Generatie Rookvrij blaast drie kaarsjes!

Generatie Rookvrij blaast drie kaarsjes!

20 January 2022

Hoera, Generatie Rookvrij bestaat drie jaar! Dat is al drie jaar werken aan rookvrije speel-en sportterreinen, kinderboerderijen, jeugdbewegingen, schoolomgevingen, zorginstellingen, … voor opgroeiende kinderen en jongeren.

Drie jaar Generatie Rookvrij

Generatie Rookvrij is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving, een samenwerkingsverband van negen Belgische organisaties die van niet-roken de norm willen maken en dat voor alle bevolkingsgroepen.

Intussen zijn we uitgegroeid tot een brede beweging van burgers en organisaties die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Maar liefst 153 gemeenten en organisaties bouwen al met ons mee aan een rookvrije wereld.

Wat is ons doel?

Ons gezamenlijk streefdoel? Alle kinderen geboren sinds 2019, ons geboortejaar, in elke opgroeifase beschermen tegen (passief) roken. Zo wordt rookvrij opgroeien vanzelfsprekend en niet-roken de norm.

Daarom willen we zoveel mogelijk rookvrije omgevingen op plaatsen waar kinderen en jongeren komen zoals speel- en sportterreinen, jeugdverenigingen, kinderboerderijen, schoolomgevingen, parken, ziekenhuisdomeinen … Want door niet meer te roken in het zicht van kinderen, maak je hen weerbaarder om later niet zelf te gaan roken.

Jouw engagement als verjaardagscadeau

Over 15 jaar zijn de kinderen die werden geboren in 2019 volwassen. Als zij het geluk hadden op te groeien in rookvrije omgevingen, zullen zij de eerste rookvrije generatie vormen. Jij kan ons helpen dit doel te bereiken! Dat kan als charterpartner, labelhouder of door je als individu in te zetten voor een rookvrije toekomst voor onze kinderen en jongeren.

Schenk jij Generatie Rookvrij dit onvergetelijk verjaardagscadeau?

 

Leuven maakt meer dan 100 speelterreinen rookvrij: "Zien roken, doet roken"

De stad Leuven gaat meer dan 100 openbare speel- en sportterreinen rookvrij maken. Ook elektronische sigaretten zullen niet langer mogen vanaf 30 juni. “We moeten het goede voorbeeld geven aan de kinderen en jongeren", klinkt het bij de bevoegde schepen. In 2021 ondertekende de stad Leuven het charter “alliantie voor een rookvrije samenleving” om…
Lees volledig artikel

Torhout: kinderen roken niet met ons mee!

In België beginnen elke week honderden jongeren met roken. Aan de basis hiervan ligt: zien roken, doet roken. Torhout wil haar kinderen en jongeren hiertegen beschermen en ondertekende daarom de overeenkomst met Generatie Rookvrij. Rookvrije sportterreinen Het is al de tweede stap die het lokaal bestuur neemt in het rookvrij laten opgroeien van…
Lees volledig artikel

Zuid-Leuvense gemeentes willen werk maken van eerste rookvrije generatie

In regio Leuven-Zuid hebben gemeentebesturen Bertem, Bierbeek, Herent, Huldenberg, Kortenberg en Lubbeek het charter ‘Generatie Rookvrij’ ondertekend. Hiermee engageren ze zich om mee werk te maken van een eerste rookvrije generatie.  De Vlaming leeft gezonder in 2025: dat is de doelstelling van de Vlaamse Overheid. Om gezamenlijk in te zetten op…
Lees volledig artikel