Geen sigaret meer op speelpleinen en in parken? Brugge wil meer rookvrije zones

Geen sigaret meer op speelpleinen en in parken? Brugge wil meer rookvrije zones

10 October 2019

Brugge wil meer rookvrije zones in openbare gebouwen, parken en pleinen in de stad. Dat bleek zaterdag 8 oktober tijdens de Levensloop voor Stichting tegen Kanker. “We willen niet dat kinderen nog met roken geconfronteerd worden”, zegt schepen Martine Matthys (CD&V).

Het was een opmerkelijk statement, zaterdag in het domein van Sport Vlaanderen in Assebroek: het stadsbestuur ondertekende er een charter in de strijd tegen kanker. Op het domein liepen intussen duizenden Bruggelingen de Levensloop. Met het charter verbindt de stad zich ertoe om meer rookvrije ruimtes te maken in de stad.

“Afgelopen zomer hebben we daar succesvol mee geëxperimenteerd op het strand van Zeebrugge, waar we voor het eerst een rookvrije zone hebben afgebakend”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “De omgeving was er niet alleen gezonder, maar er waren ook minder peuken op het strand. Dat was een win-winsituatie. Daar blijft het niet bij. We willen méér doen, ook in de binnenstad.”

AZ Sint-Lucas en AZ Sint-Jan

Eerder al engageerden Club en Cercle Brugge zich om het Jan Breydelstadion rookvrij te maken. In het stadion mag er al twee jaar niet meer gerookt worden. Supporters lijken zich daar ook aan te houden. Ook het AZ Sint-Lucas onderschreef het charter. Het installeerde een rookruimte in de inkomhal, om zo de andere bezoekers van het ziekenhuis vrijer te laten ademen. “We zullen iets dergelijks ook vragen in het AZ Sint-Jan, waar dat nog niet het geval is”, stipt schepen van Gezondheid Martine Matthys (CD&V) aan. 

“En ook in de openbare gebouwen van de stad willen we dat principe toepassen. Het achterliggende idee is dat kinderen niet meer met roken geconfronteerd worden. Dat zal wellicht een aantal ingrepen vergen in de gebouwen van de stad. Ik denk bijvoorbeeld aan de personeelsdienst van de stad. Maar elke euro is goed besteed als dat onze gezondheid ten goede komt.”

Groepsdruk

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zal Brugge geen heksenjacht houden op de rokers. “We viseren geen mensen die roken, of het nu een sigaret, een sigaar of een pijp betreft. Er zullen ook geen boetes uitgeschreven worden als mensen een sigaret opsteken in een rookvrije zone. We willen alleen de bewustmaking verhogen. Zo klinkt het aannemelijk om zo’n rookvrije zones te maken bij speelpleinen. Jongeren starten vaak met roken door een zekere groepsdruk. Die druk willen we wegnemen. Je ziet in de officiële cijfers alvast dat steeds minder jongeren roken. Dat aantal willen we nog naar beneden halen.”

 Benny Proot In Zeebrugge werd de voorbije zomer al een rookvrije zone uitgetest.
©Benny Proot. In Zeebrugge werd de voorbije zomer al een rookvrije zone uitgetest.

Bron: https://www.hln.be/in-de-buurt/brugge/geen-sigaret-meer-op-speelpleinen-en-in-parken-brugge-wil-meer-rookvrije-zones~aa71be07/

Coronamaatregelen: nieuwe datum voor Bellenblaasactie Generatie Rookvrij

Ingediend door admin, 27 mei 2020
Naar aanleiding van het coronavirus heeft Generatie Rookvrij beslist om de bellenblaasactie te verplaatsen naar een later moment in het najaar. De bellenblaasactie zal uitzonderlijk dit jaar niet plaatsvinden in de week van Werelddag zonder Tabak (zondag 31 mei) maar in de week van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind (vrijdag 20…
Lees volledig artikel

Leopoldsburg: Kinderen roepen op om niet meer te roken

Ingediend door cschlammes, 28 februari 2020
"In Leopoldsburg willen wij het beste voor onze kinderen. Daarom willen we zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Denk aan plaatsen als de speeltuin, het voetbalveld, het recreatiedomein... Op al die plaatsen staan borden die vragen om niet te roken", vertelt schepen Eric Coenen. Nu zijn er ook bij de…
Lees volledig artikel

Aalst gaat voluit voor rookvrije speel- en sportterreinen

Ingediend door cschlammes, 30 januari 2020
Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Net daarom wil Aalst Generatie Rookvrij steunen en meewerken aan rookvrije omgevingen waar kinderen en jongeren vaak samenkomen. Dit initiatief komt op vraag van Stichting tegen Kanker en Levensloop. Aalst Sport start samen met andere stadsdiensten een actieplan voor rookvrije speel- en…
Lees volledig artikel