de generatie die wij rookvrij willen laten opgroeien. We hopen nu dat ook de sportclubs zich laten inspireren door hun boodschap en hun terreinen rookvrij maken”, zegt Ann Gils, woordvoerder van Generatie Rookvrij.

“Sportclubs bevorderen het welzijn en de gezondheid van hun leden. Daarom moeten zij zeker het goede voorbeeld geven en hun terreinen rookvrij maken”, zegt Brandon Mechele. “Roken is een aanslag op je lichaam. Het verstoort de toevoer van zuurstof naar de longen, de spieren en het hart. Roken is niet alleen ongezond, het maakt het voor sporters ook onmogelijk om voor de volle 100 procent te presteren”, benadrukt Tessa Wullaert.

“Door sportterreinen rookvrij te maken, voorkomen sportclubs dat kinderen en jongeren roken zien als een normaal en aangenaam onderdeel van het leven, in plaats van als dodelijke verslaving”, klinkt het bij Generatie Rookvrij. Om de sportclubs daarbij te helpen, ontwikkelde Generatie Rookvrij een start-en communicatiepakket met ondersteunend materiaal zoals een stappenplan.

Dinsdagvoormiddag werd een groep leerlingen van het vijfde leerjaar van Sint-Leo Hemelsdaele Basisschool De Komme in het Jan Breydelstadion uitgenodigd om de actie visueel te ondersteunen. Enthousiast blaasden ze langs de rand van het veld honderden bellen de lucht in.

Bron: Krant West-Vlaanderen

Recreatiedomeinen Oost-Vlaanderen Rookvrij sinds 1 januari

Fantastisch nieuws uit Oost-Vlaanderen! De Provincie zette het jaar goed in met een nieuwe rookvrije maatregel. Het bestaande reglement van de provinciale recreatiedomeinen werd uitgebreid, waardoor die nu allemaal rookvrij zijn. Roken en vapen is enkel nog toegestaan in de daarvoor aangeduide zones. Met deze maatregel beschermt Provincie Oost-…
Lees volledig artikel

Generatie Rookvrij: omdat kinderen recht hebben op een gezonde start in het leven

Het aantal rokers mag de voorbije decennia dan zijn afgenomen, toch rookt nog steeds één Belg op de vijf (19,4% rokers in de Belgische bevolking van 15+, waarvan 15,4% dagelijkse rokers). De campagne Generatie Rookvrij, een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving, wil tegen 2037 een eerste rookvrije generatie in België…
Lees volledig artikel

Stoppen met roken als goed voornemen: hoe pak je dat aan?

Een nieuw jaar, dat betekent voor veel mensen goede voornemens maken. Stoppen met roken is één van de voornemens die vaak op het lijstje staat. Met dit artikel willen we iedereen die het nieuwe jaar rookvrij wil inzetten een duwtje in de goede richting geven. De voordelen van stoppen met roken Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je…
Lees volledig artikel