Generatie Rookvrij en kinderen uit Aarschot vieren 30 jaar kinderrechten

Generatie Rookvrij en kinderen uit Aarschot en Chapelle-lez-Herlaimont vieren 30 jaar kinderrechten

19 November 2019

Het VN-Kinderrechtenverdrag bestaat vandaag 30 jaar. Generatie Rookvrij vierde deze verjaardag uitbundig samen met kinderen uit het 5de en 6de leerjaar uit Aarschot. De kinderen lieten creatief van zich horen met de krachtige boodschap: wij hebben recht op een rookvrije toekomst en willen rookvrij spelen!

Om de verjaardag van het Kinderrechtenverdrag te vieren, trokken kinderen uit het 5de en 6de leerjaar woensdag 13 november naar speeltuin Bekaf (Aarschot). Onder begeleiding van een graffitikunstenaar, gingen ze op zoek naar sterke beelden en slogans rond rookvrij opgroeien, spelen en ontdekken. 

Kinderrechten: meningen van kinderen tellen

Op 20 november 1989 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York het ‘Internationaal Verdrag over de Rechten van het Kind’ (IVRK) aan. Daarom is 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag zegt dat kinderen en jongeren het recht hebben hun eigen mening te geven en gehoord te worden in belangrijke beslissingen die hen aangaan. Kinderen willen rookvrij spelen en in speeltuin Bekaf kan dat! Generatie Rookvrij wil kinderen een stem geven over hoe zij graag buiten spelen en rookvrije speeltuinen horen daar zeker bij. Generatie Rookvrij hoopt dat deze actie ook kinderen uit andere gemeenten zal inspireren om rookvrije speelomgevingen te claimen. 

Kinderen hebben het recht op rookvrije omgevingen

Het recht om rookvrij op te groeien wordt verdedigd door verschillende artikels in dit verdrag, waarbij het recht op leven, overleven en ontwikkeling (art. 6 IVRK) en het recht op gezondheid (art. 24 IVRK) centraal staan. Deze artikelen geven regeringen de verplichting om kinderen te beschermen tegen tabaksrook en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. De bescherming tegen tabaksrook is van groot belang omdat kinderen extra kwetsbaar zijn voor de schadelijke stoffen in sigarettenrook. Hun lichaam is nog volop in ontwikkeling wat hen in de verschillende fasen van hun leven vatbaarder maakt voor het ontwikkelen van allerlei aandoeningen en ziekten. 

Zien roken, doet roken

Het creëren van rookvrije omgevingen is belangrijk om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is. En kinderen kopiëren gedrag. Ook rookgedrag. Maar als rookvrij de norm wordt, dan zullen ze minder snel geneigd zijn om zelf een sigaret op te steken.

Toch wordt er vandaag op veel plekken waar kinderen en jongeren komen, nog altijd gerookt. Maar bijvoorbeeld niet meer in speeltuin Bekaf en als het aan “Generatie Rookvrij” ligt wordt er binnen afzienbare tijd in geen enkele speeltuin meer gerookt in het zicht van kinderen. Zo krijgen kinderen het goede voorbeeld en beschermen we hen tegen tabaksverslaving. De bedoeling is dat geen enkel kind, vanaf 2019 geboren, ooit nog begint met roken.

Kinderen hebben een rookvrije omgeving nodig om veilig en gezond te kunnen opgroeien. Met verschillende concrete aanbevelingen in een aantal Algemene Commentaren, geeft het Internationaal Comité voor de Rechten van het Kind aan dat een antitabaksbeleid deel uitmaakt van het VN-Kinderrechtenverdrag. Zo stelt het Comité dat regeringen kinderen moeten beschermen tegen de schadelijke effecten van tabak, reclame en marketing en passende maatregelen moeten nemen om het gebruik van tabak bij kinderen te verminderen. 

Benieuwd naar hoe de actie er uit zag? Karrewiet was aanwezig en maakte deze reportage.

Ontdek de foto's van de Kinderrechtenactie in speelplein Bekaf:

Kinderen uit Aarschot vieren 30 jaar Kinderrechten met Generatie Rookvrij

 

Kinderen uit Aarschot vieren 30 jaar Kinderrechten met Generatie Rookvrij

 

Kinderen uit Aarschot vieren 30 jaar Kinderrechten met Generatie Rookvrij

 

Coronamaatregelen: nieuwe datum voor Bellenblaasactie Generatie Rookvrij

Ingediend door admin, 27 mei 2020
Naar aanleiding van het coronavirus heeft Generatie Rookvrij beslist om de bellenblaasactie te verplaatsen naar een later moment in het najaar. De bellenblaasactie zal uitzonderlijk dit jaar niet plaatsvinden in de week van Werelddag zonder Tabak (zondag 31 mei) maar in de week van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind (vrijdag 20…
Lees volledig artikel

Leopoldsburg: Kinderen roepen op om niet meer te roken

Ingediend door cschlammes, 28 februari 2020
"In Leopoldsburg willen wij het beste voor onze kinderen. Daarom willen we zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Denk aan plaatsen als de speeltuin, het voetbalveld, het recreatiedomein... Op al die plaatsen staan borden die vragen om niet te roken", vertelt schepen Eric Coenen. Nu zijn er ook bij de…
Lees volledig artikel

Aalst gaat voluit voor rookvrije speel- en sportterreinen

Ingediend door cschlammes, 30 januari 2020
Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Net daarom wil Aalst Generatie Rookvrij steunen en meewerken aan rookvrije omgevingen waar kinderen en jongeren vaak samenkomen. Dit initiatief komt op vraag van Stichting tegen Kanker en Levensloop. Aalst Sport start samen met andere stadsdiensten een actieplan voor rookvrije speel- en…
Lees volledig artikel