Geen sigaret meer op speelpleinen en in parken? Brugge wil meer rookvrije zones

Geen sigaret meer op speelpleinen en in parken? Brugge wil meer rookvrije zones

Ingediend door cschlammes, 10 October 2019

Brugge wil meer rookvrije zones in openbare gebouwen, parken en pleinen in de stad. Dat bleek zaterdag 8 oktober tijdens de Levensloop voor Stichting tegen Kanker. “We willen niet dat kinderen nog met roken geconfronteerd worden”, zegt schepen Martine Matthys (CD&V).

Het was een opmerkelijk statement, zaterdag in het domein van Sport Vlaanderen in Assebroek: het stadsbestuur ondertekende er een charter in de strijd tegen kanker. Op het domein liepen intussen duizenden Bruggelingen de Levensloop. Met het charter verbindt de stad zich ertoe om meer rookvrije ruimtes te maken in de stad.

“Afgelopen zomer hebben we daar succesvol mee geëxperimenteerd op het strand van Zeebrugge, waar we voor het eerst een rookvrije zone hebben afgebakend”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “De omgeving was er niet alleen gezonder, maar er waren ook minder peuken op het strand. Dat was een win-winsituatie. Daar blijft het niet bij. We willen méér doen, ook in de binnenstad.”

AZ Sint-Lucas en AZ Sint-Jan

Eerder al engageerden Club en Cercle Brugge zich om het Jan Breydelstadion rookvrij te maken. In het stadion mag er al twee jaar niet meer gerookt worden. Supporters lijken zich daar ook aan te houden. Ook het AZ Sint-Lucas onderschreef het charter. Het installeerde een rookruimte in de inkomhal, om zo de andere bezoekers van het ziekenhuis vrijer te laten ademen. “We zullen iets dergelijks ook vragen in het AZ Sint-Jan, waar dat nog niet het geval is”, stipt schepen van Gezondheid Martine Matthys (CD&V) aan. 

“En ook in de openbare gebouwen van de stad willen we dat principe toepassen. Het achterliggende idee is dat kinderen niet meer met roken geconfronteerd worden. Dat zal wellicht een aantal ingrepen vergen in de gebouwen van de stad. Ik denk bijvoorbeeld aan de personeelsdienst van de stad. Maar elke euro is goed besteed als dat onze gezondheid ten goede komt.”

Groepsdruk

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zal Brugge geen heksenjacht houden op de rokers. “We viseren geen mensen die roken, of het nu een sigaret, een sigaar of een pijp betreft. Er zullen ook geen boetes uitgeschreven worden als mensen een sigaret opsteken in een rookvrije zone. We willen alleen de bewustmaking verhogen. Zo klinkt het aannemelijk om zo’n rookvrije zones te maken bij speelpleinen. Jongeren starten vaak met roken door een zekere groepsdruk. Die druk willen we wegnemen. Je ziet in de officiële cijfers alvast dat steeds minder jongeren roken. Dat aantal willen we nog naar beneden halen.”

 Benny Proot In Zeebrugge werd de voorbije zomer al een rookvrije zone uitgetest.
©Benny Proot. In Zeebrugge werd de voorbije zomer al een rookvrije zone uitgetest.

Bron: https://www.hln.be/in-de-buurt/brugge/geen-sigaret-meer-op-speelpleinen-en-in-parken-brugge-wil-meer-rookvrije-zones~aa71be07/

Na speelpleintjes nu ook schoolomgevingen rookvrij

Ingediend door cschlammes, 18 oktober 2019
  “In het kader van de Vlaamse campagne ‘Generatie rookvrij’ maakte stad Harelbeke een aantal maanden geleden alle speelpleintjes op het grondgebied rookvrij”, zegt Francis Pattyn, schepen van Onderwijs. “Met ‘Generatie Rookvrij’ wordt er gestreefd naar een maatschappij waarin ieder kind, dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien. Na…
Lees volledig artikel

Arendonk maakt speelpleinen rookvrij

Ingediend door cschlammes, 10 oktober 2019
Roken is voortaan niet meer toegelaten aan speelterreinen in Arendonk. De gemeente plaatste borden om alle speelterreinen in het dorp rookvrij te maken. “We willen onze kinderen een rookvrij leven laten leiden”, klinkt het. In het kader van ‘Generatie Rookvrij’ wil het gemeentebestuur samen met organisaties als ‘Kom op tegen Kanker’ de kinderen…
Lees volledig artikel

Speeltuin in park Schelle is voortaan rookvrij: “We willen roken ontmoedigen”

Ingediend door cschlammes, 30 september 2019
De speeltuin in het gemeentelijke park en het speelplein aan de Kattenberg zijn voortaan rookvrij. Het gaat om een sensibiliserende actie, niet om een verbod met boetes. “We willen het roken ontmoedigen. Want zien roken, doet roken”, zegt schepen van Jeugd Vera Goris (CD&V). Het Schelse gemeentebestuur gaat de strijd tegen de sigaret opvoeren…
Lees volledig artikel