Alle stedelijke sportinfrastructuur rookvrij vanaf september: “We gaan clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld”

Alle stedelijke sportinfrastructuur rookvrij vanaf september: “We gaan clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld”

28 June 2022

De stad gaat een rookverbod invoeren in alle stedelijke sportinfrastructuur. Vanaf september zou de sigaret geweerd worden. Roken kan dan enkel nog in aparte rookzones, zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters.

Er liepen al proefprojecten in sportcentrum Wilrijkse Plein, Park Spoor Noord en de Rode Loop in Merksem, maar dit najaar worden alle stedelijke sportcentra en -terreinen rookvrij. Roken zal dan nog enkel kunnen in aparte rookzones, die zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters worden ingericht. Dat blijkt uit het antwoord van schepen van Sport Peter Wouters (N-VA) op een vraag van N-VA-gemeenteraadslid Koen Laenens in de raadscommissie donderdagavond.

De stad wil zo mee gevolg geven aan Generatie Rookvrij, een initiatief van Kom op tegen Kanker en de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving die kinderen wil beschermen tegen tabaksverslaving. Generatie Rookvrij streeft naar een maatschappij waarin ieder kind, geboren na 2019 rookvrij kan opgroeien.

In een eerste fase gaat het enkel om de stedelijke sportinfrastructuur die als rookvrije zone worden ingesteld. Voor sportclubs die over eigen terreinen beschikken of een concessie hebben bij de stad Antwerpen geldt de verplichting niet. “We gaan de clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld en bieden advies en ondersteuning aan voor clubs die de stap willen zetten. Zo kunnen ze ook op infrastructuursubsidies rekenen voor het plaatsen van bijvoorbeeld een aparte rookzone.”

Voor toekomstige of vernieuwde concessies zal de verplichting wel gelden.

Bron: Het Nieuwsblad.

Opnieuw 3 Leuvense sportclubs rookvrij: "Roken wordt iets van het verleden"

De atletiekclub van Leuven en de voetbalploegen van Wijgmaal en Kessel-Lo zijn vanaf nu rookvrije sportclubs, dat wil zeggen dat het op en langs de terreinen verboden is om sigaretten of elektronische sigaretten te gebruiken. Ze volgen daarmee het voorbeeld van 3 andere Leuvense sportclubs: de rugbyploeg, de korfbalploeg en het jeugdvoetbalcentrum…
Lees volledig artikel

7 tips voor rookvrije speelomgevingen

Rookvrije speelplekken – denk bijvoorbeeld aan speeltuinen, recreatiedomeinen of een buitenzwembad - ,   zorgen er mee voor dat kinderen en jongeren in gezonde en veilige omgevingen kunnen opgroeien. Door jouw terreinen rookvrij te maken, gaan kinderen en jongeren op termijn roken minder normaal en aantrekkelijk vinden . En dat verkleint de kans…
Lees volledig artikel

Een rookvrije speeltuin: 5 voordelen

79% van de Belgen is voorstander van geheel rookvrije speelterreinen. Logisch, want kinderen horen in veilige en gezonde omgevingen te spelen. Maar wist je ook dat rookvrije speelterreinen kinderen weerbaar maken om later zélf niet te gaan roken? En dat is nog niet alles! Rookvrije speeltuinen hebben namelijk nog massa’s andere voordelen. We…
Lees volledig artikel