Aalst gaat voluit voor rookvrije speel- en sportterreinen

Aalst gaat voluit voor rookvrije speel- en sportterreinen

30 January 2020

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Net daarom wil Aalst Generatie Rookvrij steunen en meewerken aan rookvrije omgevingen waar kinderen en jongeren vaak samenkomen. Dit initiatief komt op vraag van Stichting tegen Kanker en Levensloop. Aalst Sport start samen met andere stadsdiensten een actieplan voor rookvrije speel- en sportterreinen, dat onder de drijvende kracht van Logo Dender en in samenwerking met de sportclubs concreet zal worden.

Rookvrije sportterreinen

Een gezonde omgeving voor kinderen vindt het stadsbestuur belangrijk. Speel- en sportterreinen kunnen een sterke voorbeeldrol vervullen, net omdat ze kindvriendelijke plaatsen zijn. In het kader van Generatie Rookvrij wil Gezonde Stad Aalst daarom de speeltuintjes en de sportterreinen rookvrij maken.
 
Aalst Sport geeft zo samen met de stad Aalst, Stichting tegen Kanker, Tabakstop, Levensloop, het OLV ziekenhuis en Logo Dender vzw de aftrap van de sensibiliseringscampagne op 31 januari. De actie kadert binnen het charter ‘Gezonde Stad' dat Aalst ondertekende op 1 april 2019 en vormt een nieuwe stap vooruit in het worden van een gezonde stad.
 
“Rookvrije sportterreinen zijn een positieve manier om rokers bewust te maken van hun rookgedrag en de effecten op sportende jongeren. Deze ingreep krijgt trouwens ook veel steun van rokers zelf. Want uit een recente rookgedragsenquête van Stichting tegen Kanker blijkt dat 74% van de rokers hoopt dat de eigen kinderen niet gaan roken.”, zegt schepen van Welzijn Sarah Smeyers.

Sensibiliseringscampagne

Aalst Sport zal rokers niet met de vinger wijzen, zij zijn nog steeds welkom in alle sportcentra. Er wordt volop ingezet op het sensibiliseren. Er worden signalisatieborden geplaatst in alle sportcentra en sporters en bezoekers worden geïnformeerd via communicatiekanalen, zodat ze weten dat iedereen recht heeft op rookvrije sport- en speelterreinen. Er wordt aan rokers gevraagd om op deze plaatsen niet meer te roken of enkel verderop uit het zicht van de kinderen te roken in de aangeduide rokerszone. Want zien roken, doet roken.

Aalst Sport krijgt voor dit project de steun van de vele sportclubs. Het maatschappelijk draagvlak om kinderen rookvrij te laten opgroeien is groot, want kinderen kopiëren vaak gewoontes van hun ouders of omgeving. Rookgedrag vormt daar geen uitzondering op.
 
Na de sportterreinen staan de andere speelterreinen, rookvrije schoolomgevingen en rookvrije evenementen in Aalst op het programma.

“Stichting tegen Kanker vraagt de federale en Vlaamse overheid om zich meer in te zetten voor de strijd tegen het roken", zegt Suzanne Gabriels, expert tabakspreventie van Stichting tegen Kanker. Maar ook een lokaal bestuur kan het verschil maken. Aalst bewijst dit”.

Bron: "Aalst gaat voluit voor rookvrij" - Het Nieuwsblad, 29/01/20

Aalst maakt haar sportterreinen rookvrij

Roken en sporten passen niet samen. Daar zijn ze in Aalst rotsvast van overtuigd. Op 31 januari 2020 maakte de stad al haar sportterreinen rookvrij. Redenen genoeg voor Gezond Leven om eens af te zakken naar de carnavalsstad. We gingen er praten met Hannah Verdoodt, commercieel coördinator van Aalst Sport, een autonoom gemeentebedrijf dat 7…
Lees volledig artikel

Geen bellenblaasactie in 2020

We hebben lang gezocht naar alternatieve formules en de corona-omstandigheden afgewacht. Maar omdat gezondheid onze absolute prioriteit nummer één blijft, is beslist om dit jaar geen bellen te blazen en wordt de bellenblaasactie uitgesteld naar de volgende Werelddag zonder Tabak op 31 mei 2021.  De Internationale Dag van de Rechten van het Kind (…
Lees volledig artikel

Eeklo gaat voor rookvrije zones aan schoolpoorten: “Zien roken, doet roken! Dus beter niet aan scholen”

Eeklo investeert in rookvrije zones aan de schoolpoorten in de stad. Aan scholen die meestappen in het project, wordt een dikke rode lijn geschilderd met de boodschap ‘rookvrije zone’. Aan de volgende scholen zal je deze markeringen zien: College ten Doorn, Kiempunt Campus Eeklo, de GO! Basisscholen De Tandem en het Droomschip, GO! Atheneum en…
Lees volledig artikel