Aalst gaat voluit voor rookvrije speel- en sportterreinen

Aalst gaat voluit voor rookvrije speel- en sportterreinen

Ingediend door cschlammes, 30 January 2020

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Net daarom wil Aalst Generatie Rookvrij steunen en meewerken aan rookvrije omgevingen waar kinderen en jongeren vaak samenkomen. Dit initiatief komt op vraag van Stichting tegen Kanker en Levensloop. Aalst Sport start samen met andere stadsdiensten een actieplan voor rookvrije speel- en sportterreinen, dat onder de drijvende kracht van Logo Dender en in samenwerking met de sportclubs concreet zal worden.

Rookvrije sportterreinen

Een gezonde omgeving voor kinderen vindt het stadsbestuur belangrijk. Speel- en sportterreinen kunnen een sterke voorbeeldrol vervullen, net omdat ze kindvriendelijke plaatsen zijn. In het kader van Generatie Rookvrij wil Gezonde Stad Aalst daarom de speeltuintjes en de sportterreinen rookvrij maken.
 
Aalst Sport geeft zo samen met de stad Aalst, Stichting tegen Kanker, Tabakstop, Levensloop, het OLV ziekenhuis en Logo Dender vzw de aftrap van de sensibiliseringscampagne op 31 januari. De actie kadert binnen het charter ‘Gezonde Stad' dat Aalst ondertekende op 1 april 2019 en vormt een nieuwe stap vooruit in het worden van een gezonde stad.
 
“Rookvrije sportterreinen zijn een positieve manier om rokers bewust te maken van hun rookgedrag en de effecten op sportende jongeren. Deze ingreep krijgt trouwens ook veel steun van rokers zelf. Want uit een recente rookgedragsenquête van Stichting tegen Kanker blijkt dat 74% van de rokers hoopt dat de eigen kinderen niet gaan roken.”, zegt schepen van Welzijn Sarah Smeyers.

Sensibiliseringscampagne

Aalst Sport zal rokers niet met de vinger wijzen, zij zijn nog steeds welkom in alle sportcentra. Er wordt volop ingezet op het sensibiliseren. Er worden signalisatieborden geplaatst in alle sportcentra en sporters en bezoekers worden geïnformeerd via communicatiekanalen, zodat ze weten dat iedereen recht heeft op rookvrije sport- en speelterreinen. Er wordt aan rokers gevraagd om op deze plaatsen niet meer te roken of enkel verderop uit het zicht van de kinderen te roken in de aangeduide rokerszone. Want zien roken, doet roken.

Aalst Sport krijgt voor dit project de steun van de vele sportclubs. Het maatschappelijk draagvlak om kinderen rookvrij te laten opgroeien is groot, want kinderen kopiëren vaak gewoontes van hun ouders of omgeving. Rookgedrag vormt daar geen uitzondering op.
 
Na de sportterreinen staan de andere speelterreinen, rookvrije schoolomgevingen en rookvrije evenementen in Aalst op het programma.

“Stichting tegen Kanker vraagt de federale en Vlaamse overheid om zich meer in te zetten voor de strijd tegen het roken", zegt Suzanne Gabriels, expert tabakspreventie van Stichting tegen Kanker. Maar ook een lokaal bestuur kan het verschil maken. Aalst bewijst dit”.

Bron: "Aalst gaat voluit voor rookvrij" - Het Nieuwsblad, 29/01/20

Leopoldsburg: Kinderen roepen op om niet meer te roken

Ingediend door cschlammes, 28 februari 2020
"In Leopoldsburg willen wij het beste voor onze kinderen. Daarom willen we zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Denk aan plaatsen als de speeltuin, het voetbalveld, het recreatiedomein... Op al die plaatsen staan borden die vragen om niet te roken", vertelt schepen Eric Coenen. Nu zijn er ook bij de…
Lees volledig artikel

Steeds meer Vlamingen doen beroep op tabakoloog

Ingediend door cschlammes, 23 december 2019
Steeds meer Vlamingen die willen stoppen met roken vinden de weg naar de tabakoloog. Het aantal consultaties (individueel en in groep) nam in de eerste 9 maanden van 2019 toe met 23% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De sensibiliseringscampagne die de Vlaamse overheid in mei van dit jaar heeft duidelijk effect gehad. Begeleiding maakt het…
Lees volledig artikel

Rookvrij stadion? Een evidentie voor familieploeg Cercle Brugge

Ingediend door cschlammes, 26 november 2019
Zo'n goed anderhalf jaar geleden gaf Cercle de aftrap voor een rookvrij stadion. En natuurlijk zijn we benieuwd hoe het er vandaag mee zit. Vlaams Instituut Gezond Leven sprak met Louis-Philippe Depondt, communicatiemanager van Cercle Brugge. Hij blikt met plezier en trots even terug. “We hadden al een tijdje het idee om rookvrij te gaan. Want we…
Lees volledig artikel