ViaVia rookvrij terras

Eerste rookvrije terras in Mechels restaurant ViaVia : “Iedereen reageert positief, ook rokers”

09 August 2022

Een sigaret opsteken op het terras van ViaVia in Mechelen, mag niet meer. Het restaurant in stadspark De Kruidtuin besliste twee maanden geleden om het roken aan banden te leggen. Daar hadden ze goede redenen voor. “Zelfs rokers reageren positief op onze beslissing”, zegt uitbater David Van Damme.

Sinds juni geven een stoepbord en de reservatiebordjes op de terrastafels duidelijk aan dat een sigaret opsteken niet meer mag. Aan de ingang van de Kruidtuin kwam een bord van Generatie Rookvrij – een campagne waar de stad zich graag achter schaart — om aan te geven dat de sigaret in het ganse park niet meer welkom is.

De reden voor het verbod is simpel: volgens de uitbaters is roken tijdens het eten hinderlijk. “Mijn medevennoot rookt zelf, maar we vinden het beide storend om op een terras te eten of te werken terwijl je een rooklucht proeft. We kregen daar ook klachten over van onze klanten”, vertelt de uitbater.

Steekt toch nog iemand een sigaret op, dan wordt deze vriendelijk doorverwezen naar een rookzuil aan de inkom van het restaurant. Dat is dan ook meteen de enige plek waar in het ganse park nog mag worden gerookt.

Eerste rookvrij terras

“Zelfs rokers reageren positief op onze beslissing. We hebben nog niemand gehad die een probleem had met het verbod, op een iemand na via sociale media die aangaf zich niet meer welkom te voelen. We hebben daar een gepast antwoord op gegeven”, vervolgt Van Damme.

Volgens de rookenquête 2020 van Stichting tegen Kanker staat overigens 58 procent van de Belgen achter rookvrije terrassen, maar slechts weinig horeca-uitbaters die zover gaan. Volgens de stad is ViaVia de eerste horecazaak in Mechelen die de stap durven zetten.

Bron: Het Laatste Nieuws

5 redenen om te kiezen voor een rookvrije sportclub

Een match van de Duiveltjes U8 en supporters die aan de kant van het veld staan te roken. Een gek beeld voor een sportclub die gezondheid uitstraalt, niet? Ontdek de vijf redenen om je sportclub rookvrij te maken en zet jouw club positief op de kaart! 👇 1.    Geef het goede voorbeeld want zien roken, doet roken  Sporten is…
Lees volledig artikel

Blaas bellen, geen rook: Knokke-Heist gaat voor ‘Generatie Rookvrij’

In Knokke-Heist is het startschot gegeven voor de sensibiliseringscampagne ‘Generatie Rookvrij’. Onder het motto ‘blaas bellen, geen rook’ bliezen lokale schoolkinderen naar hartenlust zeepbellen de lucht in. Dit als symbolische vraag om niet langer in hun zicht te roken of te dampen. Want zien roken, doet roken. En kinderen kopiëren gedrag. Ook…
Lees volledig artikel

Landen wil “Generatie Rookvrij”-label behalen

Het stadsbestuur van Landen tekent in op Generatie Rookvrij. Dat is een initiatief dat ijvert voor zoveel mogelijk rookvrije omgevingen, zodat kinderen en jongeren kunnen opgroeien zonder rook en tabak. Daarmee volgen ze het voorbeeld van heel wat andere gemeenten en verzekert de stad een rookvrije toekomst voor de volgende generaties. Generatie…
Lees volledig artikel