31 mei 2018: BV’s blazen bellen aan de schoolpoort

31 mei 2018: BV’s blazen bellen aan de schoolpoort

24 May 2018

"Liever bellen blazen dan rook." Die slogan inspireerde Tine Embrechts, Filip Peeters, Nele Snoeck en Michael Vroemans om op 31 mei 2018 naar enkele scholen te trekken. De actie past in de campagne van “Generatie Rookvrij” n.a.v. de Werelddag zonder Tabak.

Maandag 28 mei werd “Generatie Rookvrij” officieel gelanceerd. 9 organisaties willen hiermee een brede beweging op gang trekken met mensen en organisaties die ijveren voor een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Een samenleving waarin we kinderen en jongeren beschermen tegen de verleiding om te beginnen roken en verslaafd te geraken.

Waarom?

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Tegelijk tellen we ca. 2 tabaksdoden per uur in België. Confronterend, niet?

Met hun initiatief willen de BV’s de logica achter ‘zien roken, doet roken’ doorbreken. Niet roken als de nieuwe norm. Zo verleiden we minder kinderen en jongeren om te starten met roken. Het doel? Een eerste rookvrije generatie creëren. Want kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien.

Liever bellen blazen dan rook

31 mei is de Werelddag zonder Tabak. “Generatie Rookvrij” wil die dag aangrijpen om haar initiatief in de kijker te zetten. De organisatie roept daarom iedereen die een rookvrije samenleving een warm hart toedraagt op om bellen te blazen. Individueel, met de jeugdbeweging of de sportclub, in de scholen of op speelpleinen, op het werk, … Volg het voorbeeld van Tine Embrechts, Filip Peeters, Nele Snoeck en Michael Vroemans, neem initiatief en laat ons “Generatie Rookvrij” wereldberoemd maken in België.

 

Opnieuw 3 Leuvense sportclubs rookvrij: "Roken wordt iets van het verleden"

De atletiekclub van Leuven en de voetbalploegen van Wijgmaal en Kessel-Lo zijn vanaf nu rookvrije sportclubs, dat wil zeggen dat het op en langs de terreinen verboden is om sigaretten of elektronische sigaretten te gebruiken. Ze volgen daarmee het voorbeeld van 3 andere Leuvense sportclubs: de rugbyploeg, de korfbalploeg en het jeugdvoetbalcentrum…
Lees volledig artikel

7 tips voor rookvrije speelomgevingen

Rookvrije speelplekken – denk bijvoorbeeld aan speeltuinen, recreatiedomeinen of een buitenzwembad - ,   zorgen er mee voor dat kinderen en jongeren in gezonde en veilige omgevingen kunnen opgroeien. Door jouw terreinen rookvrij te maken, gaan kinderen en jongeren op termijn roken minder normaal en aantrekkelijk vinden . En dat verkleint de kans…
Lees volledig artikel

Een rookvrije speeltuin: 5 voordelen

79% van de Belgen is voorstander van geheel rookvrije speelterreinen. Logisch, want kinderen horen in veilige en gezonde omgevingen te spelen. Maar wist je ook dat rookvrije speelterreinen kinderen weerbaar maken om later zélf niet te gaan roken? En dat is nog niet alles! Rookvrije speeltuinen hebben namelijk nog massa’s andere voordelen. We…
Lees volledig artikel